İçindekiler
İçindekiler
Bebeklerde sıklıkla görülen durumlardan bir tanesi de atak haftasıdır. Bu dönemlerde bebeğinizin huyunda ani değişimler meydana gelebilir. Bu durum ise onun atak haftasına giriş yapmış olabileceğinin bir göstergesidir. Bu süreç, hem bebeklerin hem de ebeveynlerin hayatını büyük oranda etkileyen bir dönemdir.
Bu dönemde atak haftası hesaplama sıklıkla yapılır. Bu hesaplamanın bir formülü bulunmaktadır. Yazımızı okuyarak atak haftasının hesaplanması ile ilgili merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz.
Dr. Frans Plooij harika haftalar terimini geliştiren bir araştırmacıdır. Bebekler 20 aylık oluncaya kadar belli dönemlerde büyüme atağı geçirmektedirler. Ebeveynler için zorlayıcı ve yorucu haftalar olmasına rağmen bebekler için yaşanması gereken dönemlerdir. Çünkü bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimleri bu haftalarda hızlanmaktadır. Bu sebeple Dr.Frans bu gelişimsel dönemleri harika haftalar olarak nitelendirmiştir. Atak haftası hesaplama takvimi belli olsa da bazı bebekler için bu takvimin bir hafta öncesi veya sonrası dönemler değişiklik gösterebilir.
Dr. Frans bir açıklamasında ‘Yağmurlu günlerden sonra güneş ortaya çıkar!’ diyerek bebeklerin atak haftalarına vurgu yapmıştır. Atak haftalarında bebekler huzursuz bir durum sergileyebilirler. Bu huzursuzluklar bebeklerin ağlamasına neden olabilir. Dr. Frans bebeklerin ağlama durumlarını bulutlu ve yağmurlu günlere benzeterek durumu anlatmaya çalışmaktadır. Bu yağmurlu günlerin geçeceğini daha sonra güneş ışınlarının parlak şekilde ortaya çıkacağını belirtmektedir. Zaten atak haftası sona erdiğinde bebekler sakin ve mutlu dönemlerine tekrar geri dönerler. Atak dönemlerinde yeni beceriler edindikleri için bu haftalar geçtikten sonra bebek ve ebeveynler için yenilikle dolu bir dönem başlar.
Bebekler doğduktan sonra büyük bir hızla büyümeye başlarlar. İlk 1 yılları geçtikten sonra ilk doğdukları anlara göre 3 kat daha ağır ve 2 kat boy uzunluklarına sahip olurlar. Bunun gibi fiziksel değişimlerin yanı sıra emekleme ve sonrasında yürüme gibi değişik evreler de meydana çıkar.
Bu dönemler geçici olsa da bebeklerin ruhsal dünyasında belirgin değişikliklere neden olabilirler. Uyku düzeninde meydana gelin değişimler, yeme düzeninin değişmesi, daha çok ağlaması ve huzursuz olması gibi semptomlar ise bebeğinizin atak haftasına geçtiğinin bir işaretidir. Atak haftası hesaplama ile bu dönemi hesaplamak tabi ki mümkündür.
Bebeklerde görülen büyüme ataklarının birçok belirtisi bulunur. Eğer bu belirtileri bebeğinizde görüyorsanız onun büyüme atak evresine geçtiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bebeklerde büyüme atağına geçiş yaptığını gösteren ana belirtiler arasında ise şunlar yer almaktadır:
Bebeklerde görülen atak haftası dönemi için belirli atak haftası hesaplama işlemleri yapılır. Bu işlem bebeklerin doğum tarihine göre yapılmaktadır. Atak haftası, bebeğin normal şartlarda doğması gereken 40 haftayı tamamlayıp doğduğu göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu durumda erken doğan bebeklerin atak haftalarını hesaplarken 40 haftayı tamamlayacak şekilde erken doğduğu hafta kadar doğduğu haftaya ekleme yapılır. Örneğin 38 haftada doğan bir bebek 5nci hafta büyüme atağını dünyaya geldiği 7nci haftada görülmektedir.
Atak haftası hesaplama işlemi ile bebeğinizde meydana gelen değişikliklerin daha ne kadar devam edeceğini öğrenme şansınız da olacaktır. Bu açıdan özelikle annelerin bilmesinde fayda olan bir hesaplama olduğunu söyleyebiliriz.
Hesaplama işlemi yapılırken bebeğinizin doğması gereken tarih net olarak bilinmelidir. Gün, ay ve yıl olarak yazıldıktan sonra atak haftası hesaplama hızlı biçimde yapılacaktır.
Bebeğinize uyku eğitimi vermeden önce bu yazımızı mutlaka okuyun. Yazıya ulaşmak için bağlantıya tıklayınız…
Bebeklerde belirli atak dönemleri olur. Bu dönemler bebeklerin yaşına göre değişse de rutin olarak belirgin bir dönem vardır. Bebekler 2 yaşına gelene kadar bu ataklar devam eder ve genel olarak 10 kez atak dönemi geçirirler. Atak haftası hesaplama ile bu süreci ortaya çıkarmak mümkün olacaktır.
Atakların her bir özelliği aydan aya farklılıklar gösterebilir. Bebeklerde görülebilen atak dönemleri ise şunlardır:
İlk büyüme atağı ile bebeğiniz 5.haftadayken karşılaşırsınız. Bebeklerin duyuları bilindiği gibi anne karnında gelişmeye başlar. Dünyaya geldikten sonra ise dış uyaranlara karşı çok daha duyarlı bir hale gelir. Bebeğinize kıyafetler giydirilmesi, etraftaki sesler, ışıklar bunların tamamı bebeğinizin hiç alışık olmadığı, onları uyaran şeylerdir. Bu durum da bebekte çeşitli değişimlere yol açabilir. Gözlemlediğiniz değişimler, büyüme atağı davranışlarıdır.
Bu dönemde bebeğinizin uyku süresi azalmaya başlar. Duyuları anlamlandırmaya çalışır. Atak sona erdiğinde ise onun gülümsemelerini görmeye başlayacaksınız. Bu dönemde bebekler dış uyaranlara karşı çok daha duyarlıdır ve çevresinden çabuk etkilenebilir.
Diğer büyüme atağı ise bebeğinizin 8.haftasında görülür. Bu dönemde de bebeğinizde, normal rutinler dışında davranış değişiklikleri görülebilir. Dönemin ne kadar süreceğini atak haftası hesaplama ile öğrenebilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz bedeni ile daha anlamlı bir ilişki kurar. Kol ve bacaklarını hareket ettirebilme anlamında çok daha istekli bir hale gelir. Bu dönemde bebekler, küçük sesler çıkmaya başlar. Büyüme atak dönemi başladığında bebeğiniz ağlama ve huzursuzluk yaşayabilir. Daha fazla kucakta zaman geçirmek ve meme emmek isteyebilir. Atak bittiği anda ise bebeğiniz tekrar eski haline geri döner. Bu dönemde ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir.
Bebeğinizin üçüncü atak dönemi ise 12. haftada başlamaktadır. Bu dönem bebeğiniz çok daha hareketli olacağı için gaz problemlerinde fark edilir azalmalar görülecektir. Dış dünyaya karşı ilgisi artar ve daha istekli olur.
Seslere karşı daha fazla tepki gösterir. Bedeni ile yaptığı hareketler ve çıkardığı değişik sesler sizinle iletişim kurmak istediğinin bir göstergesidir. Atak haftası hesaplama ile bu dönemin ne kadar süreceğini öğrenebilirsiniz. Bu atak haftasında 4 aylık bebek uyku gerilemesi görülmektedir. Bağlantıya tıklayarak düzenin sağlanması ile ilgili önerilere ulaşabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz çok hareketli olacağı için yerde yuvarlanma oyunu oynanabilir. Bu onun için ideal oyunlardan birisi olacaktır.
Bebeklerde büyüme atağı görülen diğer dönem ise 19.hafta ile başlar. Bu dönem, olaylar dünyası olarak da adlandırılır. Kusma problemlerinden sonra anneler için bu dönem daha rahat geçer. Bu dönemde bebekler, sessiz harfleri kullanarak çeşitli sesler çıkartabilirler.
Doydukları anda bebekler, memeyi ittirmeye başlar. Parmak kasları daha çok geliştiği için ellerine verilen oyuncakları daha sıkı tutabilme becerisi gösterirler. Bebekler bu dönemde ismini de tanır ve ismi ile seslendiğiniz anda size dönüp bakmaya başlar.
Hareket, ses, ışık ve tat gibi değişiklikleri çok daha iyi anlamaya başlar. Bu atak dönemi, sona erdiğinde bebeğinizin gelişiminde önemli farklılıklar görebilirsiniz.
Bebeklerde büyüme atağı görülen diğer dönem 26.hafta ile birlikte başlar. Bu dönemde bebeğinizin işittiği kelimeleri tekrar etmeye çalıştığını görebilirsiniz. Desteksiz şekilde oturmayı kendi kendine başarabilir hale gelir. Anneye daha düşkün olur ve ayrılık korkusu ortaya çıkar. Bu nedenle anneyi göremediği anda ağlar. Dikkatini çeken nesneleri istemeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin ilgisini çekmek için küçük oyunlar oynayabilirsiniz.
Yine bu dönemin ne kadar süreceğini hesaplamak için de bebeğin doğum tarihi ile atak haftası hesaplama işlemi yapılabilir. Bu sayede ilerleyen dönemler için bebeğinizin sağlıklı gelişimini daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Diğer dönem ise 37.hafta ile birlikte başlar. Bu dönem kategoriler dönemi olarak da adlandırılır. Bebek bu dönemde kendini daha çok tanır ve ruh halinin nasıl olması gerektiğine karar verir. Bebek bu dönemde, her şeyi kategorilere ayırarak anlamaya başlar.
Nesne, insan ve hayvanların belirli gruplara ait olduğunu bu dönem anlamaya başlar. Canı isterse güler istemezse ağlar. Sebepsiz yere, gülerken birden ağlamaya başlayabilir. Hislerini yönetebilme becerisi bu dönemde gelişmeye başlar. 5 duyu organını daha aktif biçimde kullanmaya başlar. Koku, tatma gibi duyuları ile daha çok zaman geçirmek ister. Bu dönemde 10 aylık uyku gerilemesi yaşayabilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak düzenin sağlanması ile ilgili önerilere ulaşabilirsiniz.
Bu dönem zincirleme olaylar dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemin başlamasıyla zorlayıcı bir süreçte başlar. Bu atak dönemi büyüme atağı dönemi içinde en zorlayıcı dönemlerden birisi olabilir. Yaklaşık olarak 20-30 gün sürer. Dolayısıyla anne ve babanın bu dönemi atlatmak için birbirlerine destek olmaları son derece önemlidir.
Bu dönemde bebekte çok büyük değişimler meydana gelmektedir:
Bu dönemde bebeklerde 12 aylık uyku gerilemesi görülmektedir. Bağlantıya tıklayarak düzenin sağlanması ile ilgili önerilere ulaşabilirsiniz.
Atak dönemlerinden birisi de 55.hafta ile birlikte başlar. Bu dönemde bebeğiniz artık birçok şeyi kendi kendine yapabiliyor hale gelecektir. Bu dönemde öğrenme hızı oldukça gelişmektedir. Atak sonunda gel, git gibi kısa komutları anlıyor ve yapıyor hale gelecektir.
Bu dönemde hayal gücü daha gelişkindir. Oyuncakları ile daha fazla zaman geçirebilirler. Atak dönemleri arasında en sakin dönemlerden birisi olduğu için ebeveynler için yorucu geçmez. Atak haftası hesaplama ile bebeğinizin bu sürecini kolayca hesaplayıp ve atlatabilirsiniz.
Bebeğinizin 9.büyüme atağı 64.hafta itibari ile başlar. Bu döneme ilkeler haftası demek doğru bir seçim olacaktır. Bebekler artık kendilerine koyulan kuralları anlamaya başlar. O nedenle ebeveynler bu dönemde bebeklerine kurallar koymaya başlayabilir.
Çok korkulacak bir süreç değildir. Ne kadar süreceği hakkında bilgi edinmek için atak haftası hesaplama işlemi yapabilir en azından bu süreç öncesi kendinizi hazırlayabilirsiniz. Bu dönemde 18 ay uyku gerilemesi görülmektedir. Bağlantıya tıklayarak düzenin sağlanması ile ilgili önerilere ulaşabilirsiniz.
Bebeğinizin son büyüme atağı ise 75.hafta ile birlikte meydana gelir. Bu dönem çoğu aile için oldukça önemli haftalardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sürecin hesaplanması için atak haftası hesaplama işleminden faydalanabilirsiniz.
Son atak haftasından sonra 24 ay uyku gerilemesi bebeğinizde görülecektir.
Büyüme atakları, ailelerin bilinçli olması gereken dönemlerdir. Bazı aileler için bu dönemler çok zor geçer. Dolayısıyla bu dönemler hakkında bilgi sahibi olunması ve bilinçli biçimde hareket edilmesi çok önemlidir.
Bu dönemlerde ailelerin dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıralamak mümkün:
Bu yöntemlerin her birisi, atak dönemlerinde işinize yarayacaktır.
Kaynakça
Çocuk Nörolojisi – Medical Park
Bebeklerde Büyüme Atağı Rehberi – Avrasya Hospital
Sağlıklı Çocuklarda Büyüme ve Büyümenin İzlenmesi – Prof. Dr. Filiz Orhon
Istanbul Üniversitesi Çevribilim Dalı Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldu. Uzun yıllar çocuk ve yetişkin tekstili üzerine Fransa bölge pazarlama yöneticiliği yaptı. Anne ve bebek kıyafetleri tasarımı her zaman önceliği olmuştu. 2016 yılında bir tanecik oğlunun doğumu sonrasında; uyku danışmanlığı ve tuvalet eğitmenliği eğitimlerini alarak öğrendiklerini ve deneyimlerini diğer annelerle paylaşmak üzere Anneyasam.net'te dijital içerik üretmeye başladı. Daha çok annelerin ve bebeklerin en çok sıkıntı çektiği uyku konusunda yazmayı seviyor. Yazarımızın güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı bu yazının ve Anneyasam.net'de yer alan tüm içeriklerin yayına çıkmasına katkısı bulunan tüm uzmanlara teşekkür ederiz.
Copyright © 2014 Anne Yaşam - Anne ve Bebek Sitesi .
Copyright © 2014 Anne Yaşam - Anne ve Bebek Sitesi .