İçindekiler
Bu haftayla birlikte hamileliğinin ilk ayını tamamlamış olacaksın. Heyecan dolu bu macerada hafta hafta gebelik takibi ile bilinçli anneliğin ilk adımlarını atıyorsun. Bu hafta embriyonik periyot başlangıcı olarak da bilinir. Bebeğin artık zigot adındaki hücre topluluğu olmaktan çıkmıştır. 3 ve 4 haftalık hamilelik dönemlerinde zigot embriyoya dönüşür. Bebeği için en doğrusunu yapmak isteyen anne adayları için 4 haftalık hamilelik döneminde bilinmesi gereken bilgileri sizler için hazırladık.
Hamileliğin 4. Haftasında Yaşanan Belirtiler
Pek çok anne adayı ilk haftalarda belirti hissetmeyebilir. Ancak bu dönem 3. haftada değişmeye başlar. 4. haftada ise anne adaylarının çoğu en az birkaç belirti hissederler.
4. Hafta Hamilelik Belirtileri
- Kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı
- Özellikle sabahları mide bulantısı ve kusma
- Ağızda demir para varmış gibi metalik bir tat hissi
- Salyada artış
- Yorgunluk, halsizlik veya bitkinlik hissi
- Lekelenme şeklinde hafif kanamalar
- Duygu dalgalanmaları, duygusallaşma
4. Haftada Anne Adayı Neler Yaşar?
Bebeğinin içinde büyüdüğü bu dönemde hala hamile olduğunu anlamamış olabilirsin. Ancak bedenindeki mucize hızla devam etmektedir. Bu dönemde vücudunda da belirgin değişiklikler yaşanır bu değişiklikler arasında şunlar sayılabilir:
- Memelerde ve rahimde bebeğe hazırlık var! Bu süreçte memelerinde şişlik ve dolgunluk hissi olması ve meme uçlarında aşırı hassasiyet olması normaldir. Rahminde de çeper kalınlaşır ve damarlar bebeğini beslemek için gelişir.
- Kalpte ve dolaşım sisteminde yaşanan değişiklikler de hızla devam eder. Bedenin bebeğine oksijen taşımak için daha çok kan üretir. Nabız hızın buna bağlı olarak artar.
- Duygusal dalgalanmalar yaşaman çok normal. 4 haftalık hamilelik döneminde kendini üzgün, sıkılmış, heyecanlı hissetmen çok doğaldır. Bu dönemde cinsel anlamda da kendini istekli hissedebilirsin.
4 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebeğin Görüntüsü ve Boyutu
İlk trimesterin ilk ayını tamamladığın bu dönemde bebeğinin gelişimi hızla devam eder. Bebeğinin organları bu hafta oluşmaya başlar. Organ oluşumu 10. haftaya kadar sürer. Bebeğinin boyutu ise hala küçücüktür. Bebek bu haftada minik bir çiçek tohumu kadardır.
Embriyonun etrafında yolk adı verilen bir halka bu haftada ortaya çıkar. Yolk halkası embriyonun ihtiyacı olan besinleri bir sıvı yardımıyla taşımaya yardım eder.
Hamileyken Spor Yapılır Mı?
Hamilelik bir hastalık değildir. Bu yüzden doktorun aksini söylemedikçe 4 haftalık hamilelik döneminde hafif sporlar yapabilirsin. Hamilelik sürecinde aşırı kilo artışı yaşamamak için tempolu yürüyüş, yüzme gibi sporları tercih edebilirsin.
Düzenli hareket etmen bebeğin ve senin sağlığın için oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca düzenli spor yapan kadınların doğum yaparken daha rahat ettikleri de bilinmektedir. Kendini çok zorlamaman gerektiğini unutma! Egzersiz öncesi doktoruna mutlaka danışmalısın.
Hamilelikte Folik Asitin Önemi, Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?
Folik asit hamilelikte en çok tavsiye edilen vitaminlerden biridir. Takviye olarak alabilirsin. Folik asit sayesinde bebeğinin beyin gelişimi yeterli ve doğru şekilde devam eder. B vitamini ailesine dahil olan folik asit DNA sentezi ve de hücre bölünmesini destekler.
4 haftalık hamilelik döneminde bebeğin sağlığı için takviye vitamin almaya başlayabilirsin. Bu vitamini doğal yollarla almak istersen beslenme rutinine bu besinleri ekleyebilirsin:
Folik Asit İçeren Besinler:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuru fasulye
- Brokoli
- Avakado
- Turunçgiller
- Yeşil mercimek
- Ayçekirdeği
- Kuşkonmaz
Hamilelikte Saç Boyanır Mı, Gebelikte Saç Boyamak Zararlı Mıdır?
4 haftalık hamilelik döneminde saçını boyamak isteyebilirsin. Ancak hamileliğin ilk üç ayında saç boyamak sakıncalıdır. Bebek sağlığı için saç derisinden girebilecek kimyasallar, tehlike yaratabilir.
Bu dönemde saçlarını boyaman tavsiye edilmez. Fakat ilk üç aylık dönem bittiğinde kafa derine değmeyecek işlemler yaptırabilirsin. Dip boya yaptırmadığın sürece saç uçlarına ışıklandırma veya röfle yaptırman bebeğinin sağlığı için sorun oluşturmaz.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Eksik Parça Yayınları
Walker Allan – Humphries Courtney – Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Thomas Verny – Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı
Banu Çiftçi – Hamilelik & Doğum
Dilber Ö. – Somer Selçuk – Fasulyenin Günlüğü
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…