Anne adaylarının hamilelik süresince yararlanabileceği hatta değişimleri takip ederek, merak ettikleri tüm soruların cevaplarını hafta hafta hamilelik takibi sayfamızdan bulabilirler!
Hamileliğin başladığı ilk haftadan itibaren anne ve bebekte çeşitli değişimler meydana gelir. Hafta hafta hamilelik sürecinde görülen bu değişimler, anne üzerinde fiziksel ve duygusal değişimleri de beraberinde getirir. Hamilelik takibi ile anne adayları süreç hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Her 7 günde bir bebeğinizin gelişimini takip ederek olası durumlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çoğu zaman anneler, süreç boyunca geçirdikleri olası semptomlardan büyük oranda endişelenirler. Ama hamilelik takibi yapmak size süreç hakkında fikir sahibi olma fırsatı sunar. Bu sayede endişe etmeden normal bir akışta hamileliğinizin tadını çıkartabilirsiniz.
Gebelik haftaları takip edilerek annede görülen değişimler ve anne karnındaki bebeğin gelişimi hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
İşte bu süreçte yaşananlar:
1.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde anne karnı döllenmiş yumurtaya zemin hazırlar. Henüz bebeğiniz burada değil. Aslında henüz bebeğiniz oluşmuşta değil. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış, rahimde koruyucu bir duvarın oluşumunu sağlar. İlk haftada döllenmeden sonra sperm ve yumurta çekirdekleri genetik olarak karışırlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.
2.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde anne adayı hamile sayılmaz. Çünkü yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak belli değildir. Ancak bazı anneler bu süreçte de hamilelik belirtileri yaşayabilirler. Hamilelik 38 hafta sürse de doktorlar, doğum tarihini son periyodunuzdan itibaren 40 hafta olarak hesaplar. Detaylı bilgi için tıklayınız.
3.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik takibinde annenin HCG hormonunda artış meydana gelir. Bu hormon gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlar. Bu hafta itibariyle amniyotik kese oluşmaya başlar. Bu kese sonraki haftalarda bebeğinizi muhafaza eder. Detaylı bilgi için tıklayınız.
4.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci embriyonik dönemin başlangıcıdır. 4. hafta ile 10. hafta arasında bebeğin iç organları gelişmeye ve çalışmaya başlar. Bebeğiniz bu hafta bir haşhaş tohumu kadardır. Yani dışarıdan bakıldığında henüz kimse hamile olduğunuzu anlayamaz. Embriyo bu dönem son derece hassas olup dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı açıktır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
5.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik dönemi ile birlikte bebeğiniz hızlı bir büyüme sürecine girer. Bu hafta bir susam tanesi kadardır. 10 haftalık olana kadar içten dışa hızlı bir büyüme evresi sizi bekliyor. Bu süreçte hamilelik semptomlarınızda artış yaşayabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
6.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğinizin ağız, burun ve kulak oluşumunu başlar. Elbette bu oluşum ilerleyen haftalarda bebeğinizdeki diğer gelişimlerle birlikte devam eder. Kalp atışları dakikada 100-160 arasındadır. Kolları ve bacakları şekillenmeye başlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.
7.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik dönemi ile birlikte bebeğinizin hızla gelişimi devam eder. 12 mm uzunluğuna ulaşır. Beyni hızla geliştiği için kafası bedenine göre daha büyüktür. Bebeğinizin beyin gelişimi doğuma kadar devam edecek. Bu yüzden hamilelik boyunca yediklerinize azami önem vermelisiniz. Bu hafta sindirim ve solunum aktiviteleri oluşmaya başlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.
8.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğinizin yüzü şekillenmeye başlar. Göz kapakları oluşmaya başlar; gözleri, ağzı ve burnu daha seçilebilirdir. Artık anne ve baba adayı bu haftadan sonra bebeklerinin kime benzediğini tartışmaya başlayabilirler. Bu haftadan itibaren 3 aylık süreçte anne adaylarının üçte ikisinde bulantılar meydana gelir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
9.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde anne adayı beslenmesine büyük önem vermelidir. Sizin beslenme şekliniz direk olarak bebeğinizi de etkiler. Zararlı yiyeceklerden uzak durmalı ve besin değeri yüksek yiyecekler tüketmelisiniz. Her yiyeceğin besin değeri yüksek diye bir şey yoktur. Bu yüzden illaki yüksek kalorili besinler tüketmek zorunda değilsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
10.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik başlangıcıyla birlikte bebeğiniz 3 cm’ye kadar ulaşır. Ne kadar küçük öyle değil mi? Ama yine de büyüme hızı aynı şekilde devam ediyor. Önümüzdeki hafta daha büyük ve gelişmiş olacak. Beyin gelişimi önceki haftalarda olduğu gibi diğer organlara göre önde seyreder. Ayak parmakları bu dönemde oluşur. Detaylı bilgi için tıklayınız.
11.Hafta Hamilelik
- hafta sürecinde anne adayının bulantıları azalmaya başlar. Her annede farklı seyretse de hormonal değişimler çeşitli mide ve sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu dönemde tüm hamilelik belirtilerini yaşayacaksınız diye bir şey yok. Aksine diğer annelere göre eğer şanslı iseniz hiç rahatsızlık duymadan bu haftaları tamamlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
12.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik başlangıcı ile birlikte karnınız belirmeye başlar. Artık dışarıdan bakınca hamile olduğunuz anlaşılmaya başlanır. Yani, ‘hamile misin’ sorularına şimdiden hazırlıklı olun. Bu belirginlik duygusal olarak annelerin bebeklerine daha çok bağlanmasına neden olur. İçinizde yaşayan ve büyüyen bebeğinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Detaylı bilgi için tıklayınız.
13.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik döneminde anne adayının göğüslerinde değişimler oluşmaya başlar. Anne adaylarının süt kanalları emzirmeye hazırlık yaparlar. Bu değişim siz doğum yapana kadar devam edecek. Özellikle doğuma haftalar kala hassasiyet seviyenizde artış gösterecek. Detaylı bilgi için tıklayınız.
14.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte geçen dönemlerde annenin bedeninde oluşan rahatsızlıklar yavaş yavaş azalır. Anne be süreçte kendisini daha enerjik ve zinde hisseder. Ama belirtmeliyiz ki her annenin hamilelik serüveni kendine hastır. Yani her anne adayı bu dönemde farklı belirtiler gösterebilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.
15.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde anne vücudunun %60’ı sudan meydana gelir. Bu dönemde düzenli su tüketimi anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca hamilelik döneminde yaygın olarak görülen idrar yolu enfeksiyonunun da önüne geçer. Detaylı bilgi için tıklayınız.
16.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile bebeğinizin büyüme hızı artar. Bu hafta avokado büyüklüğünde olan bebeğinizin kilosu artar; boyu uzar. Ortalama olarak bu hafta 11.5 cm ve 100 gr ağırlığındadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
17.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğinizin dış görünüm giderek şekillenir. Saçları, kaşları ve kirpikleri uzar. Göz kapakları kapalıyken gözlerini oynatabilir; ağzını açıp kapatabilir. Bu heyecan verici değişimler annede duygusal bir takım düzensizliklere de neden olabilmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
18.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci ile birlikte annelerin hareketlerine ve beslenme alışkanlıklarına büyük bir özen göstermesi gerekir. Bol sıvı tüketmeli ve hafif besinler yemelisiniz. Ayrıca kalorili ve yağlı besinlerle de çok fazla haşır neşir olmamalısınız. Sizin sağlığınız demek bebeğinizin sağlığı demek unutmayın! Detaylı bilgi için tıklayınız.
19.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte anne vücudunda bariz değişimler ortaya çıkar. Bu dönemde bacaklarınızda şişlik ya da ağrı meydana gelebilir. Kalsiyum ve mineral tüketmelisiniz. Hafif yürüyüşler sizi rahatlatabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
20.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik döneminde bebeğiniz 16 cm uzunluğuna ve 300 gr ağırlığına ulaşır. Kalp atışları güçlenir. Beyin gelişimi hızlanır. Artık bebeğinizi her geçen gün daha fazla hissedersiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
21. Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken siz, ilk ayların rahatsız eden semptomlarından kurtuldunuz. Ama her annede durum aynı olmayabilir. Yine de bu rahatsızlıkların keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin ve hamileliğin tadını çıkartın. Detaylı bilgi için tıklayınız.
22.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik döneminde de yemek ve içme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Sizi yormayacak ufak yürüyüşler yapabilirsiniz. Takviye C ve D vitamini alarak hem kendinizin hem de bebeğinizin hücrelerini güçlendirirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
23.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğiniz hızla büyüdüğü ve kendinizle birlikte bebeğinizi de beslediğiniz için kalsiyum tüketiminizi arttırabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin kemik ve diş gelişimine destek olursunuz. Kendi kilonuza dikkat etmeli hamileyim diye günün her saati buzdolabının başında belirmemelisiniz. Düzenli ve vitamin değeri yüksek besinleri tercih edin. Bol bol meyve tüketin. Detaylı bilgi için tıklayınız.
24.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte bebeğiniz 30 cm boyuna ve 600 gr ağırlığına ulaşır. Minik olmasına nazaran ultrason görüntüsünde tam bir bebek görünümündedir. Yüz detaylarının oluşumu tamamlanmıştır. Artık ultrasonda bebeğinizin yüz hatlarını inceleyebilirsiniz. Ciğerleri ve damarları gelişmeye devam eder. Detaylı bilgi için tıklayınız.
25.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte anneler duygusal ve fiziksel olarak çeşitli değişimlerden geçerler. Vajinal kanama, kasılma ya da akıntı olabilir. Düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Bu süreçlerin tamamında eşinizin desteği büyük önem taşır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
26.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde hem sağlığınızı korumak hem de bedeninizi doğuma hazırlamak için yürüyüşler ve hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bilindiği üzere düzenli yürüyüşler normal doğum sürecini anne adayları için daha rahat hale getirmektedir. Bu aktiviteler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
27.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci ile birlikte annenin bedeninde fark edilir değişimler ortaya çıkar. Bu değişimlere ayak uydurabilmek için gün içerisinde aktif etkinlikler yapabilirsiniz. Uyku düzeniniz bozulabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
28.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte artık bebeğinizin kalp atışlarını eşiniz kulağını karnınıza dayayarak duyabilir. Bebeğinizin kalbi dakikada 140 kere atar. Bebeğiniz gitgide daha hızlı büyüdüğü için hareketlerini daha rahat hissedersiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
29.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğiniz 40 cm boyuna ve 1.1 kg ağırlığına ulaşır. Bu haftadan itibaren büyüme hız artar. Büyümenin hızını sizde karnınızdaki genişlemeyi izleyerek takip edebilirsiniz. Çatlak oluşumları için bu dönem doğal yağlarından yararlanabilirsiniz. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemelisiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
30.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik içerisinde bebeğiniz hızla büyür. Kilosu 1.3 kg’a ulaşır. Akciğerleri ve beyni gelişmeye devam eder. Hamileliğinizin sonuna doğru yaklaşırken anne adayında heyecan ve gerginlik de artabilir. Bu süreçte doktorunuzla rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin. Detaylı bilgi için tıklayınız.
31.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci ile birlikte çoğu anne adayında düzensiz kasılmalar meydana gelir. Seyrek olarak ortaya çıkan ve acısız olan bu kasılmalar, doğum belirtisi olabilir. Bu yüzden düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
32.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik döneminde anne adayları düzenli olarak D vitamini tüketmelidir. Bebeğinizin gelişimi ve kendi sağlığınız için D vitamini son derece yararlıdır. Aldığınız besinler, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Detaylı bilgi için tıklayınız.
33.Hafta Hamilelik
- hafta gebelik ile birlikte bebeğiniz 1.85kg ağırlığına ulaşır. Boyu ise ortalama 44 cm civarındadır. Bu dönemde bebeğiniz dış dünyaya karşı duyularına açar. Görebilir, duyabilir ve hissedebilir. Onunla sohbet edebilirsiniz. Bu dönemde bebekler hem anne hem de babalarının seslerine aşinalık kazanırlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.
34.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci itibariyle doğum tarihi yaklaşır. Bu dönemde doğum için hazırlıklar yapmalısınız. Son birkaç haftaya bırakmamalısınız. Beklenen zamandan önce doğum sancılarınızın ortaya çıkma ihtimaline karşı doğum çantanızı hazırlamalısınız. Detaylı bilgi için tıklayınız.
35.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte bebeğiniz 45 cm boyuna ulaşır. Hızla büyümeye devam eder. Bu süreçte anne karnındaki alan giderek daraldığı için annelerin uyku düzenleri giderek bozulur. Bebeğinizin hareketlerini rahatlıkla izleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
36.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik dönemi artık doğuma çok az zamanın kaldığını gösterir. Bu dönemde rahat bir doğum yapmak için hem fiziksel hem de duygusal olarak kendinizi hazırlamalısınız. Düzenli doktor kontrollerine son haftalarda önem verilmelidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
37.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik sürecinde bebeğiniz hızlı bir büyüme atağı yaşar. 47 cm boyuna ve 2,7 kg ağrılığına ulaşır. Ultrason fotoğraflarında göreceğiniz gibi doğuma hazır ve minik bir bebek görünümündedir. Doğuma yalnızca birkaç hafta kaldı. Karnınız ise artık burnunuzda! Detaylı bilgi için tıklayınız.
38.Hafta Hamilelik
- hafta ile birlikte annenin bedeninde emzirme hazırlıkları ortaya çıkar. Bebekler için büyük önem taşıyan kolostrum sıvını göğüslerden akmaya başlar. Anne bedeninde kasılmalar sıklaşabilir. Bu dönem uykularınız verimsiz hale gelebilir. Uyurken yastıklardan destek alabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
39.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik süreci ile birlikte artık her an doğurabilirsiniz. Son haftalarda doktor kontrolleri büyük önem taşır. Anneler ve eşleri bu dönem doğum hazırlıklarınızı tamamlamalı ve doğum belirtilerini iyi gözlemlemelidirler. Eşinizi de bu dönem yaşanacaklar konusunda mutlaka bilgilendirin. Doğumun başlaması durumu anı için planlamalarınızı yapın. Detaylı bilgi için tıklayınız.
40.Hafta Hamilelik
- hafta hamilelik ile birlikte ve muazzam oluşumun sonuna gelerek bebeğinizi kucağınıza alırsınız. Ortalama olarak 51 cm boyunda ve 3,5 kg ağırlığındadır. Onu sevgiyle kucaklayabilir ve mutlu bir bebek olarak büyüyüp ilk adımlarını atmasından hayatının geri kalan tüm özel anlarına kadar onu koruyup kollayabilirsiniz. Tebrik ederiz, anne oldunuz! Detaylı bilgi için tıklayınız.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…