İçindekiler
Henüz hamile olduğunuzu bilmesen bile içinde ufacık bir can taşıyorsun. Bu heyecanlı süreçte hafta hafta hamilelik takibi yapmak bebeğin ve senin sağlığın için çok önemli. Anne adayı olarak bebeğin için en iyisini istediğini biliyoruz. Bu yazımızda 2 haftalık hamilelik döneminde aklına takılabilecek soruların yanıtlarını senin için hazırladık.
Hamileliğin ikinci haftasında henüz hamileliğinizin farkında olmasanız da vücudunuz hamilelik hormonlarını üretmeye başlar. Hem hormonal hemde fiziksel olarak pek çok değişikliğin yaşanacağı bu dönemde menstrüasyon döngünüz sonlanmıştır. Artık annenin rahmi de yaşanacak gebelik süreci için hazırlanmaya başlar. Endometrium, yani rahim duvarı kalınlaşarak embriyonun burada tutunmasını sağlar.
Hamileliğin İkinci Haftasında Yaşanan Belirtiler Nelerdir?
Her hafta bedeninizde olan değişimi hamileliğin doğal süreci olarak adlandırıyoruz. 2. hafta en hızlı değişimin yaşandığı dönemdir. Bu hafta her anne adayında olmasa da bazı anne adaylarında aşağıdaki belirtiler yaşanabilir:
2 Haftalık Hamilelik Belirtileri
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ruh halinde dalgalanmalar
- Adet başlangıcına benzer lekelenme tarzında vajinal kanamalar
- Baş ağrısı
- Meme ve meme ucunda hassasiyet
- Kokulara ve yiyeceklere karşı duyarlılık ve tiksinme
- Şişkinlik hissi
- Sırt ağrısı ve kramplar
- Adet gecikmesi
- Sık idrara çıkma
- Mide bulantısı
- Ağızda değişik tat
2 Haftalık Hamilelik Sürecinde Doktora Gitmek Gerekir Mi?
Bu dönemde çoğu anne adayı henüz hamileliğinin farkında değildir. Bu yüzden doktora gitmek gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak çok hassas olanlar veya gebeliği planlamış olanlar bu dönemde hamile olup olmadıklarını fark edebilirler.
Hamilelik şüphesi yaşıyorsan eczanelerden idrar ile yapılan gebelik testlerinden alabilirsin. Test sonucu bu dönemde yüzde yüz doğru olmayabilir. İstersen kan testi yaptırmak için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsin. Kan testi idrar testine göre daha kesin sonuçlar verir.
2 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebek Ultrasonda Görünür Mü?
Hamileliğin ikinci haftasında döllenme tamamlanmış olur. Döllenen yumurta ve sperm rahmine doğru yol alır. Bu dönemde bebeğin henüz bir hücre formunda olduğundan küçücük bir yuvarlak şeklindedir. Bu yüzden vajinal ultrasonda da karından yapılan ultrasonda da bebeğin henüz görünmez.
Hamilelik Testi Sonucu Pozitif Çıktı, Ne Yapmalıyım?
Evde yapılan hamilelik testi sonucun pozitif çıktıysa kan testi yaptırmak için bir kadın doğum uzmanından randevu almalısın. Bunun yanı sıra kullandığın ilaçlar varsa olabildiğince hızlı şekilde bir doktorla iletişime geçmelisin. İlaçları bırakman veya değiştirmen gerekebilir.
Hamile olduğunu öğrendiğin andan itibaren doğum kontrol hapı almayı kesmen gerekiyor. Ayrıca bebeğinin sağlığı için kafein, alkol ve sigaradan da uzak durmalısın. Hamilelik döneminde vitamin takviyesi almak önemlidir. Doktoruna bu konuda da danışmanda yarar var.
Gebeliğin 2. Haftasında Bebek Gelişimi
2 haftalık hamilelik döneminde bebeğin henüz “zigot” olarak adlandırıldığı dönemdedir. Zigot denilen hücreler bölünerek çoğalır ve bu dönemde blastokist halini alır. Blastokist dilimize ‘tomurcuk’ olarak çevrilebilen Yunanca bir kelimedir. Bu kelime canlı gelişimindeki hücre kitlesi manasına gelir. Sen henüz anne adayı olduğunu anlamamış bile olsan içindeki küçük mucize 2 haftalık hamilelik sürecinde rahmine ilerler.
Hamileliğin İkinci Haftasında Vücudunuzda Neler Oluyor?
Hamile kaldığınız günden itibaren vücudun mucizesi başlar. Rahim bebek için kendisini hazırlar hormonlarda ciddi bir dalgalanma yaşanır. 2 haftalık hamilelik dönemi de bedeninizin bu uzun yolculuğa hazırlanmasında oldukça önemlidir.
Bu dönemde zigot hızla bölünerek çoğalır. Yumurtaların en aktif olduğu bu dönemde beta HCG adındaki kan değeri 50 ile 500 arasında değişiklik gösterir. Bebek oluşumunun başlayacağı üçüncü hafta için vücut kendisini hazırlar.
Trimester Ne Demek?
Önümüzdeki 9 ay süresince en çok karşılaşacağın kelimelerden biri trimester olabilir. O yüzden bu kelimenin ne anlama geldiğini mutlaka bilmelisin. Kadınların hamilelik süresi ortalama 9 ay sürüyor. Bu sürenin her üç aylık dönemine trimester olarak bilinir. Trimester kelimesi Latincedir ve “üç ay” anlamına gelir.
1. Trimester Dönemi
Hamileliğin ilk üç ayını kapsayan dönemdir. Bu dönemde bebeğinin organ gelişimi başlar ve tamamlanır. Bu dönem senin de hamileliğe uyum sağladığın dönemdir.
2.Trimester Dönemi
Hamileliğin 4, 5 ve 6’ıncı aylarını kapsayan dönemdir. Bu dönemde hamileliğe adapte olmuş olursun. Bebeğinin gelişimi de hızla devam eder.
3.Trimester Dönemi
Hamileliğin son üç aylık dönemidir. Bebeğin dünyaya gelmek için son hazırlıklarını yapar. Sen de sonunda bebeğine kavuşacağın için heyecan içerisinde olursun.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Walker Allan – Humphries Courtney – Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Kağan Kocatepe – 9 Ay 10 Gün Hafta Hafta Hamilelik
Banu Çiftçi – Hamilelik & Doğum
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Eksik Parça Yayınları
Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon – Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?
Thomas Verny – Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…