İçindekiler
İçindekiler
Her anne ve baba öncelikle çocuk sahibi olmak ister. Çocuk sahibi olunca da bebeğinin sağlıklı büyümesini ister ve bunun için de bebeği düzenli olarak doktor kontrolüne götürmek gerekir. Doktorunuz ilk etapta bebeğin boyunu, kilosunu ve baş çevresinin ölçümünü yapar ve bu ölçüleri tabloda ki yerine koyarak bebeğinizin gelişimini hesaplar. Buna da persentil hesaplama denir. Bulunan sonucu da gelecek dönemde ki kontrollerinde karşılaştırmak amacıyla bilgisayara ve bebeğin karnesine kaydeder. Bir sonraki gidişinizde bu verileri baz alarak bebeğin gelişimini hesaplar. Bunun sebebi bebeğin fiziksel gelişimi hakkında ebeveyne ve doktora genel bir bilgi sağlamaktır.
Bebeğin boy ve kilosu hesaplanırken öncelikle çocuğun cinsiyeti, yaşadığı coğrafya gibi fiziksel özelliklere dikkat ettikten sonra alt ve üst sınır değerleri göz önünde bulundurulur. Bebeklerin gelişim tabloları birbirinden bağımsızdır. Bebeklerde boy kilo hesaplama yapılırken bebeğin doğduğu zaman, doğduğu kilo, beslenme durumu gibi unsurlar da bebeğin boy kilo hesaplamasını değişken kılabilir. Bu noktada önemli olan alt ve üst sınıra dikkat ederek bu sınırı baz almaktır.
Çocuk gelişimini kontrol altında tutmanın bilinen en iyi yollarından biri boy kilo persentil oranıdır. Ebeveyn olarak dikkat etmemiz gereken bir husus da bebeklerde boy kilo hesaplama yapılırken mutlaka bebeğin yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü persentil tablosunda her yaşın farklı bir değeri, farklı bir ölçümü vardır. Hatta çocuğunuz 3 yaşından büyükse hesaplama yapılırken tam değerler girilmelidir. Şöyle ki 4 yaşındaki erkek çocuğunun yaşı ile 5 yaşındaki erkek çocuğunun yaşı arasında 3 santimden daha büyük bir fark vardır. Bu sebeple 4,5 yaşındaki çocuk için hesaplama 4 yaşına göre de yapılsa, 5 yaşına göre de yapılsa sonuç tutarsız olacaktır. Bunun için en doğru olanı 4 yaş 6 ay değerini bulduktan sonra tam olarak yaşa göre boy hesaplama yapmak olacaktır.
Bebek büyütürken ailelerin en çok üzerine düştüğü hususlardan birisi bebeğin kilosunun normal olup olmadığıdır. Aileler bebek kilo hesaplama yaparken çevrelerindeki diğer bebek ve çocuklarla ister istemez kıyaslama yaparlar. Her bebek farklı büyüme ve gelişim özelliğine sahip olmakla birlikte tek bir normal ölçü yoktur. Ortalamanın biraz altında veya üstünde de olsa bu değerler gayet normal persentil olarak kabul edilir.
Büyüme eğrisi olarak adlandırılan bu sistem bebeklerin gelişiminin normal şekilde ilerleme durumunun değerlendirilirken kullanılan bir yöntemdir. Kız ve erkek bebeklerin gelişim süreçleri farklı olduğundan kız bebek ve erkek bebeklerde boy kilo persentil hesaplama sonucu çıkan değerler farklılık gösterir. Çocuk gelişimi konusunda persentil hesaplamasının önemi göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Bu yüzden çocuk doktorları ve ebeveynler tarafından yakından takip edilir.
Çocuklarınızın boy ve kilo değerlerinin yaşlarına göre normal olup olmadığını doğdukları andan itibaren ergenlik dönemine kadar takip etmeniz oldukça önemlidir. Persentil hesaplama işleminde çıkan değerler çocuğunuzun boy-kilo endeksi ile ilgili de ipuçları verebilir.
Persentil tablosu 10’dan 90’a kadar aralıkların sıralandığı sayısal bir tablodur. Bu tabloda 50 sayısı normal bir değerdir. 10 alt sınır olarak geçerken, 90 ise üst sınır olarak kabul edilir. Ancak doktorlara göre bu tabloda alt sınır 3’e üst sınır ise 97’ye esneyebilir. Birçok internet sitesinde persentil hesaplama programları mevcut olsa bile en doğru yöntem doktorunuzun ölçüp düzenli bir şekilde kaydettiği yöntemdir.
Ebeveyn olarak çocuklarınızın persentil takibini, okul çağına kadar her ay düzenli olarak yapmanız büyük önem taşır. Çünkü çocuğunuzun gelişimi eğer aynı çizgi üzerinde ilerlemezse, bunun yanında boy ve kilo gelişiminde gözle görülür büyük farklılıklar meydana gelirse gelişim geriliği ihtimaline karşı doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Persentil eğrisi değerlendirmesi yapılırken bulunan değerlerin bilinçli bir şekilde kontrolünün yapılması gerekir. Doğru yorumlanması için de özellikle doktorunuz tarafından değerlendirilmesi daha doğru olacaktır.
Bebeklerin gelişimleri tablodan kontrol edilirken 50 persentil değeri referans alınmaktadır. Persentil değeri aylara ve yıllara göre değişim göstermektedir, bu sebeple de 10 ile 75 aralığında ki persentil değerinin normal kabul edilmesi uzmanlar tarafından söylenmektedir. Cinsiyete göre gelişim hızı farklı olduğundan kız bebeklerin ve erkek bebeklerin persentil aralıkları farklılık göstermektedir.
Uzmanlar bebeğin büyümesinde yaş haricinde 3 ölçüyü referans almaktadır. Bu ölçüler, boy, kilo ve baş çevresidir. Bazen ebeveynler, ölçülerden ikisini baz alarak yapacakları hesaplamalarda yanıltıcı sonuçlar bulabilmektedirler. Bu sebeple doğru ölçülerin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Persentil tabloları kız bebekler ve erkek bebekler için ayrı ayrı hazırlanmıştır. Aşağıda ki görsellerden kontrol edebilirsiniz.
Ay Ay Bebek Gelişimi takibi yapmak için bağlantıya tıklayınız. https://www.anneyasam.net/ay-ay-bebek-gelisimi/
Kaynakça:
Persentil Hesaplama Aracı World Health Organization
https://www.verywellfamily.com/growth-charts-2633628
https://www.cdc.gov/growthcharts/clinical_charts.htm
Istanbul Üniversitesi Çevribilim Dalı Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldu. Uzun yıllar çocuk ve yetişkin tekstili üzerine Fransa bölge pazarlama yöneticiliği yaptı. Anne ve bebek kıyafetleri tasarımı her zaman önceliği olmuştu. 2016 yılında bir tanecik oğlunun doğumu sonrasında; uyku danışmanlığı ve tuvalet eğitmenliği eğitimlerini alarak öğrendiklerini ve deneyimlerini diğer annelerle paylaşmak üzere Anneyasam.net'te dijital içerik üretmeye başladı. Daha çok annelerin ve bebeklerin en çok sıkıntı çektiği uyku konusunda yazmayı seviyor. Yazarımızın güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı bu yazının ve Anneyasam.net'de yer alan tüm içeriklerin yayına çıkmasına katkısı bulunan tüm uzmanlara teşekkür ederiz.
Copyright © 2014 Anne Yaşam - Anne ve Bebek Sitesi .
Copyright © 2014 Anne Yaşam - Anne ve Bebek Sitesi .