İçindekiler
Gebelikte her doktor kontrolüne gittiğinizde bebeğinizin değişime şahit olmak müthiş bir duygu olmalı! Bebeklerin hafta hafta gösterdiği değişimler anne baba adaylarını her zaman heyecanlandırmıştır. 26 haftalık hamilelik Bebeğinizin kalp atışlarını duyduğunuz, yüzünün şeklini gördüğünüz ilk an ve dahası… Bu anlar şüphesiz anne olmanın güzelliğini hissettirdiği ilk anlardır.
Anne adayları ise her doktor kontrolüne gidişlerinde az da olsa endişelilerdir. “Acaba bebeğim nasıl, sağlıklı mı?” gibi birçok soru annelerin aklından geçer. Bu hususta heyecanlı anne adaylarımız bir noktayı atlayabilirler, o da değişenin sadece bebekleri olmadığı.
Anneler, hafta hafta hamilelik takiplerini muhakkak yapmalıdır. Çünkü vücutlarının içindeki canlı her hafta büyürken anneler de bu değişime ayak uydurmak zorundadır.
26. Hafta Hamilelik Döneminde Bebeğin Durumu
Öncelikle 26 haftalık hamilelik 6 ay 2 güne tekabül eder. Yani hamileliğin yarısından fazlası tamamlanmıştır. Bu ayda bebeğinizin görünümü ve bebekte görülen değişiklikler aşağıdaki gibidir:
- Bebeğinizin büyüklüğü bir meşe palamudu kabağı ile eşdeğerdedir.
- Bebeğiniz göbek deliğinizin ortalama 7 cm üzerinde durmaktadır.
- Annelere müjde! Bebeğiniz kalp atışlarından sonra ikinci yaşam belirtisini de göstermeye başladı! Bebeğinizin solunum sistemi oluşmaya başladı, burun delikleri de açıldı!
- Bebeğinizin göz fonksiyonları ise bu haftadan sonra başlayacak. Bebekler bu süreçte göz kapaklarını açmaya çalışır.
26 haftalık hamilelik sürecinde bebeklerin cildi ise bir yaşlı teyzenin cildi gibi buruşuk haldedir.
- haftada bebeklerin boyu ortalama 23-25 cm arasında değişmektedir.
26 Haftalık Hamilelikte Annede Görülen Değişiklikler
Hamilelik boyunca kadınların sadece dış görünüşü değişmez. Hafta hafta hamilelik takibi doğru bir şekilde yapılırsa, annenin yaşadığı duygusal değişimler de fark edilir. 26. hafta hamilelikte annede görülen değişiklikler ise şöyledir:
- Anne adaylarının karnı 26. haftada 1,5-2 cm kadar genişler.
- Annelerde korku, heyecan, endişe gibi duygular sıklıkla kendisini göstermeye başlar.
- Bel ağrısı, uykusuzluk, kas ağrıları 26. haftada annelerde görülen bazı fiziksel rahatsızlıklardandır.
- Ani hapşırma veya öksürme durumunda idrar kaçırma gerçekleşebilir.
- Ara ara kasılmalar gerçekleşmeye başlar. Bu kasılmalar vücudun kendisini doğuma hazırladığının bir göstergesidir. Endişelenecek bir şey yoktur.
- Kasılmalar sık sık olursa bu da erken doğumun habercisi olabilir.
26 Hafta Hamilelikte Beslenme
26 haftalık hamilelik, bebeğinizin kilo almaya devam ettiği bir hamilelik sürecidir. Doğuma da az kalması sebebiyle annenin beslenmesine eskisinden daha çok önem vermesi gerekir. Bu hususta 26 haftalık hamilelik sürecinde olan anne adaylarına şu şekilde beslenmeleri tavsiye edilir:
-Balık yiyebilirsiniz. Böylece hem kendinizin hem de bebeğinizin B vitamini ihtiyacını karşılarsınız.
-Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazla olmalıdır.
-Bol su tüketilmelidir.
-Demir, çinko, kalsiyum içeren besinler tüketilmelidir.
Anneler bu dönemde kabızlık sorunu yaşayabilir. Bu soruna iyi gelen şey ise tam buğdaylı ürünlerdir. Anneler tam buğdaylı ürünler tüketirse hem kabızlık sorununu çözer hem de bebeğinin beslenmesine destek olur.
Badem, incir, ceviz, kuru baklagiller açlık hissinin giderilmesine yardımcı olur. Kuru meyveler tatlı ihtiyacını giderir. Anneler her şeyi değil, bebeğine iyi gelen besin açısından zengin olan yiyecekleri tercih etmelidir.
26 Hafta Hamilelikte Cinsellik
26 haftalık hamilelik sürecinde cinsel ilişkiye girmekte bir sıkıntı görülmez. Bu süreçte anne adayının da cinsel arzuları artış gösterir. Çünkü anne artık vücudundaki değişimi kabul etmeye başlamıştır, psikolojik olarak ise daha da rahatlamıştır.
26. haftada gebelikte cinsel istek sıklık gösterebilir. Bunun sebebi ise cinsel organlara giden kan akımının artış göstermesidir. Aynı şekilde vajina çevresinde kanlanma da artar. Bu kanlanmalar, uyarılma hissini güçlendirir. Vajinal ıslanma daha iyi bir hale gelir. Orgazm süresi kısalır.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Hamileliğiniz, Curtis B. Glade ve Schuler Judith
Hamilelik ve Doğum – Banu Çiftçi
Mahallenin En Mutlu Bebeği – Harvey Carp
A’dan Z’ye Sağlıklı ve Bilinçli Hamilelik – İrina Webster
Gebelikten Doğuma Hamilelik – June Thompson
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı – Ayşe Öner
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…