İçindekiler
Bebeğine her konuda en iyisini sunmak isteyen ve bebeğine davranışları konusunda tecrübesizlikten kaynaklı hatalar yapmak istemeyen anne ve babalar için en önemli konulardan birisi bebeğinizle oda paylaşımı konusunda tereddütte kalmaktır.
Bu gibi durumlarda bebeğinizle oda paylaşımı konusunda net kararlar vermek yerine ufak ufak denemeler yapmakta fayda görebilirsiniz.
Öncelikle bebeğinizle aynı oda paylaşımı konusunda kararınızda kendi ruhsal durumunuzu ve eşinizle aranızdaki iletişimi gözden geçirmeli ve sağlıklı kararlar alabilmek adına birbirinize çeşitli fikirler sunup bunları tartışmalısınız.
Nitekim sizin ve bebeğiniz için doğru olduğuna inandığınız karardan sonra kararınız odayı nasıl paylaşacağınız konusu ise size bazı tüyolar vermekte fayda var.
1) Hangi Dönemlerde Bebek ve Ebeveyn Aynı Odayı Paylaşmalı?
Bebeğinizle oda paylaşımı konusunda en önemli süreç ilk altı aydır. Dünyaya gözlerini açan bebeğiniz en masum ve korumaya ve gözetime en çok ihtiyaç duyduğu dönem 0-6 yaş aralığıdır. Bu konudaki en önemli amaç bebeğinizin uyku kalitesidir.
Son dönemlerde bebek ve ebeveynin uyku ortamını paylaşması giderek artmıştır. Bu konuda en çok karıştırılan konu, yatak paylaşımı ve oda paylaşımıdır. Bebek ile ebeveyn aynı yatağı paylaşmadan da aynı odayı paylaşarak kaliteli bir uyku ortamı oluşturulabilir.
2) Bebekle Oda Paylaşımı Hangi Riskleri Beraberinde Getirir?
Bebekle oda paylaşımı hatta aynı yatağı paylaşmak psikolojik olarak ebeveynlerinin rahatlamasına katkı sağlasa da birçok risk barındırmaktadır. Sıkça duyduğumuz ABÖS yani ani bebek ölümü sendromuna sebebiyet verebilir. Bu sendromun sebebi hala netleşmiş değildir.
Bir diğer risk ise ebeveynin uyku halinde bebeğin üzerine yatması ve bebek ölümüne sebep olabileceği ihtimalidir. Bebeğiniz erken doğmuşsa ve gelişimsel bir sıkıntısı var ise bu risk daha da artar.
Alkol uyuşturucu sigara kullanan ebeveynlerle bebeğin aynı yatağı paylaşması da birçok riski beraberinde getirecektir.
3)Oda Paylaşımının Avantajları Nelerdir?
Bebek ile aynı odayı paylaşmak bebeğinizin herhangi bir probleminde en ivedi şekilde çözüm bulabilme konforunu sağlar. Solunum problemini erken fark etmeye ve dolayısıyla da ABÖS riskini azaltır.
1 yaşına kadar dönemde bebek ile aynı odayı paylaşmak bebeğin kendisini güvende hissetmesine ebeveynlerin ise kafaları rahat bir şekilde uyumalarına olanak sağlayacaktır.
4) Aynı Odada Güvenli Uyku Nasıl Sağlanır?
Öncelikle ebeveynlerin yatağa yakın bir yere bebek beşiği temin etmeleri gerekmektedir. Beşiğin yatağa yakın olması emzirmeden sonra bebeğin uykuya adaptasyonunu sağlayarak uyku kalitesini artıracaktır.
Bebeğin sırtüstü yatması en sağlıklı yatış pozisyonu diyebiliriz. Bebeğin mide üstüne veya yan yatması ABÖS riskini artırmaktır. Bir diğer unsur ise bebeğiniz ile koltukta veya sandalyede uyumak risklidir.
5)Ebeveynler Neden Beraber Uyuma Taraftarı?
– Bebeğin gelişimine faydası: Ebeveyne yakın olmak bebeğin fiziksel ve duygusal açıdan gelişimine yardımcı olur.
-Daha çok zaman geçirme: Beraber uyumak fazla zaman geçirmeye neden olur ve bu durum çalışan aileler için daha çok önem arz eder.
-Emzirme: Bebek her acıktığında yataktan kalkmadan emzirme kolaylığı sağlar
-Daha mutlu birey: Yapılan araştırmalara göre çocukluğunu anne baba ile uyuyarak geçiren çocuklar daha mutlu ve kendine güvenen özellikler göstermektedir.
-Düşük stres: Beraber uyuyan bebek ve ebeveynlerin stres hormonu daha düşüktür.
6) Ayrı Uyumak İsteyen Ebeveynlerin Sebepleri
-Beraber uyumak sonrasında çocuklarda alışkanlık haline gelebilir ve bıraktırmak zorlaşabilir.
– Ebeveynler veya çocuk hareketli bir uyku yapısına sahipse diğer tarafın uykusu kaçabilir.
– Yatağa sığamamak eşlerden birinin farklı yerde yatmasına böylelikle çiftler arası sorunlara neden olabilir.
– Ebeveynlerin ve çocukların uyku saatleri farklılık gösterebilir ve bu zamanla sorun haline gelebilir.
Tüm bu noktalara dikkat ederek bebeğinizin yaş aralığını da göz önünde bulundurup onunla zaman içerisinde odalarınızı ayırabilirsiniz. Böylece bebeğinizin bir birey olarak ilk defa kendi odasında uyumasını sağlamış ve kişilik gelişimini de desteklemiş olursunuz.