İçindekiler
Hamilelikte bu dönem çoğu anne adayının güzel haberi aldığı önemli bir dönemdir. Bu haftada gebeliğinin başladığını bir doktora başvurarak öğrenmiş olabilirsin. Evde hamilelik testi yaparak da hamilelik haberini almış olabilirsin. İnsan bedeninin mucizelerine tanık olacağın heyecanlı dönem başlıyor. 3 haftalık hamilelik döneminde bilmen gerekenleri senin için hazırladık.
Gebeliğin Üçüncü Haftasında Hangi Belirtiler Olur?
Çoğu anne adayı 3 haftalık hamilelik döneminden itibaren belirtileri hissetmeye başlar. Her gebede aynı belirtiler aynı şiddette olmaz. Ama aşağıdaki belirtilerden birini veya birden fazlasını yaşıyor olabilirsin. Belirtilerin gayet doğal olduğunu bilmelisin. Vücudunun yeni bir can taşımaya hazırlandığı bu dönemde yaşanan belirtilerin çoğu zamanla azalarak bitecek.
3 Haftalık Hamilelik Belirtileri
- Sık idrara çıkma: Rahmin bebeğini taşımak için hazırlanırken mesanene baskı yapıyor!
- Koku hassasiyeti: Normalde fark etmeyeceğin kokular bile seni rahatsız edebiliyor. Kokular yüzünden midenin bulanması gayet doğal bir belirtidir.
- Sürekli uyku hali: Vücudundaki hormonların hareketliliği buna neden olur. Uykuya doyamama çoğu anne adayının yaşadığı bir belirtidir.
- İştahta değişiklik: Nadiren iştah artışı yaşanan bu dönemde genelde yemeklere karşı bir tiksinme hissi yaşanmaktadır.
- Halsizlik ve bitkinlik: Progesteron hormonundaki hızlı artış buna sebep olur. Saatlerce spor yapmışsın gibi bir yorgunluğa veya halsizliğe sebep olur.
- Vücut ısısında yükseliş: Bu dönemde bedeninde normalin dışında bir sıcaklık hissetmen gayet normal.
Hamileliğin 3.Haftasında Bebeğin Boyutu ve Görüntüsü
3 haftalık hamilelik dönemi bebeğinin zigottan embriyoya dönüştüğü dönemdir. Oldukça önemli olan bu dönemde bebeğin bir dikiş iğnesinin ucu kadardır. Küçük ve hareketli yavrunu vajinal ultrason yoluyla görmek de karından yapılan ultrasonla görebilmek de çok zordur. Ama merak etme bir iki hafta içerisinde bebeğini ultrasondan görebileceksin. Bu dönemde embriyo rahimde güvenle büyüyebileceği yeri bulur ve tutunur.
3 Haftalık Hamilelik Gebelik Testinde Çıkar Mı?
Hamileliğin ilk iki haftasının aksine hamileliğin üçüncü haftasında gebelik testleri büyük ölçüde doğru çıkar. Hamile olduğunu düşünüyorsan idrarla yapılan gebelik testini yapabilirsin. Test sonucun pozitif çıktığında doğum kontrol hapı almayı kesmelisin. Bir doktor randevusu alarak kan değerlerini öğrenmen gerekir. Bu şekilde erkenden gebelik takibi sürecini başlatman faydalı olacaktır.
3. Haftada Kan Değerleri Nasıldır?
Hormonlarda dalgalanmaların devam ettiği bu dönemde kanındaki beta HCG değeri 1000-5000 mlU/ml arasında olur. Ancak bu kan değerinin 1001 olmasıyla 4999 olması arasında belirgin bir fark yoktur. Çünkü bu değer gebeliğin erken dönemde fark edilebilmesi için incelenir. Bebeğin veya senin sağlığın için bu değeri sürekli takip edip endişelenmene gerek yok.
Gebelikte İmplantasyon Kanaması Nedir?
3 haftalık hamilelik döneminde kanama yaşaman her zaman kötüye işaret değildir. Bu kanamaların çoğu gayet normaldir. Ancak yine de kanama yaşarsan mutlaka doktorunla görüşmelisin. Bu dönemde bebek rahmine yerleştiği için damarlarda gerginlik ve rahimde genişleme olur. Anne olmaya hazırlanan bedendeki bu değişiklik İmplantasyon kanamasına sebep olabilir.
Bu kanama yerleşme kanaması olarak da bilinir. Hatta bu dönemde çoğu anne adayı hamileliğinden habersiz olduğundan adet kanamasının başladığını sanmaktadır. Plasentanın oluştuğu rahmin genişlediği bu dönemde lekelenme şeklinde hafif kanamalar olabilir.
3 Haftalık Hamilelik Döneminde İlaç Kullanımı
Bu dönemde çoğu gebe hamile olduğunu bilmez. Çünkü henüz adet gecikmesinin üzerinden 1 ay bile geçmemiştir. Haliyle anne adayı kullandığı ilaçlara devam ediyor olabilir. Ancak bu kötü sonuçlar doğurabilecek bir durumdur. Bu yüzden hamileliğini fark ettiğin andan itibaren ilaçları kesmelisin. Hamilelikte çoğu ilacın kullanımı sakıncalıdır. Bu yüzden takviye vitamin hapları ve aspirin dahil alacağın tüm ilaçlar için doktoruna danışmalısın.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon – Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?
Kağan Kocatepe – 9 Ay 10 Gün Hafta Hafta Hamilelik
Walker Allan – Humphries Courtney – Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Thomas Verny – Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı
Banu Çiftçi – Hamilelik & Doğum
Dilber Ö. – Somer Selçuk – Fasulyenin Günlüğü
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Eksik Parça Yayınları
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…