Aylardır heyecanla beklediğin bebeğini sonunda kucağına aldın. Bebeğin şaşırtıcı derecede hızlı büyüyecek. Her geçen gün yeni şeyler öğrenecek ve gelişecek. Bu süreçte bebek gelişimi takibi yapmak istediğini biliyoruz. O yüzden her ay bebeğinin yaşayacağı değişimlerini takip etmeni sağlayacak ay ay bebek gelişimi rehberiyle yanında olacağız. Ay ay bebek gelişimi rehberi ile yenidoğandan 3 yaşa kadar bebek boy, kilo ve bebek gelişiminde ki bütün detayları açıklamaya çalıştık.
1.Hafta Bebek Gelişimi
Bebek ilk haftasında, insan seslerine karşı aşırı duyarlı olur. Bu dönemde ebeveynler, bebekleriyle konuşmalı ve henüz ilk aylarda karşılıklı iletişim kurmaya başlamalıdır. Bebeğin yanına yaklaşıp sakin bir ses tonuyla konuştuğunuzda, sakinleştiğini görebilirsiniz. 1. haftanın ortalarına doğru, bebek kendisine özgü sesler çıkarmaya başlar. Elleri anne karnındakine benzer olarak yumruk şeklini korur. Koltuk altından tutulduğunda, emekleme pozisyonuna geçiş yapar. Kol ve bacaklarını aynı seviyede tutamaz. Hareketleri belli bir düzen içinde değildir. Seslere tepki vermesinin yanında, ışıltılı cisimleri dikkatle takip eder. Daha fazlasını öğrenmek için 1. hafta bebek gelişimi yazımızı incelemelisin.
2.Hafta Bebek Gelişimi
Bebek bu dönemde çevresindeki tüm seslere karşı aşırı duyarlı olur. Özellikle annesinin söylediği her şeyi dinlemeye başlar. Kol ve bacak hareketleri, bu hafta boyunca düzene girer. Başını dik tutmaya başlar ve yan tarafına doğru çeşitli pozisyonlar denemeye başlar. Eşyalara karşı olan dikkati artar, nesneleri uzun süreli izler. Ellerini yumruk yapmayı bırakır. Yeni dünyasına adapte olma konusunda kendisini geliştirir. Kendisiyle konuşulduğunda, bundan memnun olur. Zamanla tepki vererek gülümsemeye başlar. Annesinin sesini ve kendisini tanır. Detaylı bilgi için 2. hafta bebek gelişimi metnimizi inceleyebilirsin.
3.Hafta Bebek Gelişimi
Bebeğiniz üçüncü haftasında, anne ve babasının seslerini daha iyi tanır. Sesinizi ayırt eder, sizi görünce ellerini sevinçten iki yana açar. Bu dönemde çevresindeki yabancıların farkına varır. Onların davranışlarına da tepki verir. Bu dönem boyunca, bebeğiniz sürekli sizi izler. Siz onunla konuştukça, değişik tepkiler vermeye başlar. Bununla birlikte, kendi kendisine konuşması da hoşuna gitmeye başlar. Elleriyle ilgilenmekten inanılmaz haz alır. Bebeğinizin bu dönem gösterdiği diğer tepkileri, 3. hafta bebek gelişimi yazımızda bulabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişimi (4. Hafta Bebek Gelişimi)
İlk ay boyunca bebeğin dünyaya adapte olmaya çalışıyor olacak. Bu dönemde bebeğinin başında doğuma bağlı şekilsizlik şişlik veya izler olması gayet normal. Endişelenmene gerek yok. 1 aylık bebek, dünyadaki ilk ayında ortalama 4 kilo ağırlığında ve 54-55 santim uzunluğunda olmalı. 1 aylık bebek gelişimi sırasında bebeğin emme refleksini geliştirmiş ve ortamdaki ses ve hareketlere tepki verir halde olması bekleniyor. Bu dönemde bebeğinin görme yetisi çok gelişmiş olmaz ama dar bir açıdan da olsa dünyayı inceleyebilir. Daha fazla bilgi için 1 aylık bebek gelişimi yazımıza göz gezdirebilirsin.
5.Hafta Bebek Gelişimi
Beşinci haftadan itibaren, bebeğiniz duygularını net şekilde ifade etmeye başlar. Mutlu ve mutsuz anlarını, yüzüne bakarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Odadan çıktığınızda ani şekilde ağlamaya başlayabilir, bu durum siz odaya geri dönene kadar devam eder. Ev halkını tanımaya başlar. Evdeki seslerin birbirinden farklı olduğunu anlar. İsmi söylendiğinde, anlayarak ses çıkarır. Şaka yaptığınızda, bunu anlayarak gülmeye başlar. Arkasına bir destek koyduğunuzda, rahatlıkla tek başına oturabilir. Bu dönem boyunca, bebeğinizin eli sürekli ağzında olur. Bebeğinizi virüslerden korumak için beşinci hafta boyunca dikkatli olmalısınız. Bu dönemde yaşanabilecek nefes darlığı sorunlarında, burnunu açarak nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz. Detaya inmek istiyorsanız 5. hafta bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsiniz.
6.Hafta Bebek Gelişimi
Altıncı ayından itibaren, bebeğiniz aktif şekilde hareket etmeye başlar. Sırt üstü pozisyon aldığında, yüzükoyun dönebilir. Bu dönemde hareketliliği arttığından, rahat kıyafetlerden hoşlanır. Bu dönem boyunca, bebeğiniz için yumuşak kumaşlara sahip giysiler tercih edebilirsiniz. Esnek ve nefes alan giysiler, bebeğiniz adına daha konforlu olur. Bu dönemde, bebeğinizin sağlak mı solak mı olacağı ortaya çıkar. Hangi elini daha çok kullandığına bakarak, bunu anlayabilirsiniz. El koordinasyon becerileri, çoğunlukla bu ayda şekillenir. Daha fazlasını 6. hafta bebek gelişimi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
7.Hafta Bebek Gelişimi
Bebeğiniz, beşinci ayından başından itibaren desteksiz oturmaya başlar. Yuvarlanarak, sürekli yerini değiştirir. Önüne dizdiğiniz bardakları, kulplarından tutar ve yerlerini değiştirmeye çalışır. Yemeğini kaşıkla yemeye başlar. Etrafındaki sesleri dikkatle dinler. Değişik seslerle taklit etmeye çalışır. Ayna ve fotoğraflarında, kendisini izlemekten keyif alır. Bu dönemde, bebeğiniz ilk dişlerini çıkarmaya başlar. İlk dişlerinin çıkmasından itibaren, bebekleriniz için diş temizliğine başlayabilirsiniz. Diş çıkarma dönemi, bebeğiniz ve sizin için sancılı geçecektir. Ateş ve huzursuzluk gibi belirtiler, bu dönemde sıklıkla görülür. Farklı hastalık belirtileriyle karşılaşmanız durumunda, mutlaka uzman hekimden destek almalısınız. Bebeğinizin gelişimi hakkında 7. hafta bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Gelişimi (8. Hafta Bebek Gelişimi)
Bebeğinin ailesiyle buluştuğu ilk ay geride kaldı. Bu ay uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaya başlayacak. 2 aylık bebe gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu 4 buçuk ile 5 kilo arasında uzunluğu ise 57 ile 59 santim arasında olmalı. 2 aylık bebek, dil hareketlerini deneyimlediği için sürekli sesler çıkarır, ufaklık bu ay seni ve çevresini daha iyi görecek. Koku alma yetisi gelişecek.
Onu kucaklamanızdan ve karnının yumuşak hareketlerle gıdıklanmasından çok hoşlanacak. Bu aydan itibaren her gün ona az da olsa masaj yaparsan çok daha hızlı büyüyüp geliştiğine şahit olabilirsin. Zihinsel gelişimi de son hızla ilerleyen bebeğinin daha iyi gelişmesi için onunla sakin bir ses tonuyla sohbet etmeyi de ihmal etmemelisin. Detaylı bilgi için 2 aylık bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsin.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Tatlı yavrun ile ilk iki ayı bitirdiniz. Bu ay bebeğinin görme yetisi iyice iyileşti ve artık seni daha iyi görüyor. Bu yüzden seni gördüğünde sevindiğini belli eden hareketler yapabilir. Küçük çığlık ve gülüşlere hazır ol! 3 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin bu ay beş buçuk ile altı kilo arasında olmalı. Boyu ise 59 ile 61 santim arasında olursa normal gelişimde olduğu anlaşılır. Uzağı da görmeye başladığı için daha fazla oyun oynayabilirsiniz.
3 aylık bebek, bu dönemde renkleri dikkatlice incelediğini görebilirsin. Bu ay içerisinde zihinsel gelişimi de atakta olduğundan bebeğinle bol bol oyun oynamalısın. Bir şeyleri kavramaya çalışabilir bu yüzden eline oynayabileceği bir oyuncak verebilirsin. Detaylı bilgi almak için 3 aylık bebek gelişimi yazımıza bakabilirsin.
4 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin artık daha büyük bir farkındalık içerisinde. Hem daha iyi görüyor hem de daha iyi duyuyor. 4 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 6 kilo ile 6 buçuk kilo arasında olmalı. Boyu ise 61 ile 63 santim uzunluğunda olabilir. İzleme yeteneği gelişmeye başlayan bebeğinin gelişimini desteklemek için yattığı yerden görebileceği tepe oyuncakları kullanmaya başlayabilirsin.
4 aylık bebek, karnının üstüne yatırdığında kollarını ve bacaklarını kaldırıp seni şaşırtabilir. Ailedeki bireylere göz aşinalığı kazanan bebeğinin eve bir yabancı geldiğinde biraz huysuzlanabileceğini unutma. Sevdiği birini gördüğü zaman ise gülücükler saçacak! 4 aylık bebek gelişimi yazımıza bakarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsin.
5 Aylık Bebek Gelişimi
Ufaklık artık duygularını belli etmeye başladı. Bu ay öncekilere göre çok daha hareketli olacak. 5 aylık bebek gelişimi sürecinde ağırlığı 6 buçuk ile 7 buçuk arasında boyu ise 63 ile 65 santim arasında olmalı. Bebeğin bu dönemde parlak renklere karşı daha da duyarlı olacak. Onun karşısında oynattığın oyuncakları takip edebilecek.
5 aylık bebek, sesleri takip edebilen bebeğinin yüksek sesten ve sinirli bir ses tonundan etkilenebileceğini unutma. Bu dönemde sesleri iyi duyduğundan taklit etmeye başlayacak ve zihinsel gelişimine yararlı olacak sesler çıkartacak. Bu dönemde onunla güzel güzel konuştuğunda keyifle seni dinlediğini görebilirsin. 5 aylık bebek gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsin.
6 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin artık kendi adını duyunca dönüp bakıyor olabilir. İlk beş ayda edindiği tecrübelerle duyularını koordine etmeye başlayabilir. 6 aylık bebek gelişimi sürecinde kilosu 7 ile 8 kilo arasında boyu ise 65 ile 67 santim aralığında olmalı. Bu dönemde bebeğinle gerçekten iletişim kurduğunu hissetmeye başladığın ilk zamanlardır.
6 aylık bebek artık daha dik oturabilir ve seninle oyun oynayabilir. Derinliği algılamaya başlar ve daha çeşitli renkleri algılayabilir. Kendini de tanımaya başladığı bu ayda bebeğini kendi ellerini ayaklarını incelerken bulabilirsin. Kendi varlığının farkında olmaya başlar ve iletişim kurabildiğini algılar. Nesneleri ve parmakları kendi isteği ile tutabilir. Daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için 6 aylık bebek gelişimi metnimizi inceleyebilirsiniz.
7 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin değişim ve gelişimi inanılmaz gelebilir. 7 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu ortalama 7 ile 8 buçuk kilo arasında olacak. Boyu ise 67 santim ile 69 santim arasında olabilir. Görme yetisi artık tam olarak gelişti. Bu yüzden hareketleri de diğer aya göre daha hızlı.
7 aylık bebek artık ona uzattığın bir hediyeyi yakalamak için hamleler yapabilir. Artık duyma yetisi de tam gelişti. Bu dönemde bebeğinin dudaklarından ilk heceleri çıkabilir. Baba mama gibi tekrarlayan kelimeleri daha kolay söyler. Kollarından ve bacaklarından güç alarak yavaşça kendisini bir yerden bir yere ittirip çekebilir. 7 aylık bebek gelişimi için yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsin.
8 Aylık Bebek Gelişimi
Yenidoğan dönemini geride bırakan minik yavrun artık daha bilinçli. 8 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu 8 ile 9 kilo; boyu ise 68 ile 70 santim arasında olmalı. 8 aylık bebek bu dönemde görme ve duyma duyularının yetişkinler kadar iyi hale geldiğini bilmelisin. Zihinsel gelişimi ise çok hızlı ilerliyor. Artık eşyaları tanıyor ve basit konumları kolayca anlıyor. Bir şey için ona hayır ya da evet dediğin zaman bunun ne demek olduğunu anlayabilir. Onunla bol bol konuşup oyunlar oynayarak gelişimine destek olabilirsin. Uyku oyuncağı vererek bir eşyayla bağ kurmasını sağlayabilirsin. 8 aylık bebek gelişimi hakkında yazımızdan aradığından soruların cevabını bulabilirsin.
9 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin bu dönemde eskisine göre çok hareketli ve meraklı. Bu yüzden anne babasını biraz daha yorabilir. 9 aylık bebek gelişimi sürecinde miniğinin kilosu 8 ile 9 arasında boyu ise 68 ile 70 santim arasında olmalı. Duygusal anlamda da gelişen bebeğin sesin geldiği yöne ilerlemeye çalışabilir. 9 aylık bebek, kavrama yeteneği geliştiğinden biberonunu kendisi tutmak isteyebilir. Bebeklerin çoğu ilk kelimelerini bu aylarda söylemektedir. O yüzden bu ay bebeğine kolay kelimeleri sık sık tekrar ederek anne veya baba demesini kolaylaştırabilirsin. Yakınlarıyla bağ kurduğu için ailesi yanında değilken huysuzlanabilir. 9 aylık bebek gelişimi için merak ettiğin soruların cevapları yazımızda seni bekliyor.
10 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerin çok küçük bir ihtimalle bu ay bir yerlere tutunarak ayakta dik durabilir. Emekleme becerisi artık gelişmiştir. 10 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu 9 ile 10 arasında olabilir. Boyu ise 71 ve 72 santim arasında olabilir. 10 aylık bebek bu süreçte artık seni ve çevresindeki diğer kişileri uzaktan da görse gülücükler saçarak tanıyabilir. Ona söylediğiniz şarkılardan notaları yakalayıp eşlik edebilir.
Gürültü eskisine göre daha az dikkatini dağıtır çünkü bir şeye odaklanabilir. İlk sözcüklerini artık her an söyleyebilir bu yüzden onunla bol bol konuş ve kelimeleri açık ve net şekilde tane tane kullan. Yabancıların kucağında huysuzlanarak anne ve babasını isteyebilir. Yüzünü kapatıp açarak seninle oyunlar oynayabilir. Bebeğinin 10 aylık bebek gelişimi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsin.
11 Aylık Bebek Gelişimi
İlk kelimelerini söyleyen bebeğin artık seninle iletişim kurmak için eskisinden bile daha çok çaba harcıyor. 11 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 9 ile 10 kilo ağırlığında olabilir. Boyu da 72 ile 75 cm arasında seyrediyor. 11 aylık bebek, artık uzaktaki nesneleri daha iyi seçebiliyor. Bu dönemde renkli bir nesne ile bebeğinin ne kadar uzağı gördüğünü anlamak için oyunlar oynayabilirsin. Görme yetisinde bir sorun var gibi geliyorsa mutlaka bir doktora danışmalısın. Tam anlamıyla konuşması için ise daha uzunca bir süre olduğunu unutma. Şimdilik birkaç kelime ile yetinmelisin. Daha fazla bilgi almak için 11 aylık bebek gelişimi yazımıza göz gezdirmelisin.
12 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin 12 aylık bebeklik dönemini tamamlayacağı aya geldin. Bu ayın sonunda dünyadaki ilk yılını tamamlayan bebeğin artık bir çocuk olarak adlandırılacak. 12 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 9 buçuk ile 10 buçuk kilo ağırlığında ve 73- 75 santim uzunluğunda olması bu ay için ortalama verilerdir.
12 aylık bebek oyun alanına bıraktığında, harekete geçerek sevdiği oyuncakları kavrayıp oynayabilir. Tanımadığı nesneleri elleyerek ve koklayıp ağzına götürerek tanımaya çalışabilir. Bu yüzden evi, minik bir yaramaza uygun hale getirmek için acele etmelisin. Artık sebep sonuç ilişkisi kurabilir bir şey istediğinde sana verebilir. Adıyla seslendiğinde yanına gelebilir. 12 aylık bebek gelişimi yazımızda diğer detayları bulabilirsin.
13 Aylık Bebek Gelişimi
1 yaş doğum gününü kutlayan bebeğinden artık çocuk olarak bahsedebiliriz. Çocuğunun motor becerilerinin hızla geliştiği döneme girdik. Bu dönemde bebeğin biraz iştahsız olabilir. Muhtemelen ilk adımlarını attığı için daha fazla enerji harcayacak. 13 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu geçen ay ile aynı olarak kalırken boyu 77 ile 80 santim uzunluğuna varacak.
13 aylık bebek Bu dönemde bir şarkıya ellerini çırparak eşlik edebilir. Biberondan su içebilir. Sevdiği oyuncakları ayırt edip ilk resimlerini yapabilir. Kıyafetlerini çıkartmaya çalışabilir. Karşısında bir surat ifadesi yaptığınızda taklit etmeye çalışabilir. Daha fazla neler yapabildiğini görmek için 13 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsin.
14 Aylık Bebek Gelişimi
Evdeki çekmecelerin karıştırılmasına hazır ol. 14 aylık bebek gelişimi sürecinde minik adımlarıyla evin her yerini keşfetmeye çalışan çocuğun bu ay 9 buçuk ile 10 kilo aralığında olacak. Boyu ise 77 ile 80 santim aralığında olacak. 14 aylık bebek Lego gibi oyunlara bu ay ilgi duyabilir. Basamakları çıkmaya çalışabilir. Bir koltuk üzerinden yere inmeyi deneyebilir. Oyuncakları dağıldığında tek tek alarak bir kutuya atıp toplayabilir. Basit şekilde bir iki kelime söyleyerek iletişim kurabilir. Zihinsel ve duygusal gelişimi için onunla konuşurken sakin ve yapıcı olmaya dikkat etmelisin. 14 aylık bebek gelişimi sürecini nasıl iyileştirebileceğinin detaylarını yazımızda bulabilirsin.
15 Aylık Bebek Gelişimi
Bu ay bebeğinle ilk sohbetinizi edebilirsiniz. 15 aylık bebek bir yeri acıdığında gösterip yardım isteyebilir. Seninle oynamak istediğinde elinden tutup seni oyuncaklarının arasına götürebilir. 15 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 9 buçuk ile 11 kilo arasında olması normaldir. Boyu ise 79 ile 81 santim arasında olabilir.
Bu dönemlerde bebeğinin boyunun ve kilosunun artış hızının yavaşlayacağını bilmelisin. Normal olan budur. Bebeğin artık adımlarını daha sağlam atıyor. Ondan bir eşyayı istediğinde alıp getirebiliyor. Kaşık çatal kullanmaya merak salabilir. Artık bir şeye tepki verirken daha bilinçlidir. 15 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyerek bu ay yapman gerekenleri öğrenebilirsin.
16 Aylık Bebek Gelişimi
Motor becerilerinin gelişimi bu ay da sürüyor. 16 aylık bebek artık seni taklit ederek hayattaki ilk esprilerini yapabilir. 10 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 9.8 kilo ile 11 kilo arasında olması normaldir. Boynun ise 79 ile 81 santim arasında olması gelişiminin normal olduğunu gösterir. Artık ona bir kâğıt ve kalem verdiğinde ne yapacağını bilir. Evin içinde peşinden ayrılmaz. Yardım edersen dişlerini fırçalamayı yavaş yavaş öğrenebilir. Bu dönemde sosyal bir canlı olduğunu iyice anladığından dünyadaki farklı şeylerden korkabilir. Örneğin uçuşan bir perde veya bir hayvan onu çok korkutabilir. 16 aylık bebek gelişimi metnimiz sana bu süreçte destek olacak.
17 Aylık Bebek Gelişimi
Enerjik miniğin artık 6, 7 kelimeyi rahatlıkla söylüyor. Ayakta daha rahat duruyor. Yürürken daha az düşüyor. 17 aylık bebek daha çok hareket ettiği için kilosu bu ay önceki ayla aynıdır. 17 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin boyu ise 82 santime kadar çıkabilir.
Bebeğin artık çatal kaşık kullanmayı yavaş yavaş çözüyor. Bezini ve kıyafetlerini kendi kendine çıkartabilir. Renklerin ayırdına varmaya başlayabilir. Taleplerini daha net ifade eder ve çığlık atarak seslerin nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışabilir. Çığlık attığında normal dışı tepki vermeyin yoksa daha çok tepki almak için devam edebilir. Detaylı bilgi için 17 aylık bebek gelişimi metnimize göz atabilirsin.
18 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin artık evin içinde fırtına gibi koşturuyor. Onun bu enerjisini oyunlar öğreterek atabilirsin. 18 aylık bebek gelişimi sürecinde 10 ile 11 kilo arasında olan bebeğinin boyu 83 santime kadar çıkabilir. Seninle evin içinde kovalamaca oynamaya çalışabilir. 18 aylık bebek bir topla oynanabilecek çoğu oyunu oynayabilir. Bir şeye kızdığında küsebilir. Neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğini 1 buçuk yıllık tecrübesiyle daha iyi ayırt edebilir. Konuşma hızı da hızla artar. Artık 50’ye yakın kelimeyi söyleyebilir. Vücudunun bölümlerini öğretirseniz sorduğunuzda gösterebilir. Detaylı bilgi için 18 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsin.
19 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin uyku düzenini oturtmuş olsan bile bu dönemde bazı değişiklikler olabilir. 19 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 11 ile 12 kilo aralığında, boyu 82 ile 85 cm arasında değişkenlik gösterebilir. 19 aylık bebek bu dönemde merdivenleri kolayca çıkabilir. Ellerini yıkamayı öğrenebilir. 5 ile 6 kelimeyi sıralayabilir. Resimli öğrenme kartlarından bu dönem yararlanarak nesneleri tanımasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu ay, ek gıdalardan hangisini sevip sevmediğini iyice ayırt edebilir. Bu dönemde geceleri sık sık uyanabilir buna göre önlem alınmalıdır. Bu süreç hakkında 19 aylık bebek gelişimi metnimizde detayları bulacaksın.
20 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin bu ay boyunca dünyayı daha da iyi tanımaya çalışacak. Önümüzdeki aylarda da sürecek bu tanıma isteği sana ve çevresindekilere sayısız kez sorduğu “Bu ne?” sorusuyla kendisini gösterecek. Ona sabırla kızmadan cevap vermelisin. Bazen aynı şeyi 10 kez sorabilir.
20 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 11 ile 12 kilo ağırlığında ve 82-85 santim uzunluğunda olması bu dönem için normaldir. 20 aylık bebek artık oyunlardan hızlıca sıkılabilir ve yenilerini öğrenmek isteyebilir. Ona yardımcı olmalısın. Özellikle renkli görseller dikkatini daha da çok çeker. Kitaplarına bakarak zaman geçirebilir. Detaylara 20 aylık bebek gelişimi yazımızdan ulaşabilirsin.
21 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin artık elleri kirlendiğinde kendisi yıkamak isteyebilir. Biraz sabırsız ve inatçı olduğu bir dönemdesiniz. 21 aylık bebek gelişimi sürecinde 11 ile 12 kilo ağırlığında 83 ile 85 santim uzunluğundaki bu küçük yaramaz küpleri kule yapmayı ve oyunlar oynamayı bu dönemde çok sever. 21 aylık bebek artık kıyafetlerini kendisi giymek isteyebilir. Denemesi için izin verin. Artık bir şey istediğinde net şekilde söyler. Ailesinden biri evden çıkınca tepki gösterebilir. Bu aylar uyku düzenini oturtmak için iyi bir dönemdir. Daha fazla bilgi için 21 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsin.
22 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin bu dönemde uyku düzeni ve diğer rutinleri bozulduğunda canı sıkılabilir. Sabırsızlık ve inatçılık bu ay da devam eder. 22 aylık bebek gelişimi sürecinde 11 ile 12 kilo aralığında olan bebeğinin boyu ise 85 ile 87 santim aralığında olabilir.
22 aylık bebek, bu ay zıplama gibi ilginç hareketleri fark edip tekrarlayabilir. Sevdiği şarkılarda dans edebilir. Kendinizde bir değişiklik yaptığınızda fark edip sorabilir. Kelimeleri daha anlamlı sıralayarak cümleler kurabilir. Bu örneklerden birini veya hepsini yapabilir ancak yapmaması da gelişim bozukluğu demek değildir. Her bebeğin gelişimi farklıdır. Bebeğinin gelişim sürecini 22 aylık bebek gelişimi yazımızdan takip edebilirsin.
23 Aylık Bebek Gelişimi
İki yaş sendromunun ayak seslerini bu ay duyabilirsin. Bebeğin bu dönemde eskiden sevdiği şeylere bile hayır diyebilir. 23 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 11 buçuk ile 12 kilo arasında olmalı. Boyu ise 86 ile 88 santim arasında olabilir. 23 aylık bebek kelimeleri birleştirip cümleler kurmaya iyiden iyiye alıştı. Vücudunun neredeyse her bölgesini sorulduğunda gösterebiliyor. Bir kitaptaki nesnelerin nerede olduğunu sorduğunuzda gösterebilecek kadar büyüdü. Artık kendine ait eşyaların bilincine varıp sahiplenebiliyor. Enerjisini atmasına yardımcı olup bu dönemde yanında olduğunu göstermelisin. 23 aylık bebek gelişimi yazımız sana bu süreçte yardımcı olacak.
24 Aylık Bebek Gelişimi
İki yaş çocuklar için çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde bebeklikten iyiden iyiye çıktığını kendisi de fark eder. Bağımsızlık hissini algıladığı için olur olmadık şeylere karşı çıkar. Bu birkaç ay, ebeveynler için biraz zordur.
24 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğinin kilosu boyu 86 ile 88 cm arasında kilosu ise 11 buçuk ile 13 arasında olabilir. Giysilerini mevsime uygun olmayanlarla değiştirmek isteyebilir. Bir bebeği veya sizi oyuncak yiyeceklerle besleyebilir. Bazı nesneleri çizmeye çalışarak resimler yapabilir. 2 ile 4 cümle arasında cümlelerle sohbet edebilir. 2 yaş sendromu kendini göstermeye başlayabilir. Bu dönemde hiç olmadığı kadar girişken davranabilir. 2 yaş bebek gelişimi yazımızdan yararlanarak bu süreç hakkında bilgi edinebilirsin.
25 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin bu dönemlerde kimliğinin farkına varıyor. Bu yüzden hayatındaki ilk bunalıma girebilir. Ancak endişelenmeye gerek yok doğru şekilde tepki göstererek yanında olmalısın. Pek çok becerisinde ilerleme kaydeder. En çok gelişen ise konuşma yetisidir. Bu aylar çocukların dilinin çözüldüğü aylar olarak tanınır. 25 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin 11 ile 13 kilo arasında olması normaldir. Boyu ise 89 santime kadar uzayabilir. 25 aylık bebek bu dönemde tek ayaküstünde durma, takla atma gibi oyunlar deneyebilir. Tuşlara fermuarlara ve benzeri nesnelere duyarlıdır. 25 aylık bebek gelişimi yazımız sana bu ay yapman gerekenler hakkında yardımcı olacak.
26 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin iki yaş sendromunun bu ay da devam edebileceğini bilmelisin. Her bebekte aynı şekilde seyretmeyen bu durum şimdiye kadar kendini göstermemişse bile bu aralar başlayabilir. Çok sevdiği bir şeyi yemek istemeyebilir. Elinden bir oyuncağı düşürdü diye bile dakikalarca ağlayabilir. Sinirlenip nesneleri fırlatabilir. Ona kızmak yerine dikkatini oyunlara, kitaplara ve gelişimine faydalı olacak yerlere çekmeye çalışın. Bu ayı en iyi şekilde geçirmek için 26 aylık bebek gelişimi yazımızda verdiğimiz önerileri takip edebilirsin.
27 Aylık Bebek Gelişimi
Çocuğunun önceki iki ayda olduğu gibi bu ayda da kilosunda ve boyunda büyük bir değişim gözlemlenmez. Bu ay yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başlayacak olan 2 yaş stresini daha da hızlı uzaklaştırabilmek için arkadaşlarıyla zaman geçirmesini sağlayın. Kendi yaşlarında çocuklarla oynamak ona iyi gelecektir. 27 aylık bebek sorduğunuzda adını söyleyebilir. Biriyle tanışırken el sıkışabilir. Bir şey için üzüldüğünüzde gelip size sarılarak teselli edebilir. 27 aylık bebek gelişimi yazımızda diğer detayları bulabilirsin.
28 Aylık Bebek Gelişimi
Bu ve takip eden iki ay boyunca çocuğunuz yeni bir merak rüzgârı içerisinde olacak. Her gördüğünü yapmak isteyecek. Durdurmaya çalışırsanız neden diye soracak. Bu dönemde evde yaptığı deneme yanılma aktivitelerinde onun yanında olmaya dikkat edin.
28 aylık bebek, bu ay 12 ile 13 kilo arasında olacak boyu ise 90 santime kadar çıkabilir. Bu ay hediye paketlerini açabilir. Taklit ederek şakalar yapabilir. Fermuar açıp kapatabilir. Tek ayak üzerinde dengede durmaya çalışabilir. Daha fazla bilgi için 28 aylık bebek gelişimi yazımızdan yararlanabilirsin.
29 Aylık Bebek Gelişimi
Çocuğunuz büyüdükçe konuşması da hız kazandı. 29 aylık bebek artık renkleri tanıyabiliyor. Sorduğunuzda söyleyebiliyor. Yaşı sorulunca parmaklarıyla yanlış da olsa bir şeyler işaret edebiliyor. Zaman kipleriyle ilgili hataları yavaş yavaş düzeliyor. Geldi, gidecek gibi zamanları doğru kullanabilir. Neden ve niye soruları bu aylarda da yine devam edecek. Geçiştirmeden sorularını düzgünce yanıtlamaya özen göstermelisiniz. Çünkü kendisini ve dünyayı tanıması için bu soruların hepsi çok büyük bir önem taşıyor. 29 aylık bebek gelişimi yazımızı okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
30 Aylık Bebek Gelişimi
İki yaşta yaşadığı sorunlardan iyice uzaklaşan bebeğiniz öz bakımıyla ilgili eğitim almaya hazırdır. 30 aylık bebek ceketini çıkarınca sizi taklit edip asabilir. Elini yüzünü yıkayabilir. Ev içi kazalar bu dönemde sıklaşabileceğinden evdeki tehlikeleri iyice gözden geçirmelisiniz. Yemek yedikten sonra peçete ile ağzını ellerini silebilir. Bu dönemde sık sık arkadaşlarıyla vakit geçirip sosyalleşmeli. İlerlemesinde bir aksaklık olduğunu düşünüyorsanız yardım almaktan çekinmemelisiniz. Bu dönem için 30 aylık bebek gelişimi yazımız size destek olacak.
31 Aylık Bebek Gelişimi
Ufacık bir bebekten bir çocuğa dönüşen minik yavrun bu dönemde daha sosyaldir. Artık evden çıkmayı kendisi isteyebilir. Örneğin parka gidelim markete gidelim gibi taleplerde bulunabilir. Bu dönemde uyku düzeni değişebilir. 31 aylık bebek bu ay 13 ile 14 kilo arasında olabilir. Boyu ise 93 santime kadar çıkabilir. Artık kıyafetlerini verip biraz yardım ettiğinizde kendisi giyinebilir. Yaptığı resimler daha anlamlı hale gelebilir. Ses tonunu kontrol ederek kızdığında veya neşelendiğinde değiştirebilir. Zamirleri kullanarak kendisinden veya başkasından bahsedebilir. 31 aylık bebek gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsin.
32 Aylık Bebek Gelişimi
Bu dönemde artık çocuğunuzla oturup güzel sohbetler edebilirsiniz. İyiyi kötüyü basit bir şekilde anlatabilirsiniz. 32 aylık bebek, sevdiği şarkı çalınca neşelenebilir. Şarkıların adını öğrenip dinlemek isteyebilir. Teknolojik cihazlara ilgisi artar. Birine güvenmeyi ve farklı duyguları anlamlandırmaya başlar. Küsmeyi ve kızmayı iyice anlar ve deneyimlemek isteyebilir. Kendi yaşıtlarıyla çekişme yaşayarak ufak kavgalar edebilir. Bu dönemde onunla konuşurken sakin olmanız; saçma sorular bile sorsa sabırla yanıt vermeniz çocuğunuzun size olan güveninin artmasına yardımcı olacaktır. Detaylar için 32 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyebilirsiniz.
33 Aylık Bebek Gelişimi
Bu dönemdeki çocuklar artık oyuncak seçimi hakkında ustalaşır. Banyoda tek başına yıkanmak için sizinle inatlaşabilir. Bir şeyleri kendisinin yapabileceğini göstermek için büyük bir çaba içindedir. Hevesini kırmadan birlikte hareket etmeye yönlendirmelisiniz. Ceza vererek veya yapacağı şeyi elinden alarak ileride özgüven problemi yaşamasına neden olabilirsiniz. Sayı saymayı hayvanların adlarını ve çıkardığı sesleri öğrenebilir. Bir şeye daha uzun süre odaklanabilir. Örneğin bir çizgi filmi sıkılmadan uzun süre izleyebilir. 33 aylık bebek 13 ile 14 kilo arasında boyu ise 92 ile 95 santim arasında normal olarak kabul edilmektedir. 33 aylık bebek gelişimi yazımızdan bu süreçle alakalı diğer detayları öğrenebilirsiniz.
34 Aylık Bebek Gelişimi
Küçük yavrunuz artık okul öncesi dönem için hazırlık çağındaki bir çocuk. Onunla konuşurken ve dış dünyayı tanıtırken bunu göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. 34 aylık bebek bu dönemde sabah uyandığında yatağını toplaması ve dişini fırçalaması gibi rutinleri daha iyi öğrenebilir. Yapmak istemediğinde üzerine gitmek yerine işi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Diğer kişilerin eşyalarına ve haklarına saygılı olmayı da ona kitaplar yardımıyla öğretebilirsiniz. Evcilik oyunu gibi oyunlarda artık ustalaşan çocuğunuzla oyun oynamayı da ihmal etmeyin. Ona bir şeyi öğretirken bu oyunlardan yararlanabilirsiniz. Çünkü oyun kurduğunuzda ortaya çıkacak bir durumu nasıl değerlendireceği konusunda sizi taklit edecektir. Bu süreçte size yardımcı olması için 34 aylık bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.
35 Aylık Bebek Gelişimi
Çocuğunuzun erken çocukluk döneminin sona erdiği bu çağlarda onun artık bebek olmadığını hissetmesi için yardım etmelisiniz. Örneğin bebeklik yatağı ve beşik gibi bir yerde yatıyorsa ona kendisine uygun bir çocuk yatağı alabilirsiniz.
Arkadaşlarıyla olan iletişimini kuvvetlendirmeye çalışabilirsiniz. Ancak bunu yaparken çocuğun psikolojisi için karşılaştırma yapmaktan uzak durmalısınız. Ona ait bir oda veya alan vererek ufak sorumluluklar almasını sağlayabilirsiniz. Örneğin ufak bir çiçeği her gün sulayabilir. Veya bir balığa yem vererek sorumluluk nedir öğrenebilir. Ancak bu noktada sergilediğiniz tutum önemlidir. Üzerine gitmeden sakince öğretmelisiniz. Çocuğunuzun sosyal ilişkilerinde bir problem gözlemlerseniz onunla konuşun. Sorunun ne olduğunu anlayamıyorsanız bir pedagogdan yardım alabilirsiniz. Ancak endişelenmenize gerek yok. Çocuğunuzun kişiliğinin şekillendiği bu dönemde çekingenlik yaşaması veya yaşıtlarıyla anlaşamaması gibi durumlarla karşılaşmanız çok normaldir. 35 aylık bebek gelişimi yazımızı inceleyerek süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
36 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinizin erken çocukluk döneminden çıktığı dönem başlıyor. Artık ona bebek demek bile biraz garip geliyor olabilir. Bu yüzden onun da bir kişiliği olduğuna odaklanmanız yerinde olacaktır. Tuvalet eğitimi gibi konular gündeme gelebilir. Ancak bu dönemde çocuğun üzerine gitmeden aralıklarla denemeler yapmanız yararlı olacaktır. Tam anlamıyla oyun çağında olan çocuğunuzun size ihtiyacı her geçen gün biraz daha azalır. Kendi başına giyinmeyi odasında uyuyup uyanmayı bu dönemde iyice öğrenmelidir.
Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan içinde bulunduğu dönemle birlikte çocuğun kişiliğini de hesaba katmalısınız. Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirecek oyuncakları onunla birlikte tasarlayabilirsiniz. İlgi alanlarını anlamak için ona uygun belgeselleri birlikte izleyebilirsiniz. Müzik aletlerini ona tanıtabilirsiniz. Birlikte mutfağa girerek bir kurabiye yapabilirsiniz. Minik bebeğinizin 36 aylık bebek gelişimi hakkında bilgi edinebilmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.