İçindekiler
Bebeğinizin doğumu git gide yaklaşıyor! 28 haftalık hamilelik ile bebeğinizin son 3 ayı başladı. Bu döneme 3. trimester deniyor. Bu dönemde anne yeniden zorlanmaya başlayabilir. Çünkü bebeğin ağırlığı git gide artmaya başladı. Yine de bunların tatlı yorgunluklar olduğunu eklemeden geçmeyelim.
Son trimester döneminde anneler gün saymaya başlayabilirler. Çünkü bu dönemde erken doğumlar görülmektedir. 28 haftalık bebek, erken doğumla dünyaya gelse yaşama şansı oldukça yüksektir. Çünkü vücut sistemleri ve akciğerleri büyük ölçüde gelişimini sağlamıştır. Bebek kolayca nefes alabilir fakat yine de tıbbı desteğe ihtiyaç duyabilir. Peki, 28 haftalık hamilelik anne ve bebekte ne gibi değişikliklere yol açıyor? Hep beraber inceleyelim.
Bebeğinizin Büyüdüğünü Hissedebiliyor Musunuz?
28 haftalık bebek, görüntü olarak bebek formunu almaya başlamıştır. Ama hala küçücüktür. Bu dönemde bebeklerin boyu 38-39 santimdir. Bebek, bu haftada oldukça kolay bir şekilde hareket edebilir.
Bebeğin uzuvlarıyla beraber, yüz hatları, başı ve vücudu oluşmuştur. 28 hafta hamilelikte bebekler için ideal kilo ise 1000 gramdır.
Bu dönemde bebek oldukça sık hareket etmektedir. Anneler, sabah akşam bebeklerin hareketlerini kontrol etmelidir. Bebekte hareketsizlik fark edildiği an doktora danışmaları gerekir.
Anne, bebeğin hareketlerini yatarken veya otururken daha rahat hisseder. 28 haftalık bebek, gözlerini sıkça açıp kapatır. Bebeğin görme duyusu oldukça gelişmiştir. Buna ek olarak, bebeğin beyin sistemi gelişmeye devam eder. Aynı zamanda bebeğin cildinin ve diğer organlarının alt tabakalarının yağlanmaları hızlanmıştır.
Anne Vücudunda ve Psikolojisinde Görülen Değişiklikler
28 haftalık hamilelik, anne vücudunda çeşitli değişikliklere sebep olur. Bu değişiklikler artık daha gözle görülür haldedir çünkü bebek oldukça büyümüştür. Anne karnındaki rahim yaklaşık 28 cm büyüklüğündedir.
28 haftalık bebek doğuma hazırlandığı için salgılanan hormonlar daha fazladır. Ayrıca bebek, ağrılığından ötürü diğer organlara baskı yapar. Bu sebeple annelerde nefes alma zorluğu görülebilir. Buna ek olarak 28 haftalık hamile annelerde görülen bazı rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:
- Göğüslerden süt sızıntısı
- Yalancı kasılmalar
- Kasık, sırt ve bel ağrıları
- Hazımsızlık
- Vücutta ödem
Psikolojik olarak ise anneler de kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Bu dönemde annelerde endişe duygusu sıkça görülebilir. Erken doğum endişesi ve bebeğine yetebilme endişesi bunlardan bazılarıdır. Ayrıca anne, 28 haftalık hamilelik döneminde diğer tüm duygularını yoğun olarak yaşamaktadır.
28. Haftada Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Hamilelikte 28. hafta kritik bir dönemdir. Çünkü son trimestere girilmiştir. Ayrıca bebek, insani fonksiyonlarını büyük derecede artmıştır. Bu durumun tersine gitmemesi için anneler beslenmelerine dikkat etmelidir.
- Bu dönemde ağır şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
- Tek tip beslenmek yerine besin değeri açısından zengin ürünler tercih edilmelidir.
- 28 haftalık hamilelik dönemindeki anne adayı sigara, kafein ve alkol gibi maddeleri kesinlikle kullanmamalıdır.
Lif, demir, kalsiyum ve mineraller açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak, tahıllar, mineraller, folik asit, protein gibi besin değerlerine de dikkat edilmelidir. Annenin özellikle bunları içeren besinleri tüketmeleri gerekir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecek besinlerden kaçınılmalıdır.
28 Haftalık Hamilelik ve Cinsellik Yaşam
28 haftalık hamilelik, annenin cinsel isteklerinin azaldığı bir dönemdir. Bunun sebebi çeşitli rahatsızlıklara sebep olmasıdır. Annenin sürekli yorgun hissetmesi veya nefes almada sıkıntı çekmesi cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca anneyi bebeğiyle ilgili gelecek kaygıları da sarmıştır. Bu endişeleri cinsel hayatının önüne geçebilir.
Fakat uzmanlar tam bu haftalarda cinselliğin artması gerektiğini söylüyor. Çünkü bebek doğduktan sonra anne ve babalar birbirine daha az zaman ayırabilecekler. Hamilelikte cinsellik konusunu doktorunuza çekinmeden sormalısınız.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Sims, Nikki. Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum
Öner, Ayşe. Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı
Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…