İçindekiler
16 haftalık hamilelik serüvenine hoş geldin! Bebeğin tam 16 haftadır seninle birlikte… Birbirinizi artık çok daha iyi tanıyorsunuz. Onun artık karnında daha da aktif olduğunu hissedebiliyor musun? Hamileliğinin 16. ve 20. haftaları arasında bu aktifliği yavaş yavaş fark etmeye başlayacaksın.
16 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebeğinin Kilosu ve Boyu
Bebeğinin büyüme hızı ilerleyen haftalarda daha hızlı artış gösterecek, kilosunda ve boyunda artış olacak. Şu an sadece bir avokado büyüklüğünde. Boyu yaklaşık 11,5 cm, kilosu ise 100 gr.
Şu Anda Bebeğinde Ne Gibi Değişimler Oluyor?
16 haftalık hamilelik döneminde bebeğin tüm kaslarını kullanmaya başlıyor. Artık kollarını hareket ettiriyor ve ellerini birleştirebiliyor. Gözlerini yavaş yavaş hareket ettirebiliyor. Göz kapakları ve kirpikleri gelişiyor. Üstelik yüz ifadeleri bile yapmaya başladı! Ama henüz bunu kontrol edemiyor.
Bebeğinin bacakları tamamen gelişti ve kafası dik pozisyona geldi. 16 haftalık hamilelik döneminde bebeğinin ayak tırnakları çıkmaya başladı, kulakları da son hâlini almaya çok yaklaştı.
Bebeğinin kalbi kan pompalamaya başladı. İlerleyen haftalardaki gelişimlerde ise bu miktar daha da artıyor olacak.
16 Haftalık Hamilelik Döneminde Bedeninde Neler Yaşanıyor?
Bu haftalarda aşermelerinin başlaması normal sayılabilir. Her hamile kadın gibi bunu yaşamanız doğal ve olası bir durum. Sevdiğin bir meyvenin en olgun hâlini veya aşırı acı, tatlı, ekşi gibi gıdalara ihtiyaç duyabilirsin. Fakat aşerdiğin şeylerin sağlıklı olmasında fayda var. 16 haftalık hamilelik ve devam eden süreçte bebeğinin sağlık durumunun, gelişiminin çok daha önemli olduğunu unutmayın.
Aşerme Döneminde Pika
Hamileliğin bazı dönemlerinde kadınlar, ‘Pika Aşermesi’ yaşayabilir. Pika aşermesi, yenmeyen bazı maddelerine karşı (alçı, boya malzemeleri, tebeşir, çamaşır deterjanı) aşırı iştah duyma, aşerme durumudur. Bu durum kimi zaman mineral eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkabiliyor. Fakat bazı araştırmalarda eksik bir minerali bulunmayan hamilelerde de pika aşermesine rastlanabiliyor.
Bu aşerme ve iştah eğer hafif şekilde ise normal kabul edilebilir fakat aşırı biçimde ise doktoruna başvurmalısın.
Aşerme Dönemindeki Sağlıksız Gıdalara Alternatifler
Bu dönemde bebeğinin gelişimine destek olmak için, sağlıksız gıdaların yerine kullanabileceğin sağlıklı atıştırmalıkları listeledik.
- Kremalar işlenmiş yağ ve şeker deposu. Kremalı tatlılar yerine meyve içeren tatlılar tüketebilirsin.
- Bisküvileri çok seviyor olsanız bile onun içinde yüksek miktarda şeker mevcut. Bu yüzden bisküvi yerine ince, şeker miktarı az çörekleri tercih edebilirsin.
- İlla çikolata yemek istiyorsan bitter çikolatayı tercih edebilirsin. Kuru meyveler de hamilelik döneminde vücuduna iyi gelen bir tercih olacaktır.
- Cipslerin ne kadar çok yağ içerdiğini biliyoruz. Cipslerin içerdiği maddelerin hiçbiri sana ve bebeğine fayda sağlamayacaktır. Onun yerine cipsini evde kendin yapabilir veya zeytinli, sade krakerler tercih edebilirsin.
- Pasta yemeyi hepimiz seviyoruz fakat pastanın vücuda yüklediği şeker miktarı da kaçınılmaz oluyor. Tam buğday veya herhangi bir tahıllı ekmeğe süreceğin katkısız meyvelerden yapılmış reçeller senin için çok daha iyi bir seçim.
16 haftalık hamilelik sürecin bu şekilde devam edecek. Bu dönemde hamilelik yogası, hafif pilates gibi egzersizler yapmaya devam edebilirsin. İhtiyaçlarını listelere ayırarak alışverişe çıkmak da kendini iyi hissettirecektir. Günlük beslenmeni ana öğünlerine ek olarak ara öğünlerle dengeli hâle getirebilir, daha besleyici bir yemek düzeni geliştirebilirsin.
Unutma hâlâ 2.trimester dönemindesin! Bol bol taze sebze-meyve, kuru yemiş, yumurta, peynir, süt gibi bol proteinli gıdalar tüket! Bu, 16. hafta gebelik dönemini ve ilerleyen dönemleri dinç geçirmeni sağlar.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Gebelikte ve Emziklilikte Annenin Besin Tüketimi İle Anne Sütü Miktarı Arasındaki İlişki – Funda Elmacıoğlu/ Ayten Egemen
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0705/gebelik.pdf
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/954391
9 Ay 10 Gün Hamilelik Rehberi / Op. Dr. Kağan KOCATEPE – Kadın Doğum Uzmanı
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…