Bebeklerin doğdukları andan itibaren en az 6 aya kadar emzirme süreci geçirmeleri gerekir. Bu süreçte bebeklerde uyku döngüsü oluşturmak bebeğin düzeni ve gelişimi için önemlidir. Emzirme ve uyku döngüsü oluşturmak ve bunu sürdürmek anne için zorlayıcı olabiliyor. Çünkü bebeğin sık sık emmek için uyanması, bazı zamanlar bebeğin tekrar uyumaması ile sonuçlanabilmektedir. Yani bebekler ne şekilde uykuya daldıysa gece uyanmalarında da tekrar aynı şekilde uykuya dönmek isterler.
Anneler ise hem uyuyamamaktan hem de bebeğinin yeteri kadar uyuyamamasından dolayı endişe duymaya başlamaktadır. Bazen ise bebek uyusa bile bütün gece emme eylemini devam ettirir. Yani sadece meme emdiği takdirde uyuyabilir duruma gelir. Bu, anneleri oldukça huzursuz eder ve onların yorgun düşmesine sebep olan diğer bir durumdur. Çünkü bu durum annelerin de uyku verimliliğini düşürmektedir. Üstelik bir de bebeğin gazını çıkarma, altını değiştirme gibi sorumluluklarda bu durumun üzerine eklenmektedir. Böylece anne, bebeğini uyutabilmek için farklı yöntemlere başvurabilmektedir. Bu durumda annelerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Emzirme ve uyku döngüsü hakkında bilmeniz gerekenler şu şekilde anlatılabilir;
“Neden bebeğim memede uyuyor” hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayın… https://www.anneyasam.net/neden-bebegim-memede-uyuyor/
Emzirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Bebeklerde uyku döngüsü ve emzirme ikilisinin bir parçası olan emzirme hakkında ne kadar bilgiye sahip olursanız bu süreci yönetmek sizin için o kadar kolay olacaktır. Peki, bu konuda bilmeniz gerekenler nelerdir?
- Emzirme süreci anne ve bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesindeki en etkin süreçtir Bu süreçte sevgiyle emzirdiğiniz bebeğiniz ile aranızdaki güven duygusu da gelişecektir. Bu yüzden ona sevgi dokunuşları yapmak ve sevgi sözcükleri söylemek önemlidir. Bebeğinizi ten tene emzirmek ona verdiğiniz güven ve sıcaklıktır.
- Bebeğinize emzirmek için ayırdığınız zaman aralığı önemlidir. Hızlı ve aceleyle emzirmeden sakin ve sessiz bir ortamda emzirmek sizin varlığınızı ve sevginizi hissetmesi için oldukça önemlidir.
- Bebeğinizi emzirirken tüm vücudunun size dönük olduğundan emin olun. Bu şekilde kavradığınız bebeğiniz daha rahat emecektir.
- Emzirirken annenin de rahat pozisyonda yer alması gerekmektedir. Çünkü annenin rahatsız pozisyonda emzirmesi bebeği de etkileyecektir. Bebek huzursuz olacaktır ya da emmesi gereken miktarda emmeyecektir.
- Emzirmenin hemen sonrasında bebek yatağına yatırılmamalıdır. Bebeğinizin daha rahat sindirmesine yardımcı olmak için kucakta dik bir pozisyonda küçük hareketler ile gazı çıkartılmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde bebekte reflü veya kusma gibi durumlar gözlemlenebilir. Şiş bir karınla bebek uykuya daha zor geçmektedir.
Uyku Döngüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeklerin kaliteli bir uyku gerçekleştirmesi için bebek uyku kılavuzu hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Hazırladığımız uyku kılavuzu sayesinde sizlerde bebeğinizin uyku sürecini bilecek ve buna uygun hareket etmiş olacaksınız.
- Bebeklerde uyku döngüsü REM ve Non-REM olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. REM aktif uykunun olduğu dönemi temsil ederken Non-REM ise tam tersi daha sakin bir uyku dönemini temsil etmektedir. Bu iki durum gerçekleştiği takdirde bebeklerde uyku döngüsü de gerçekleşmiş olur.
- Bebekler bu döngü içerisinde REM uyku sonrası genellikle uyanır ve biraz mızırdanmaya başlar. Bu sırada bebeğinizin aç olduğunu düşünüyorsanız rüya öğünüyle onu uykuya geri döndürebilir ya da kendi sesinizle ona güven vererek uykuya döndürebilirsiniz. Bu uyku döngüsünün gerçekleşmesi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden bu döngüyü korumasına dikkat edin.
- REM süreci 40-45 dakika sürer ve biraz hareketlenme sonrasında Non-REM uykusuna geçilir. Bebeklerde REM ve No-REM %50 %50 olarak ayrılır. Yani uyku süreci yarı yarıya gerçekleşir.
- Bu döngü içerisinde bebeğinizi sessiz ve ışık almayan bir ortamda bulundurmaya çalışın. Çünkü özellikle REM uyku sürecinin son bulması sonucu bebeğin ışıktan veya sesten dolayı uyku odağı dağılabilir ve bebek uyanabilir. Bu durumda uyku döngüsü tamamlanmaz ve verimli bir uyku gerçekleşmemiş olur.
- Gece uyanmalarının çoğu uyku meme ilişkilendirilmesine bağlıdır. Örneğin anne bebeğini emzirerek uyutuyorsa bebek uyandığında da emzirilmek isteyecektir. Ve anneyi yanında göremediği için ağlamaya huzursuzlanmaya başlayacaktır. Bu konuya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
- Bebeğinizi uyku aralarında beslemek istediğinizde gerçekten aç olup olmadığına ya da beslenme ihtiyacı miktarına çok dikkat etmek gerekir.
Kısacası bebeğinin gelişim sürecinde ne kadar çok şey bilirseniz, bebeğinizin gelişimi o kadar sağlıklı ilerleyecektir.
Rüya öğünü nedir ve nasıl yapılır? hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayın…