İçindekiler
Hamileliğinin 15. haftasına hoş geldin. Hem kendi sağlığın hem de karnındaki mucize için en iyisini istediğini biliyoruz. Hafta hafta hamilelik takibi yaparak en doğrusunu yapıyorsun. Böylece seni nelerin beklediğini bilmiş olacaksın. Bir yandan da ufaklığın neler yaptığını gelişiminin ne durumda olduğunu öğreneceksin. Bu hafta bilmen gerekenler şöyle…
Anne Karnındaki Bebek 15. Haftada Hissedilir Mi?
Bebeğin 7 haftalık olduğundan beri hareketli. Ancak 12-13 haftadan önce minik yavrunun tekmelerini hissetme ihtimalin çok ama çok düşük. 15 haftalık hamilelik ise tekmeleri ilk kez hissetmen açısından gayet ihtimal dahilinde. Bu yüzden bu hafta bebeğinden gelecek ilk tekmeyi bekleyebilirsin.
Hamileliğin 15. Haftasında Bebeğin Boyu ve Gelişimi
Bebeğin bu hafta yaklaşık 9 buçuk ile 10 buçuk santim aralığında ağırlığı ise 50 ile 60 gram arasında olmalı. Bu hafta bebeğin orta boy bir armut büyüklüğünde olacak. Ufaklıkta bu hafta ne var ne yok madde madde inceleyelim:
- Bebeğinin kaşları ve saçları oluşmaya başladı.
- Gözleri ve kulakları belirginleşti.
- Kemikleri sertleşiyor ve kemik ilikleri olgunlaşıyor.
- Elleriyle bu haftanın son günlerinde yumruk sıkma hareketi yapabilir.
- Artık soluk alabiliyor, emebiliyor ve yutabiliyor.
Bebeğinizin Cinsiyeti İçin Heyecanlı Mısınız?
Hamileliğin 15. haftası bebeğin cinsiyetinin kesin şekilde görülebildiği dönemlerdendir. Tabii ki istisnalar olabiliyor. Günümüzde nadir de olsa sürprizler yaşanabiliyor. Ama 14 ve 15 haftalık hamilelik döneminden itibaren bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin.
15 Haftalık Hamilelik Kaç Aylık Oluyor?
15 haftalık hamilelik dönemi hamileliğin 3 ay 3 haftalık olduğu dönemdir. İkinci trimester döneminin ilk ayı 16’ıncı haftada tamamlanacak.
Hamileliğin 15. Haftasında Memeden Süt Gelir Mi?
Hamileliğin bu döneminde memeler irileşir. Dolgunlaşan memeler bebeği doğduğu zaman beslemen için hazırlanır. Hormonların da etkisiyle memelerden şeffaf akıntı gelmesi normaldir. Ancak akıntıda kötü koku veya katılaşma varsa doktoruna haber vermende yarar var.
Hamilelikte Hangi Sporları Yapmak Gerekir?
Hamileliğinde herhangi bir risk yoksa ve doktor tersini söylemediyse hafif sporlar yapabilirsin. Hatta yapacağın bu düzenli egzersiz doğum yapmanı da kolaylaştırır. Bu yüzden yüzme, hamile pilatesi, yürüyüş ve hamile yogası senin için en güzel tercihlerdendir.
Hamileyken Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
15 haftalık hamilelik cinsellik açısından bir engel değildir. İstiyorsan doktorun tersini söylemedikçe partnerinle beraber olabilirsin.
15 Haftalık Hamilelik Döneminde Sıvı Alımının Önemi
Bol sıvı tüketmenin insan sağlığı için önemini herkes bilir. Bu önem hamilelikte daha da artar. Hamilelik süresince vücudun direnci düşebilir. Bağışıklık azalabilir. Bu yüzden iyi beslenmek bol vitamin almak çok önemlidir. Bol sıvı tüketmek de doktorların tavsiyesidir.
Bol Sıvı Tüketerek;
- Pıhtı atma riskini düşürürsünüz.
- İdrar yolları enfeksiyonu riskini azaltırsınız.
- Vücudunuzdaki toksinler atılır.
- Bağırsaklarınız doğru çalışır.
- Sıvı kaybı ihtimali azalır.
- Daha dinç hissedersiniz.
- Cilt problemleriniz azalır.
15 Haftalık Hamilelik Döneminde Anne Adayı Neler Yaşar?
Bu hafta ‘Hamile misiniz?’ sorularını duyacağın hafta olabilir. Çünkü karnın iyiden iyiye belli olmaya başladı. Hamilelik hormonları da bu hafta yine iş başında olacak.
Dişlerinde bu dönemde bakteri ve plak oluşması muhtemeldir. O yüzden henüz gitmediysen bir diş hekimine görünmende yarar var. Diş etleri ve diş sağlığı hamilelikte atlanmaması gereken bir konudur. Çünkü yaşanacak bir enfeksiyon bebeği de etkileyebilir.
15 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Bu hafta vücut salgıların artacak. Daha çok terleyeceksin burnun daha çok akacak bunların hepsi çok normal. Elbette ki her hamilelikte aynı belirtiler yaşanmıyor. Bunlar yalnızca olması beklenen şeyler. Bağışıklığını kuvvetlendirmek için iyi beslenip takviyelerini almayı unutma. Dikkat sorunu yaşayabilirsin, zihnin bulanık olabilir bunlar da beklenen belirtilerdir.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Doğal Hamilelik Rehberi – Anneler için Sağlıklı Seçimler Yapma Rehberi – Laurena White Olimpos Yayınları
A’dan Z’ye Hamilelik ve Bebek Bakımı – Sevgili Bebek Hoş geldin- Bahar Çelik- Ekinoks Yayınları
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler, Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon, Epsilon Yayınları
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı, Öner Ayşe, Klan Yayıncılık
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…