İçindekiler
Hamileliğinizin 29. haftasında bebeğiniz 7. ayının ilk haftasını tamamladı. Siz de doğuma bir adım daha yaklaştınız! 29 haftalık hamilelik, anneler için heyecan ve stresin bir arada bulunduğu bir haftadır. Çünkü bu dönemde bebek iyice ağırlaşmıştır ve anneyi zorlamaya başlamıştır.
Annenin yorgunluk hissi oldukça artmıştır. Bu sebeplerle 29 haftalık hamilelik sürecinde anne adayları, bu haftayı çok da pozitif bir şekilde geçirmez. Elbette her anne adayında sürecin birbirinden bağımsız ve kendine has olduğunu eklemeliyiz.
Ama anneler, bebeklerine kavuşmaya az bir süre kalmasının heyecanını da bu dönemde yaşamaya başlarlar. Çünkü bebeklerin insani fonksiyonları artış göstermektedir ve bebek kendini iyice hissettirmeye başlamıştır. Bu sebeple annelere yaşadıkları şeyin tatlı bir yorgunluk olduğunu hatırlatmak isteyiz. Unutmayın, bebeğinizi kucağınıza aldığınız an hepsi geçecek!
Bebeğiniz 29. Haftada Nasıl Görünüyor?
29 haftalık bebek, küçük bir bebek formundadır. Ultrason görüntülerinde ise bebeği baş aşağı pozisyonda görebiliriz. Baş aşağı pozisyon erken doğum demek değildir ama bebeğin doğuma hazırlandığının işaretidir. 29 hafta hamilelikte bebeğin nefes alıp vermesi ultrasondan duyulabilir. Aynı zamanda bebeğin kemik gelişimi de hızlanmıştır, kemikler parlak bir şekilde gözlemlenebilir.
Minik bebekler ultrason görüntülerinde poz verip gülümseyerek anneleri şaşırtabilir. Bu dönemde rahim, anne karnının neredeyse hepsini kapsamaktadır.
- Bebeğin boyu ise yaklaşık 39 – 40 santimdir.
- 29 haftalık hamilelik döneminde bebekler ortalama 1200 gram ağırlığındadır.
- Bebeğin anne karnında hareketleri bu dönemde oldukça hissedilir.
- Bebeğin hareket alanı ise daralmıştır.
- Kasları ve kemikleri gelişim gösterdiği için bebeğin hareketleri artmıştır.
Doğuma Yaklaşırken Nasıl Hissediyorsunuz?
Bu dönemde annelerin en çok dikkat etmesi gereken şey yemek yeme konusudur. 29 hafta hamilelikte birçok anne stresten çok kendini yemeye verebilir. Bu durum annelerde doğum sonrası aşırı kilo alma hallerine sebep olabilir. Bu nedenle 29. haftada annelerin kontrollü olmasında fayda vardır.
Bebek git gide büyüdüğünden annenin nefes almasında bazı sorunlar yaşanabilir. Buna ek olarak 29 haftalık hamilelik sürecinde annelerde görülen diğer rahatsızlıklar şunlardır:
- Vücutta ödem
- Bacakta ve ayakta ağrılar
- Cinsel isteksizlik
- Vajinal Akıntı
- Göğüslerden süt sızıntısı
- Sık idrar yapma durumu
- Mide ve sindirim problemleri
29 haftalık hamilelik sürecinde anneler psikolojik olarak streslidir. Sürekli artan yorgunluk hissi ve doğuma az bir süre kalması bu stresi tetiklemektedir.
Beslenmenizde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne, hamileliğin 29. haftasında hafif bir diyet uygulamaktadır. Diyet demem sizi korkutmasın. Tabii ki de hamilelikte 29. hafta zayıflama diyeti uygulama zamanı değil!
Bebeğinizin beslenmesi ve büyüyebilmesi için gerekli besinleri almalısınız. Bu dönemde doktorlar sık sık ve az yemek yenilmesini öneriyor. Ağır ve yağlı besinler annenin yaşadığı fiziksel rahatsızlıkları arttırabilir. Zaten nefes almakta zorluk çeken annelerimizin bu süreçte hafif ama zengin besinler tüketmesi gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımından ise kesinlikle uzak durmalılardır.
Anneler bu dönemde tahıl, protein ve lif kaynağı açısından zengin besinlere yönelmelidirler. Bebekler büyük oranda yaşam fonksiyonlarını arttırdığı ve geliştirdiği için bu durumu olumsuz etkileyecek besinlerden kaçınılmalıdır. Bu besinlerden bazıları şunlardır:
- Şekerli ve asitli yiyecek ve içecekler
- Aşırı yağlı yiyecekler
Cinsel Yaşamınız ve Hamilelik
29. haftada cinsellik erken doğuma sebep olmaz. Fakat bazı anneler bu durumdan çekinmektedir. Bu çekinmelerinin sonucunda ise cinselliğe yaklaşmamaktadır. 29 haftalık hamilelik dönemi, annelerde cinselliğin artık giderek azaldığı bir haftadır.
Anneler hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendilerini yorgun hissetmektedirler. Bu hisler partnerlerine de yansıdıkları için sağlıklı bir cinsel hayatları olmayabilir. Fakat anneler, hamilelikte bu dönemde bir sıkıntı olmayacağını bilmelidir. Böylece üstlerinden bu gerginliği atabilirler. Zaten yeterince stresli olan annelerin bir de cinsellik yönünden gergin olmaları anneye de bebeğe de iyi gelmeyecektir.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Hamileliğiniz – Glade Curtis ve Judith Schuler
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme- Walker Allan ve Humphries Courtney
Mahallenin En Mutlu Bebeği – Harvey Carp
Hafta Hafta Hamileliğiniz – Curtis B. Glade ve Schuler Judith
670 Gram İle Hayata Tutunmak – İnci Candemir
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Mayo Clinic
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…