İçindekiler
Bebeklerin gelişimi ile birlikte, uyku sürelerinde bazı değişikliklerin olması oldukça normaldir. Bebeklerin yaşları ilerledikçe uyku sürelerinde azalma olduğunu görebilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni, sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa yenidoğan bir bebek için 16 ile 18 saat arasında değişmelidir. İlerleyen aylarda bu uyku süresinde azalmalar görülür.
“Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?” sorusu tüm ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Yaşları ilerleyen bebeklerin uyku sürelerinde azalma yaşanır. Buna bağlı olarak da uyku düzenlerinde değişmeler görülür. Geceleri uyanıklık halinde olan çocuklar, zamanla gündüzleri uyuklamaya başlar. İleriki yaşlarda ise uyuma ve uyanma saatleri gittikçe belirsiz bir hal alır.
Bu yazımızda bebeklerde uyku düzeni ile ilgili bilgilere yer vereceğiz.
Bebeklere Gece ve Gündüz Farkı Nasıl Öğretilir?
Bazı bebeklerin geceleri uyumayı sevmediğine şahit olabilirsiniz. Bu durumda ilk günler için yapacağınız pek bir şey yoktur. İkinci haftanın sonrasında bebeğinize gece ile gündüzü ayırt etmeyi öğretmeye başlamalısınız. Gündüz olduğunda ise bebeğinizle daha çok vakit geçirmeye başlamalısınız. Mümkün olduğunca odasında çok oynayarak kısa süre içinde odasına alışmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde uyku düzeni bozulması sizi oldukça rahatsız eder. Bunun önüne geçebilmek adına gece ve gündüzü ona tanıtmalısınız.
Bebeklik Döneminde Uyku Saatleri Nasıl Olmalıdır?
Yeteri kadar uyuyamayan bebeklerin sağlıkları, bundan olumsuz anlamda etkilenir. Sağlığını optimal düzeyde devam ettirebilmek adına, gerekli kadar uyuduğuna dikkat etmelisiniz. Bebeklik döneminde uyku ihtiyacı sürekli olarak değişiklik gösterir. Bu anlamda net bir şeyden bahsetmek mümkün değildir. Bununla birlikte, yeteri kadar uykunun önemi asla azalmaz.
Uyku sırasında bebekler, şu açılardan gelişir:
- Hasara uğramış hücreler yenilenir.
- Doku ve kaslar gelişir.
- Gün içinde hem bedensel hem de fiziksel açıdan gelişirler.
- Gün içinde harcanan enerji, tekrar yerine konmuş olur.
Bebekler İçin Sağlıklı Uyku Süreleri Ne Kadar?
Bebekler için sağlıklı uyku süreleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yenidoğan döneminde olan bebekler, gündüz uykularını 5 ile 7 saat arasında tamamlar. Gündüz uykuları 4 ya da daha fazla olmak üzere değişir. Bu dönemde uyku sayısının bir önemi yoktur.
- 2 ya da 3 aylık dönemde bebeklerin en az 3,5-5 saat aralığında uyuması gerekir. Bu dönemde gündüz 4 uyku yeterlidir. Aktif uyku süresi bu dönemde, %43’e düşer.
- 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun, gündüzleri daha kısa uyumaya başlarlar.
- 6 aylık periyoda gelindiğinde, 6 saatlik uyku döngüsünde yalnızca 2 kez uyanırlar. Sonrasında kendi kendilerine yine uykuya dalabilirler.
- 10 aylık bebekler gündüz uykularını ortalama olarak 3-3,5 saat arasında uyur.
- 15 aylık bebeklerde, bebeğin hazır oluş durumuna göre gündüz uykusu 2 uykudan tek uykuya düşer.
- 21 aylık çocuklar, 1 ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyar.
- 2 yaşındaki çocuklar günde 10 ile 12 saat arası uyur.
- Oyun çağındaki çocuklar, günde 12 ile 14 saat arası uyur.
- Okul öncesi dönemde, çocuklar geceleri yaklaşık 11 saat uyur. Genellikle gündüz uykuları yoktur.
Uyku süreleri, çocukların kişisel özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bebeklerde Gece Uykusu Neden Önemlidir?
Bebeklerde gece uykusu, şu yönlerden yarar sağlar:
- Bebeğin gün boyu öğrendiklerini düzenlemesine yardımcı olur.
- Enerji depolarını yenilemesine yardımcı olur.
- Yeni güne daha zinde başlamalarına yardımcı olur.
- Zihinsel gelişimlerini önemli ölçüde hızlandırır.
Bebeklerde uyku sorunları, beyin gelişiminin tamamlanamamasına neden olur. Sağlıklı büyümelerinin önünde önemli bir engeldir. Özellikle 0-3 yaş dönemi, zihinsel gelişim ve sağlık açısından son derece önemlidir. Bu dönemin önemi, bebeklerin hızlı büyümeleri ve gelişmeleri ile yakından ilgilidir. Sonraki dönemlerde hızlı gelişme ve büyüme hızında düşmeler görülür.
Bebeklerde beyin gelişimi açısından 0-3 yaş oldukça önemlidir. Beyin gelişiminin %80’lik kısmı bu yaş döneminde tamamlanır. Beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki boyutuna ulaşır. 0-3 yaş döneminde ihmal edilen uykular, çocukların tüm yaşamlarını derinden etkiler. Bu açıdan, kaliteli ve kesintisiz uyumaları oldukça önem taşır. Kesintisiz gece uykuları, özellikle beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Bebeklerde Gece Uykusu ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi
Bebeklerin sağlıklı gelişebilmeleri için kesintisiz şekilde gece uyuyabilmeleri gerekir. Bebeklerde kesintisiz uyku, beslenme kadar önemli bir kriter olarak öne çıkar. Bebekler uyuyarak büyüdüğünden, gelişimlerini destekleyici şekilde bir uyku düzeni oluşturmanız gerekir. Uyku sırasında melatonin hormonu salgılayabilmeleri için uyudukları odanın karanlık olması gerekir. Bu hormonun salgılanması sayesinde bağışıklık sistemleri de güçlenmiş olur.
Melatonin hormonu, hipofiz bezini de etkiler. Bu şekilde daha fazla büyüme hormonu salgılanır. Uyku sırasında bebeğin gün içinde çalışmayan kasları çalışır. Bu şekilde enerji depolarında yenilenme başlar. Bebeklerde beyin gelişimi, yüksek ölçüde uykudayken gerçekleşir. Bebek uykudayken gün içinde ve oyunlarda öğrendiği bilgileri kategorize eder. Bu bilgilerin adeta tekrarını yapar. Bu şekilde beyin nöronları arasında bulunan bağlar güçlenir. Uyku süresi ve kalitesi buna bağlı olarak yükselir.
İyi şekilde uyuyan bebekler, daha zinde ve mutlu şekilde uyanır. Hafıza gelişimleri de tamamlanmış olur. Gece iyi şekilde uyuyan bebek, gün içinde oyun oynamaya hevesli ve canlı olur.
Bebeklerde Gece Uykusu ve Oyun İlişkisi
Bebeklerin gelişiminde oyunlar oldukça önemlidir. Oyun ile gece uykusu arasındaki ilişki de bunu kanıtlar bir niteliğe sahiptir. Bebeklerde uyku düzeni oluşturma için oyunlardan faydalanılabilir. Bebeğin sağlıklı zihin gelişimi için oyunlardan destek alabilirsiniz. Gün içinde oynanan oyunlar zihinsel gelişimi hızlandırır. Kaliteli ve kesintisiz REM uykusu sürecinde, bebekler gün içindeki oyunlar sayesinde nöronlar arasında bağlantı kurar. Beyin gelişimleri süreklilik kazanır.
Oyun ve gece uykusu birbirleri ile yakından ilişkilidir. Karşılıklı olarak birbirlerini etkiler. Bebeğin gece uykusunun sık sık kesildiği durumlarda, bebek huzursuz uyanır, dikkatini toplamakta güçlük çeker. Uzun süre oynayacak gücü kendinde bulamayan bebek, yeni şeyler öğrenmek için adım atamayacaktır. Bebek uyanık olduğu süre içinde, uyarıcı bir çevrede bulunur. Bu sürenin çoğunda oyun oynar. Bu şekilde yeni şeyler öğrenir. Düzenli uyku olmadığı takdirde, bunları beynine işleyecek fırsatı elde edemez. Öğrendiklerinin hiçbirisi kalıcı olmaz. Düzenli gece uykusu sayesinde öğrendiklerini pekiştirme imkanı bulur.
Bebeğin zihinsel gelişimi, kesintisiz gece uykuları sayesinde ideal haline bürünür. Bebekler, gündüz oyun oynayacak enerjiyi kendilerinde toplar. Gece uykusu hem öğrendiklerini pekiştirir hem de bebekleri güne hazırlar.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Oluşturma Önerileri
Bebeklerde uyku eğitimi için ideal olan bir yaş aralığından bahsetmek mümkün değildir. Bununla birlikte, bebekler büyüdükçe bu durum daha kolay bir hal alır. Uyku sorunu olan bebeklere, aileleri her açıdan destek olarak bu süreci atlatmalarına yardımcı olmalıdır. Bir düzen oluşturulamıyorsa bu durumda bir uyku danışmanı ile çalışılabilir
4 aylık bebeklerde uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Bu dönemde bebekler, gündüzleri daha uzun geceleri daha kısa uyumaya başlar. Gece uykuları daha sağlam bir hal alır. Uyku eğitimine başlama dönemi olarak, eğer erken doğum söz konusu değilse 4. ay itibariyle başlanabilir. Anne ve babalar, henüz doğumdan itibaren bebeklerine doğru uyku alışkanlıkları kazandırmaya çalışmalıdır.
Bebek gelişiminde uyku, beslenmesi kadar önem taşır. Bu açıdan, anne ve babaların uyku alışkanlıkları konusunda titiz davranması gerekir. Özellikle de ilk 3 aylık dönem, beyin gelişiminin büyük oranda sağlandığı bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin uyku düzenleri, daha planlı ve düzenli olmalıdır. Gelişimin büyük kısmı uykuda olduğundan, düzenli uyku saatlerinin oluşması oldukça önem taşır. Uyku sırasında salgılanan hormonlar hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan gelişime katkı sağlar. İyi uyuyan bebek, her açıdan mutlu bir bebektir.
Bebeklerde uyku düzeni oluşturma, birçok anne ve baba için en önemli konulardan biridir. 5 yaş altındaki çocukların çoğunda, uyku sorunları görülür. Uyku sorunları, genel anlamda birçok sebebe dayalı olarak gerçekleşir. Temel sorun, bebeklerin sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmamalarından ileri gelir. Yenidoğan döneminden başlayarak, bebeklere sağlıklı bir uyku düzeni oluşturulmalıdır.
Bebeklerde Yatma ve Uyanma Saatleri
0-5 yaş arası bebeklerde uyku düzeni, yaş ilerledikçe oturmaya başlar. Akşam uykusuna en geç 20.00-21.00 saatleri arasında yatmaları gerekir. Sabahları ise en geç 07.30-08.00 arası uyanmaları daha sağlıklı bir uyku sürecine sahip olmalarını sağlar. Bu saatlerde gelişme ve büyüme hormonları salgılanır. Bu saatte uykuda olan çocukların hormon üretimi sorunsuz şekilde devam eder. Bu sayede sağlıklı bir gelişim gözlemlenebilir.
Örnek vermek gerekirse, gece 22.00’ de uyuyan bir bebek, 21.00’ de salgılanan büyüme hormonundan faydalanamaz. Aynı şekilde sabahları geç uyanan bir bebek de hormon salgılamasının durduğu saatleri uykuda geçirmiş olur.
Günlük düzenin ileri kayması, akşam yatış saatlerinde bozulmalar meydana getirir. Bebeklerde yatma ve kalkma saatleri, kaliteli ve verimli bir uyku geçirmelerine yardımcı olur.
Bebeklerin Uyanıklık Süreleri
Bebeklerin kolay ve rahat şekilde uykuya dalabilmeleri adına, onları doğru saatlerde uyumaya yönlendirmeniz gerekir. Bu şekilde uykuları daha kaliteli ve verimli olur. Bebekler kaçıncı ayda olduklarına bağlı olarak, uyku sürelerinde değişiklik gösterir. Bebeklerin uyanıklık süreleri, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Yenidoğan döneminde bebekler 45 dakika ile 1 saat arasında,
- Her uyku arasında 6 aylık bir bebek yaklaşık 2-2,5 saat arasında uyanık kalabilir.
Bebeklerin yaşları büyüdükçe, uyanık kalma süreleri de artar. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus uykusunun geldiğini nasıl anlayacağınızdır. Bebeklerde uyku sinyalleri, ebeveynler tarafından doğru anlaşılmalıdır. Bu şekilde kendilerine en uygun aralıklarda uyuyabilirler. Bu sinyaller şu şekilde sıralanabilir:
- Kulaklarını çekiştirmek
- Gözlerini ovuşturmak
- Parmak emmek (bebeğiniz uykuya dalma yolunu arıyor olabilir.)
- Düşen göz kapakları ya da odaklanma güçlüğü
Bu işaretlere uygun olarak yatırılan bebekler, uyanık kalma sürelerine de dikkat ederek uyutulmalıdır. Bu şekilde daha rahat bir uyku düzeni olur. Uyanıklık süreleri dikkate alınmayan bebeklerde uykuya dalma hızı gittikçe düşer. Geç uykuya dalıp kısa uyumaya başlarlar.
Bebeklerde Düzenli Günlük Uyku
Bebeklerde uyku düzeni ve beslenme alışkanlıkları, fazlasıyla önem taşır. Bebekler, henüz doğumdan itibaren düzeni sever. Bir sonraki adımda ne olacağını kestirmek isterler. Bu şekilde, düzen kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerini sağlar. Bebeklerin uyku düzeninde uyku pencerelerine dikkat etmek gerekir. Bebeğinizin uyku süresi, uyanıklık saatlerini de göz önüne alarak oluşturulmalıdır. Buna uygun olarak oluşturduğunuz uyku düzenini koruyarak bunun yanında beslenme ve aktivite zamanlaması da yapılmalıdır.
Düzen içinde olmayan bebekler, kendilerini adeta kaybolmuş hisseder. Bebeklerde gündüz uykusu aylara göre değişir. Gündüz uykusunu tam alan bebekler, gece uykusuna da oldukça rahat geçer. Gece uyanmaları önemli ölçüde azalır.
Bebeklerde Uyku Öncesi Rutinler
Bebeklerde uyku rutinleri, hem gündüz hem de akşam olmak üzere ikiye ayrılır. Bebeğinize uyku zamanının geldiğinin sinyalini, bu rutinleri başlatarak verebilirsiniz. Bu şekilde onu uykuya hazırlamış olursunuz. Uyku rutinlerinin temel amacı; bebeği günlük aktivitelerden uzaklaştırarak uykuya hazırlamaktır. Aynı zamanda uyku zamanı bilincini oluşturmaya çalışmak olarak da görülebilir. Bebekler için uyku rutini, şu şekilde olabilir:
- Bebeğinize uyku zamanının geldiğini söyleyin.
- Bebeğinizi kucağınıza alarak ninni söyleyin.
- Odasına götürerek hafif bir müzik açın.
- Perde ve panjurları tamamen kapatın.
- Öperek yatağına bırakın.
Uyku rutinleri yardımı ile bebek kısa sürede sakinleşir. Kısa vadede gevşer ve yavaşça uykuya dalar. Uyku rutinlerini ısrarla her uykudan önce ve sıraya uygun bir şekilde yapmalısınız.
Bebekler İçin İdeal Uyku Ortamı
Bebekler için ideal uyku ortamı, ortalama 20 ile 21 derece arasında bir sıcaklıkta olmalıdır. Bebekler daha çok serin ortamları sever. Uyudukları oda çok sıcak olmamalıdır. Bebeğinizin yatağında, yalnızca uyku arkadaşı olmalıdır. Bunun haricinde hiçbir şey yatağına ya da beşiğine koyulmamalıdır. Yatağın etrafında dönence ve benzeri objeler bazen uyarıcı olabilir.
Uyku sırasında, bebekler için yorgan ya da battaniye kullanmamalısınız. Bu tür eşyaları kullanmak bazı tehlikelere yol açabilir. Çok soğuk havalarda uyku tulumlarından yardım alabilirsiniz. Odanın sıcaklığına uygun olan uyku tulumlarını tercih etmelisiniz. Rahat edecekleri uyku tulumları, uyku kalitelerini arttırır.
Bebeğin odası, özellikle gündüz uykularında karartılmalıdır. Gece uykusunda da ışıklardan kaçınılmalıdır. Bu şekilde melatonin salgılaması hız kazanır. Gece lambası önerilebilir.
Bebeğin uyku odası, ihtiyaçlarına uygun olarak döşenmelidir. Oldukça sade olmalıdır.
Bebeklerde Stimülasyonu Azaltmak (Uyarılmayı Azaltmak)
Bebeğinizde yorgunluk belirtilerini fark ediyorsanız, stimülasyonu azaltarak onu uykuya hazırlamanız gerekir. Peki bunu nasıl yapacağız?
- Bebeğinizi odasına götürebilirsiniz.
- Dikkat çekici oyuncakları yatağından uzak tutmak,
- Sıkıcı olun ve de konuşarak onun uykusunu açmamaya özen gösterin,
- Perdeleri kapatın (gündüz ise)
- Işıkları kapatın (gece lambası kullanılabilir)
- Beyaz gürültü kullanılabilir.
Bebeklerde Düzenli Beslenme ve Uyku İlişkisi
Bebeğinizin beslenme düzeninin bir rutin halinde ilerlemesi, uykusunu etkileyen en önemli faktörlerde birisi olarak öne çıkar. Gün içinde ki beslenme saatleri, hangi ayda olduğuna göre değişir. Bebekler, öğünleri esnasında yeteri kadar doymazsa uykuları verimsiz bir hal alır. Gün içinde oldukça huysuz olurlar. Bunun sonucu olarak; kısa uyku saatleri ve sık sık beslenme isteği gibi sorunlar baş gösterebilir.
Bebeklerde uyku düzeni ay ay değişir. Ayına göre alması gereken kalori miktarı da artar ya da eksilir. Belli saatlere bölünen kalori alımları, bu aralıklarda bebeğe verilmelidir.
Bebeklerde Günlük Aktiviteler ve Uyku İlişkisi
Birçok bebek gün içerisinde yeterli derecede aktivitede bulunma imkanı elde edemez. Televizyon ya da telefon karşısında hareketsiz şekilde oturan bebeklerin uyku kalitesi gittikçe düşer. Uyku öncesi telefon veya tablet verilmesi uykuların bölünmesine neden olur. Gün içinde yapabildikleri hareketlere bağlı olarak, aktivitelerini yerine getirmelidirler. Bu noktada, ebeveyn desteği oldukça önemlidir.
Bebeklerde uyku düzeni, aktiviteler sayesinde daha kolay oturur. Uyku saatlerine yakın daha sakin aktivitelere yönelmelisiniz. Aksi takdirde, fazla yorgunluğa bağlı olarak bebeklerin uyku kaliteleri yine düşer.
Bebeklerin Uyku Düzenlerine Müdahale
Bebekler, yetişkinlere benzer şekilde uyku döngüleri tamamlandığında kendiliğinden uyanır. Bu insan vücudu için doğal bir süreçtir. Bu noktada, ebeveynler bir miktar beklemeli, sonrasında çocukları tekrar uykuya döndürmek için ikna etmeye çalışmalıdır.
Bebeklerde uyku döngüleri, oldukça değişkendir. Buna rağmen her ayda belli bir uyku döngüsü bulunur. Buna dayanarak bir uyku düzeni oluşturulmalıdır. Bebeklere fırsat verilerek, uyku sürecinde onun da söz hakkı almasına imkan tanıyabilirsiniz.
Sağlıklı ve kaliteli uyku için bebeklerin konforu ve ebeveyn desteği oldukça önem taşır.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşur?
Bebeklerde uyku düzeni, zaman içinde oluşur. 3 yaşına gelen bir çocuk, gece boyunca kesintisiz 12 saat uyuyabilir. Bu döneme kadar bebeklerde;
- Gece en az bir kere uyanmak,
- Gündüzleri zor uyumak ve inatlaşmak,
- Kısa uyku evrelerine sahip olmak,
- Uyuyamadığı için gün içinde huzursuzluk çıkarmak gibi sorunlara rastlayabilirsiniz.
Bebeklerde yanlış uyku alışkanlıkları, bu dönemi daha zorlu hale getirir. Süreci daha iyi geçirmek adına, anne ve babaların sürekli bebeklerinin yanında olması, onu bir anlamda yönlendirmesi gerekir. Bu şekilde zaman içinde, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazanılmış olur.
Bebekler en çok yenidoğan döneminde uyku sorunları çeker. Bu dönemde kısa aralıklarla ve geceleri sık uyanarak ebeveynleri oldukça yıpratır.
Bebeklerde ilk 6 ay boyunca tam bir uyku düzeninden bahsedilemez. Bu dönem ebeveynler açısından en yıpratıcı süreçtir. Çocuk 12 aylık döneme gelene kadar, çeşitli uyku sorunları yaşasa da bu dönemden sonra daha sakin bir uyku sürecine sahiptir.
Bebeklerde İlk 3 Ay Uyku Düzeni
Bebeklerde ilk 3 ay, uyku saatleri oldukça karmaşıktır. Bebekler, bu dönemde yalnızca belirli sürelerde uyur. Bu üç aylık süre boyunca, düzenli bir uyku kalitesinden söz etmek mümkün değildir. Bu dönemde bebekler kısa uyku molaları verir ve sıklıkla emer. Bebeğin tüm günü, neredeyse böyle geçer. Bebeklerde gece gündüz kavramı, ilk 3 ay boyunca gelişmiş değildir. Sindirim sistemleri de ideal haline bürünmemiştir. Bu dönemde bebekler, dış dünyaya alışmakta zorluk çeker. Bu nedenden dolayı sıklıkla ağlar. Uyku süreleri oldukça kısadır. Bu dönemde bebeğinizi kundaklayabilirsiniz devamında da kundaktan uyku tulumuna geçiş yaparak düzeninize devam edebilirsiniz.
3 aylık bebeklerde uyku düzeni için en önemli noktalardan birisi de gündüzleri gecelerden daha uzun uyumalarıdır. Bebek rahatlamak ve dış dünya ile iletişim kurmak için yalnızca anneye ve anne sütüne ihtiyaç duyar. Bu şekilde hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan gelişmeleri mümkündür.
Üçüncü ayından itibaren, düzenli olarak, belirli süreler dahilinde uyumaya başlar.
Yenidoğanlar Günde Kaç Defa Uyanır?
Yenidoğan dönemi bebekleri incelendiğinde ayakta kalma sürelerinin ortalama 1 saat olduğu görülür. Farklı sebeplere bağlı olarak ayakta kalma sürelerinde de değişiklik görülmesi oldukça doğaldır.
Uyku eğitimi için bir uzmandan yardım almanız bebeğinizin daha sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmasına yardımcı olur. Uzman hekimden yardım alarak, kafanızda oluşan soru işaretlerine net cevaplar bulabilmeniz olası hale gelir.
Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?
Yetişkinler uykuları geldikleri anda uyuyabilirler. Ancak bebekler için durum bu şekilde ilerlemez. Uykuları gelse bile dalma becerisine sahip olamazlar. Bebeklerde uykuya dalmak, zaman içinde öğrenilen bir davranıştır. Uykuya dalmayı öğrenemeyen ya da bu alışkanlığı zor edinen bebeklerde, uykuya dalmalarını engelleyen bazı faktörler bulunuyor olabilir. Bu faktörleri genel olarak şu şekilde açıklayabiliriz:
- Ortamın fazla sıcak olması ve bebeğinizin terlemesi, uyku kalitesini doğrudan etkiler. Benzer şekilde üşümesinde de aynı durum geçerlidir.
- Ortamın fazla aydınlık olması, bebeğin dikkatini çeker. Uykuya dalmasında zorluk çıkarır. Bu durumda bebek istediği şekilde uyuyamaz.
- Yoğun gürültü, bebeklerin uyumasına engel olur. Daha sakin ortamlar, bebeklerin uyuması için uygun olan alanlardır.
- Bebeklerde gaz sancısı, oldukça sık görülür. Gaz sancısı, farklı nedenlere bağlı oluşur. Gaz sancısını önleme yollarını hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz. Gaz sancısı, bebeğin uyumasına engel olur. Uyku kalitesini düşürür. Gaz sancısı giderilmeden bebek uyumaz. Bebeğin konforu ve emzirme kolaylığı açısından emzirme yastığı edinebilirsiniz.
- Bebeğinizin karnının aç olması, uyumakta zorlanmasına neden olur. Beslenmeden hemen sonra da uyuyamaz. Bu açıdan, beslenmeden 20 dakika sonra uyutmayı deneyebilirsiniz.
- Bebekler çok yorgun olduklarında uykuya dalamaz. Bu nedenle uykudan önce yorulacağı aktiviteleri kısıtlamalısınız.
Tüm bu süreçlerde bebeklerde uyku düzeni çeşitli değişiklikler gösterir. Bu noktada olabildiğince bebeğinizin verdiği uyku sinyallerini takip etmeli ve en sağlıklı çözümleri ortaya koymalısınız.
Bebeğinizle Oda Paylaşımı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın…