İçindekiler
Gaz, sindirim sisteminin doğal bir neticesidir. Bu durum yetişkinler için oldukça kolayken yeni doğmuş bir bebek için zorlayıcı bir hal alır. Yeni doğmuş bir bebek her şeyiyle yeni geldiği dünyaya adapte olmaya çalışır, beslenme ve sindirme konuları en zorlandığı noktalardandır. Bu yazımızda yeni annelere gaz yapan yiyecekler ve gaz yapmayan yiyecekler başlıklarına değineceğiz.
Emziren Annelere Gaz Yapan Yiyecekler
Bebeklerin gaz problemleri annenin beslenmesiyle doğru orantılıdır. Emziren annelere gaz yapan yiyecekler konusu bu anlamda üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu sebeple annenin emzirme döneminde beslenme hassasiyeti kazanması çok önemlidir. Gaz yapan yiyecekleri bilmesi ve aynı zamanda beslenme programını buna göre ayarlaması bebek açısından çok önem taşır.
Emziren Annelere Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Bebeklerin özellikle doğduktan sonraki ilk 4 aylarında sindirim sistemleri çok hassas çalışır. Nerdeyse bebeklerin dörtte üçü gaz problemi yaşarlar. Annelerin bunun önüne geçmek için en çok sorduğu, anne sütüne gaz yapan yiyecekler nelerdir sorusudur. Ayrıca kafeinli içecekler de sizi olumsuz etkileyecek Bu anlamda aşağıdaki liste yardımcı olacaktır:
Sebzeler:
Lahana, karnabahar, soğan, bürüksel lahanası ve brokoli gibi ürünler özellikle gaz oluşumuna sebep olabilir ve anne ve bebeğini rahatsız edebilir. Yine de bu sebzeleri pişirmek gaz yapma etkisini biraz daha azaltacaktır.
Meyveler:
Armut, erik, kayısı, şeftali, greyfurt ve portakal gibi meyveler emzirme döneminde tüketildiğinde gaz oluşumuna sebep olabilir.
Tahıllar:
Tahıl grubundan olan bulgur, nohut, kuru fasulye, mısır, yulaf ve yeşil mercimek tüketildiğinde bebekte gaz sancısı başlayabilir.
Tüketilmesi zorunlu durumlarda kısa bir zaman haşlanıp suyu süzülüp pişirilebilir. Böylece gaz yapma etkisi biraz da azaltılabilir.
Süt ve süt ürünleri:
Süt ürünleri tüketiyorsanız özellikle inek sütü bir daha düşünün ve bebeğinizi gözlemleyin şayet emzirme sonrası bebeğiniz gaz sorunu yaşıyorsa bu ürünlerden bir süreliğine uzak durmanız gerekebilir. Süt yerine yoğurt tüketmeyi de deneyebilirsiniz.
Yoğun Baharatlı Yemekler:
Emzirme döneminde anneler yoğun baharatlı yemeklerden uzak durmalılar. Keskin acı veya aşırı baharatlı yiyecekler hem bebek için gaz sancısı oluşturur hem de sütün kalitesini olumsuz etkileyip bebeğin emmek istememesine sebep olabilir. Bu dönemde acı biber ve kekik gibi baharatlardan özellikle uzak durulması daha doğru olacaktır.
Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler:
Yüksek miktarda kafein içeren gıdalar bebeğiniz için ciddi bir gaz kaynağı olabilirler. Ayrıca tüketilen kafein bebeğinizin uyku düzeninin bozulmasına da sebep olacaktır.
Emziren Anneye Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?
Birçok anne emzirme döneminde bebeğinde gaz sancısı yapar diye ne yiyeceği konusunda kaygılanır. Yukarıda emziren anneye gaz yapan yiyecekler listesini sıraladık.
Peki, emziren anneye gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?
Evde hazırlanan çorbalar en güzel emzirme dönemi besinlerindendir. Yoğurt ve ayran çorbasının gaz yapabileceği unutulmamalıdır.
Pirinç bu dönemde en rahat tüketilebilecek besindir.
Yine ceviz, elma ve et ürünlerini gaz yapmayan yiyecekler arasında sayabiliriz.
Emzirme sürecinde beslenme nasıl olmalıdır? nelere dikkat edilmelidir, annelere verilen daha detaylı tavsiyeler için yazımızı okumanız faydalı olacaktır.
Emziren Anneye Ispanak Gaz Yapar Mı?
Süt miktarını çoğaltmak için yeşil yapraklı sebze tüketilmesi emzirme döneminde annelere tavsiye edilen bir husus. Çok faydalı olduğu herkesçe bilinen ıspanağın emzirme sürecinde gaz yapıp yapmadığı annelerin merak ettiği konulardan biri. Emziren anneye ıspanak gaz yapar mı ya da gaz oluşumunu engellemek için ne yapılabilir gibi sorular merak konusudur. Cevapları yazımızın devamında.
Yeşil sebzelerin süt miktarını arttırdığı bir gerçekken annelerin merak ettiği bu sebzeler içinde çok faydalı olan ıspanağın gaz yapıp yapmadığı. Nitekim çok faydalı olan ıspanak emzirme döneminde şişkinlik ve gaz yapabilir. Ispanağı annenin çok tüketmesi şişkinliğe, gaz ve krampa sebep olabilir ve bu da bebekte gaz sancısına sebep olabilir. Tüketildiği takdirde çok çiğnenmeli.
Emzirme dönemindeki anneler yazımızda geçen gaz ve şişkinlik yapan besinlerin hepsini hiç yememek yerine bu besinlerden daha az ve fazla çiğneyerek yiyebilir ve böylece gaz oluşumunu hem kendileri hem de bebekleri açısından azaltabilirler. Anneye ve bebeğe gaz yapan yiyecekler özellikle emzirme döneminde tercih edilmemelidir.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…