Bebeğiniz doğumundan itibaren dağınık bir uyku düzenine sahiptir. Varlığınızla keyif bulan bebeğiniz, bu dönemde gündüz uykusunu istemeyebilir. Bu konuda huysuzlukları baş gösterir. Bir anda kendi kendine uyuyan bebeğiniz, sizi yanında istemeye başlar. Uykusunun olmadığını söyleyerek yanınızdan ayrılmak ister. 24 aylık uyku gerilemesi, ne olduğunu anlamadığınız bir yaş aralığında ortaya çıkar ve can sıkıcı bir şekilde ilerler.
Bebeğinize şefkatli ancak net bir kararla bu saatin uyku saati olduğunu net şekilde hissettirmelisiniz. Sizin de uyuyacağınızı anlamak, uykuya dalmasında daha etkili olur. Uyumasa bile yatağında vakit geçirmesi, uykuya geçiş sürecini hızlandırır. Düzenli şekilde bebeğinizi aynı saatlerde yatırmaya özen gösterin. Bitmeyen istekleri, sizi başlarda yorabilir. Bebeklerin uyku düzeni, 2 yaş civarında bozulmaya başladığından, bu sürecin aralıklarla yeniden geri geleceğinin bilincinde olmalısınız.
Bu dönemde öğle uykusuna direnen çocuklar, öğle uykusuna ihtiyaç duydukları halde bu şekilde davranır. Bunun önüne geçmek adına, çocuklara 4 yaşına kadar, öğle uykusu rutini oluşturmak ve devam ettirmek, oldukça önemlidir. Yaşanan uyku gerilemesi, geçici bir dönemdir.
24 Aylık Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nasıl Anlaşılır?
24 aylık bebeklerde uyku gerilemesi, şu durumlar görüldüğünde net şekilde anlaşılır:
- Hayal gücünün gelişmesiyle geceleri uyanmaya başlaması ve ardından gelen ağlama krizleri,
- Uykuya dalmasının giderek zor bir hal alması,
- Ebeveyn odayı terk ettiğinde ağlamaya başlaması,
- Uyumaya gitmemek için türlü bahaneler üretmesi,
- Uyuduğu yataktan kaçmaya çalışma,
- Öğlen uykularını yapmamak istememesi,
- Uykuların giderek kısalması,
- İştahsızlık ya da daha fazla yeme isteği,
- Davranışlarda gözle görülür değişikliklerin yaşanması,
- Kabus,
- Gece terörü
- Ayrılık endişesi
- Huzursuzluk ve daha çok ağlamak uyku gerilemesi belirtileri arasında yer alır.
Her bebek birbirinden farklıdır. Bu dönemi farklı aylarda yaşayabilir.
24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Uyku düzeni her insan için oldukça önemlidir. Yetişkinler için de çok önemli olan uyku, bebeklerin gelişimi açısından daha fazla önem taşımaktadır. Bebeklerin düzenli uykuya geçişi, 24 aya kadar sürekli olarak değişiklik gösterir. Gece boyunca hiç uyumayan bebeğiniz, farklı bir gece hiç kesintisiz uyuyabilir. Bu durum, her bebek için farklı süreçlere sahiptir.
Bebeklerde uyku gerilemesi sıklıkla görülse de uyku düzeninin oturması adına sabırlı olunması gerekir. Üçüncü aydan itibaren bebeklere istikrarlı şekilde uyku eğitimi verilmelidir. Uyku düzeni oluşturmadan önce, belli rutinlerden de faydalanılabilir. Banyo yaptıktan sonra uyarılmayan bazı bebekler genellikle duştan sonra rahatlıkla uyur. Bununla birlikte, uyku rutini yaparak ta de hızlı şekilde uykuya geçer. Gün içinde bu gibi rutinleri aynı sırada yapmanız bebeğinizin uyku alışkanlığını sağlayacaktır.
Bebekler çok fazla beslendiğinde, kendilerini uykuya veremezler. Bu yüzden yemek konusunda çocuğunuzu zorlamamalısınız. Yatmadan hemen önce bebeğinize bir şeyler yedirmemeye çalışın çünkü hemen hazmedemeyeceği için uykuya dalması güç olacaktır.
24 Aylık Uyku Gerilemesi Çözüm Yolları
24 aylık bebeklerin, zamanla gece uykusundan hiç uyanmaması gerekir. Gece uyanmaları aralıklarla devam ediyorsa bu durumda uyku gerilemesi yaşanıyor olabilir. Bu durumun önüne geçmek adına, bebeğinizin yanında olduğunuzu ona net şekilde hissettirmelisiniz. Geceleri uyumaya devam edebilmesi adına, uyku arkadaşı edinip ninniler dinlemesi de onu rahatlatacaktır. Bebeğinizin tam olarak uyanmaması adına, geceleri ışık ve konuşma olmamalıdır.
Bu süreçte sizin de dinlenmeniz gerekir. 24 aylık bebeklerde uyku gerilemesi, geçici bir durum olsa da dinlenmeden bu durumla baş edebilmeniz oldukça güçtür. Bebeğiniz uyuduğunda mutlaka siz de uyumalısınız. Uykunuzu alamadığınız durumlarda hem sütünüzün kalitesi düşer hem de bu durumla baş edecek gücünüz kalmaz.
24 aylık bebeklerde uyku düzeni, zaman içinde yerine oturur. Bu süreçte bebeğinizin yanında olmanız, oldukça önemlidir. Sakin kalıp uyku saatlerinde kesinlikle esneme yapmamalısınız. Birkaç hafta süren bu durumun ardından, bebeğiniz sakin uyku saatlerine geri dönecektir.