Hamilelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son adet döneminizin başlangıç tarihi
Lütfen tüm bilgileri doğru giriniz.
Tahmini Yumurtlama Tarihleri
tahmini yumurtlama tarihleri
Tahmini Gebelik Tarihi
tahmini gebelik tarihi
İlk Trimester Bitiş Tarihi(12 Hafta)
i̇lk trimester bitiş tarihi(12 hafta)
İkinci Trimester Bitiş Tarihi(27 hafta)
i̇kinci trimester bitiş tarihi(27 hafta)
Tahmini Doğum Tarihi (40 hafta)
tahmini doğum tarihi (40 hafta)

Hamile olduğunu öğrenen anne adayının, çok fazla heyecan duyduğu ve meraklandığı konu karnındaki bebeğin kaç haftalık olduğudur. Anne adayları, bebeklerin gelişimlerini her hafta takip etmek ister. Bu takibin kolaylaşması için detaylı gebelik hesaplama yollarına başvururlar. Hamilelik hesaplama, anne adayının son adet tarihinin belirlenmesi ile yapılır. Son adet tarihinden sonra 40 hafta (280 gün) sayılarak hesaplanır.

Fakat unutulmamalıdır ki bu hesaplama kesin bir doğum tarihi vermeyebilir. Doğum, belirlenen bu tarihten bir önceki veya bir sonraki hafta da gerçekleşebilir. Hamilelik hesaplama yapılırken adet süresi 28 gün baz alınır. Eğer düzensiz bir adet döngüsü varsa bu tahminlerde değişiklik gözlemlenebilir.

Adet döneminiz düzensiz ise veya en son adet döneminizin ne zaman olduğunu hatırlamıyorsanız ultrason sonucunu beklemelisiniz. Ultrason muayenesinden itibaren doktorunuz size kaç haftadır hamile olduğunuzla ilgili bilgiler verecektir.

Hamilelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Hamileliğin ilk 2 haftası, anne adayının rahminin gebelik süresine hazırlanması için geçen zamandır. Hamileliğin 3.haftasında ise bebek oluşur. Yani bebeğin 1.haftası, hamileliğin 3.haftasıdır. Doğumlar 38. hafta ile 41. hafta arasında gerçekleşir. 38.haftadan önce yapılan doğuma erken doğum, 41.haftadan sonra yapılan doğumlara ise geç doğum adı verilir. Belirlenen bu tarihler hamilelik hesaplama cetvelinde kullanılacak tarihlerdir. Bebeğinin kaç gram ağırlığında olduğunu, hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu anne bu cetvel sayesinde öğrenir.

Adet Gününe Göre Hesaplama

Adet döngüsünün gecikmesi, hamilelik durumunu etkileyen faktörlerden biridir. Adet zamanı bir süre geciktiğinde kadınlar hamile olup olmadıklarıyla ilgili bir şüpheye düşer. Bu şüpheden kurtulmak isteyen kadınlar hamilelik hesaplama yöntemini uygularlar. Bu hesaplamanın en güvenli yöntemi ise anne adayının son adet tarihinin ilk gününü başlangıç alarak yaptığı yöntemdir. Hamile kalınan tarih kesin olarak bilinemeyeceği için hesaplama, adet döneminin son değil ilk gününden başlanarak yapılmalıdır.

İlişki Tarihine Göre Hesaplama

Birçok kadın, hamilelik döneminin ilişki yaşadığı tarihte başladığını düşünür. Bu düşüncenin tam aksine, hamileliğin başladığı tarih olarak görülen son adet döneminin ilk günü dikkate alınmalıdır. Sperm, ilişki anından sonra geçen 4-5 gün boyunca aktifliği kaybetmez ve tek bir yumurtada 24 saat boyunca aktif kalır. Hamileliğin ilişkinin ilk günü mü yoksa sonraki günler mi oluştuğu kesin olarak belirlenemez. Bu yüzden adet döneminin ilk günü, hamilelik tarihinin belirlenmesi için dikkate alınan standart ve güvenilir bir hamilelik hesaplama yöntemidir.

Profesörlere Göre Hamilelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Profesörlere göre; ay ve haftalar arasındaki uyumsuzlukları doğru bir şekilde algılamak ve hamilelik hesaplamasını buna göre yapmak oldukça önemlidir. Hesaplama yapılırken 1 ay 28 gün olarak belirlenir. Fakat normalde 1 ay 4 hafta ve 3 günlük bir zamanı kapsar. Bu hesaplamada önemli olan ay değildir. Hafta hesabı yapmak daha doğru bir yöntemdir. Ayrıca tüp bebeklerin hesaplaması da aynı şekilde yapılır.

Düzensiz Adet Döngülerinde Hamilelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gebelik hesaplama, adet dönemleri düzenli şekilde ilerleyen kadınlar için son adet tarihine göre yapılır ve en iyi sonucu bu şekilde verir. Fakat düzensiz adet gören kadınlar için bu yöntem pek sağlıklı görülmez. Bunun için doktorunuzla birlikte hesaplayacağınız güvenilir bir tarih üzerinde ilerlemek gerekir. Burada size yardımcı olacak olan şey, erken ultrason kontrolü ve rahim ölçüsüdür.

Rahim ölçüsü, hamileliğin hangi döneminde olduğunuz ile ilgili bilgi verir. Ultrason kontrolü ise bebeğin kaç haftalık ve hangi dönemde olduğu görülebilir. Daha sonra tüm bu bilgilere göre bir doğum tarihi belirlenir. Bebeğinizin ilk hayat belirtilerinin hissedilmesi ve kalp atışlarının duyulması da hamilelik hesaplama için ipuçları verir.

 

kaç haftalık hamileyim

 

Doğum yapma tarihimi planlayabilir miyim?

Yaz ayının sıcak havalarından etkilenmek istemiyorsanız veya kış ayını eve kapanarak geçirmek istemiyorsanız doğum yapma tarihini planlama üzerine çalışabilirsiniz. İstediği zamanda hamile kalabilen şanslı ebeveyn adayı olsanız bile doğum yapmak istediğiniz zamanın planlamış olduğunuz aya denk gelmesi bile mümkün olmayabilir.

Doğum yapacağım tarih değişebilir mi?

Doğum yapma tarihi tabi ki değişebilir. Kaygılanmak için kesin bir sebep olmasa da hamileliğinizin gidişatına göre doktorunuz doğum yapma tarihini durumunuzu değerlendirerek değiştirebilir. Periyotlarınızda düzensizlik olabilir, fundal yüksekliğinizde anormallik görülebilir ya da bebeğiniz tarafından üretilen alfa-fetoprotein (AFP) proteini olması gereken aralığın dışına çıkmış olabilir. Bu konuda aklınıza takılan ya da hissettiğiniz bir farklılık varsa doktorunuzla konuşabilirsiniz.