İçindekiler
Hafta hafta hamilelik takibi yaptığımız bu yazımızda 25 haftalık hamilelik ile sürecimize devam ediyoruz. Gelişimini büyük oranda tamamlamış küçük bebeğinizin en hareketli ve aktif olduğu haftaya gelmiş bulunmaktayız. Bebeğiniz gerinme, dönme, tekme atma gibi birçok hareketi yerine getirirken dış dünyaya hazırlık aşamasına hız kesmeden devam ediyor.
25. Haftada Bebeğinizdeki Gelişimler
25 haftalık hamilelik sürecinizde bebeğiniz bu aşamaya gelinceye kadar inanılmaz bir yol kat etti. O artık gelişimini büyük oranda tamamlamış küçük bir bebek. Bir önceki haftaya göre bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak boyu 35-36 santim, ağırlığı ise 670 gramdır. Yüzünün gelişimi büyük oranda tamamlanmış bu hafta itibariyle burun delikleri de açılacak. Cilt altında yağlanma devam etse de yüzeyde kılcal damarlar görülür ve bu sebeple cilt rengi pembe ve buruşuktur. Bütün duyuları aktif bir şekilde çalışmaya başlamıştır. Göz kapaklarının açılmasına 1 hafta kalmıştır ya da bu hafta açık bile olabilir. Bebeğinizin beyni geliştikçe vücudunun sindirim fonksiyonlarını yerine getirir. Düzenli soluk alıp verme, vücut ısısını koruma gibi görevleri de aktif olarak çalışıyor.
Bebeğinizin Hareketlerini Artık Daha Çok Hissedeceksiniz
25 haftalık hamilelik sürecinizde, bebeğiniz kasları daha da güçlenir ve kaslarını kullanacak hareketleri yapmaya başlar. Kollarını, bacaklarını, el ve ayak parmaklarını hareket ettirir. Kavrama yeteneği bir önceki haftaya göre daha da güçlendiği için kavrama gücü tüm bedenini kaldırabilecek güce gelmiştir. Bebeğinizin hareketlerini daha düzenli hissetmeye başlayacaksınız. Ne zaman uyanık ne zaman hareketli olacağı saatleri de kendini belli etmeye başlamıştır. Eğer geceleri bebeğinizin hareketlerini daha çok hissediyorsanız bu demek oluyor ki bebeğiniz doğumdan sonraları geceleri de bu düzeni sürdürecektir.
Bu Süreçte Siz Neler Yaşıyorsunuz?
25 Haftalık hamilelik sürecinin en büyük değişikliği annede artık gizlenemeyen karnıdır. Günden güne bebeğin büyümesiyle karnı daha da büyür ve çevreniz tarafından Kaç aylık? Sorusuna maruz kalırsınız. Karnınızdaki mucizevi bebeğinizin organlarınıza yaptığı müdahale ile birçok değişiklikleri deneylemenize sebep olacaktır. 25 haftalık hamileliğinizde değişikleri şöyle listeyebiliriz:
- Ellerde, ayaklarda şişlik
- Yorgunluk
- Uyku problemleri
- Hemoroit
- Vücudun belli bölgelerinde çatlaklar
- Baş ağrısı
- Göğüslerde hassasiyet, sızı
- Mide rahatsızlıkları
Listelenen tüm belirtilerin her kadında aynı yaşanmadığını tekrar hatırlatmak isterim, her kadının deneyimleri birbirinden çok farklı olabilir.
Hamilelikte Dengeli Beslenme
25 haftalık hamilelik sürecinde sizin tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Bebeğiniz ve sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak zengin içerikli besinler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyacaktır. Gebelik boyunca tüketmeniz gereken ve uzak durmanız gereken birçok besin var artık bunları az çok biliyorsunuz. Uzak durmanız gereken besinleri tüketmeyerek hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, şişlik gibi şikayetlerinizin de azaldığını göreceksiniz. 25 haftalık hamilelik sürecinizde tüketmeniz gereken besin grupları:
-Proteinler İçeren Gıdalar
-Tahıllar
-Vitamin ve Mineraller
-Kalsiyum
-Demir
-Folik Asit
-Lifli Sebzeler
Uzak durmanız gereken besinler ise yağlı ve baharatlı yiyecekler, paketli ürünler, pastörize edilmemiş süt ürünleri, işlenmemiş et, alkol ve kafein.
Nelere Dikkat Etmelisiniz?
25 haftalık hamilelik sürecinizde karnınızın büyümesiyle uykularınızda bölünmeye başlar. Kendinize uygun bir yatış pozisyonu bulamamak bu dönemde yaşadığınız en büyük sorun olabilir. Hamileliğinizde sırt üstü bir pozisyonda yatmanız uygun değildir.
Hamilelikte en iyi pozisyon sizin için yan tarafa özellikle de sola yatmaktır. Hem plasentaya kan gitmesini sağlar hem de sindirim sisteminiz fonksiyonlarını daha iyi yerine getirebilir.
-Uyurken bacağınızın arasına yastık koymak da sizi rahatlatacaktır.
-Gece sık sık idrara çıkmamak için akşamları sıvı alımını mümkün olduğunca azaltın.
-Uyumadan önce hamilelik yogası yapmanız daha sakin uyumanızı sağlar.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?
Hafta Hafta Gebelik 9 Ay 10 Gün: Hafta Hafta Hamilelik / Dr. Kağan KOCATEPE
Hamilelik ve Doğum – Banu Çiftçi
A’dan Z’ye Sağlıklı ve Bilinçli Hamilelik – İrina Webster
Gebelikten Doğuma Hamilelik – June Thompson
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…