İçindekiler
Çocuk beslenmesinde ebeveynlerin yaptığı hatalar, çocukların beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor.
Ebeveynler “yesin sağlıklı olsun, güçlensin, kuvvetlensin” diye yaptıkları iyi niyetli hazırlıklar çocuk beslenmesinde faydadan çok zarara sebep olabilmektedir! Çocuk beslenmesinde yapılan bu tür hatalar, çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilediği gibi gereksiz kalorilerle iştahının kapanmasına da sebep olmaktadır. Uzun dönemde, alınan bu kaloriler karşımıza obezite, erken yaşta diyabet gibi problemler olarak çıkabilmektedir.
Çocukların ilk üç yaşında fiziksel ve zihinsel gelişiminin en iyi şekilde tamamlanması için protein, demir, vitamin ve mineral bakımından zengin olan besinler ile öğünlerinin hazırlanmasına dikkat edilmelidir.
Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar
Ne kadar çok süt içerse kemikleri o kadar gelişir
Doğru bildiğimiz yanlışların en başında bu gelmektedir, 1 yaşını tamamlamış olan çocuklara günde yarım litreden fazla süt verilmesi. Aşırı tüketilen süt çocuklarda iştahsızlığa, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve kabızlığa sebep olmaktadır. 2 yaşını tamamlamış olan çocuklara yatmadan 1,5 saat önce bir şey yiyip içmeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.Böylece hem reflü riski engellenmiş olur hem de çocuğun sabah öğününe acıkmış olarak uyanması sağlanmış olur. Yatmadan önce verilen süt çocuklarda uyku problemlerine de sebep olabilmektedir.
Et ve kemik suyu verilmesi faydalıdır
Ailelerin en yaygın yaptığı hatalardan biriside et ve kemik suyunun çok faydalı olduğunu düşünerek etin kendisi yerine kaynatarak suyunu vermeleridir. Aslında kullanılması gereken etin kendisidir. Kullanılan kemik yada et suyu yemeğe lezzet katmaktan başka bir faydası bulunmamaktadır. Kıyma şeklinde çocukların öğünlerine yada yemeklerine eklenmesi onlar için daha faydalı olacaktır. Kendimiz için hazırlamış olduğumuz yağlı, salçalı ve tuzlu yemekler, onlara faydadan çok zarar vermektedir. Yetişkinler için hazırlanan gıdalarda bulunan aşırı tuz miktarı, böbrekleri olumsuz etkilediği gibi ilerleyen dönemde yüksek tansiyon gibi hastalıklarla karşılaşma riskini de arttırmaktadır.
Ödül olarak abur cubur yada asitli içecek vermek
Ailelerin çocuk beslenmesinde yaptığı en yaygın hatalardan birisidir abur cubur yada gazlı içecekler ile ödüllendirmek. Çocuklardan istenen bir şeyi yapması karşılığında onlara ödül olarak verilen çok sevdiği bir şey yada abur cubur, çocukların beslenme şeklini etkileyecek önemli bir hatadır. Bu davranış, süreklilik arz ederse çocuk sevdiği bir şey için o davranışı yapması gerektiğini düşünür. Aslında çocuğun, kurallara uyması gerektiğinin bilincinde olması gerekir. Ebeveynler çocuklara örnek olduğundan, onların önünde bu yiyecek ve içecekleri tüketilmesi doğru değildir.
İştahsız çocuklara telefon yardımıyla yemek yedirmek
Bir çok ebeveynin yaptığı genel hatalardan birisi telefonla yada televizyon karşısında yemek yedirmek. Çocuklar yemek esnasında dikkatini başka şeye verdiği için yediği şeyin farkında olmadan yer. Bu durum ebeveynler için bir çözüm olsa da çocuğun iştahını açmaz hatta bağımlılığa sebep olur ve çocuğun sosyalleşmesini engeller.
“O tabak bitecek” baskısı
Ebeveynlerin sık sık tekrarladığı hatalardan birisi, çocuğun yiyebileceğinden fazlasını tabağına koymak. Bu durumda o tabağın biteceği beklentisine girmek yanlış olur. O yaşta ki çocukların bir öğünde yiyebileceği sadece bir kase kadardır. Bu hesaba göre yoğurtla birlikte yiyecekleri üç yada dört çeşit yemeği porsiyonlandırırken her birinden 3 yada 4 er kaşık hesabına göre tabağına koyulmalıdır.
Yemekleri birbirine karıştırınca hepsinden faydalanıyor
Çoğu annenin genel olarak yaptığı hatalardan birisi de, sabah kahvaltıda bebe bisküvisini çayla ezip yanına peynir, yumurta, pekmez gibi besinlerin eklenerek bebeklere yedirilmesidir. Bu şekilde hazırlanan kahvaltı aşırı kalori yüklüdür ve çocukların yada bebeklerin daha sonra ki öğünlerde iştahının kapanmasına neden olur. Ayrıca besinlerin karıştırılarak servis edilmesi, çocukların besinlerin tatlarını algılamasını ve alışmasını da engellemektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bebeklere 6 aydan önce gıdaların tattırılmaması gerekmektedir.
Sevmediği besinler konusunda ısrarcı olmak
Yetişkinler bile zaman zaman bazı yemekleri yada besinleri tüketmekten hoşlanmamaktadırlar. Bu durumun çocuklar içinde geçerli olduğunu unutmamamız gerekir. Çocuklar üzerinde uygulanan baskı ve zorlamalar yemek konusunda çocuğun doğru beslenmesine katkı sağlamayacaktır.
Bu durumda yapılması gereken, peynir sevmeyen çocuğa yoğur verilmeli yada et sevmiyorsa köfte denenmeli yada protein yönünden eksikleri tamamlayacak bakliyatlar verilmelidir.