Bebeğiniz yavaş yavaş büyüyor. 3 yaş itibari ile karşınızda konuşma yetisi ve duyu hareket becerileri gelişen bir çocuk duruyor artık. Oyun ve sosyal aktiviteler bu yaştaki çocukların hayatlarının merkezinde yer almaktadır. Sizinle daha çok oyun oynamak ve kendi becerilerini göstermek istemesi bu yaş grubundaki çocukların en belirgin özelliğidir. Sizlere bu konuda 3 yaş etkinlikleri yardımcı olacaktır.
3 Yaşındaki Çocuk Neler Yapabilir?
3 yaşındaki çocukların genel olarak şu eylemleri gerçekleştirdiği görülür:
- Kişilik gelişimi oluşmaya başlar.
- Konuşma yetilerini keşfettikleri için sürekli konuşmak isterler.
- Öğrenmeye meraklıdırlar, çok soru sorarlar.
- Şekilleri, sayıları, renkleri daha kolay kavramaya başlarlar.
- Sosyalleşmeye çalışırlar, etrafa uyum sağlarlar.
- Sizinle ya da arkadaş grubu ile oyunlar kurma isteği bu dönemde oldukça fazladır.
- Atlamak, zıplamak, koşmak bu yaştaki çocuklar için rutin eylemlerdir.
- Top oynamak, belli sayıda küpten kule yapmak bu yaş grubunda gözlemlenebilir.
3 Yaş Etkinlikleri Nelerdir?
3 yas grubu çocuklar için kreşler ve çeşitli oyun grupları bulunmaktadır. Bununla birlikte evde anne babalar çocukları için çeşitli etkinlikler hazırlayıp birlikte hem keyifli vakit geçirebilir hem de çocuklarının gelişimine katkı sağlayabilirler. Evde ve dışarıda oynanabilecek bazı 3 yaş oyunları şu şekildedir:
- Zıtlık Kavrama Oyunları: 3 yaş grubu çocuklarda bazı zıtlık kavramları gelişmeye başlar. Bu kavramları geliştirmek amacı ile yumuşak-sert, küçük-büyük oyunları oynanabilir. Çocuğunuzun önüne birtakım nesneler koyarak yumuşak olanları bir tarafa sert olanları bir tarafa ayırmasını isteyebilirsiniz. Aynı şekilde büyük-küçük ayrımını da oynayabilirsiniz.
- Nesneleri Tanıma: Çocuğunuzun gözlerini bir örtü ile hafifçe bağlayıp eline bir nesne vererek onu tanımasını isteyebilirsiniz. Ayrıca gerekli tedbirleri alarak körebe oynayabilir, çocuğunuza yön kavramlarını da öğretebilirsiniz.
- Puzzle Oyunu: 3 yaş grupları için piyasada satılan iri parçalı puzzle oyunlarından temin edebilir ya da kendiniz bir resmi büyük parçalara ayırarak çocuğunuza puzzle oluşturabilirsiniz. Bu gibi oyunlar çocuğunuzun zeka gelişimine katkı sağlar.
- Parçalı Oyuncaklar İle Oynama: Evinizde lego, bambu çubuklar ya da herhangi bir parçalı oyuncağınız var ise bu parçalardan çocuğunuzun hayal gücünü ortaya çıkaracak ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.
- Materyal Oluşturma: Evde çocuğunuzla birlikte karton kutu, plastik kapaklar, eski kumaşlar vb. gibi ürünleri kesip boyayarak çeşitli materyaller ortaya çıkartabilirsiniz. Bu tür etkinlikler sayesinde çocuğunuzun size vereceği fikirler onun hayal gücü ile ilgili sizler için birer ipucu olacaktır.
- Evcilik Oyunu: Bazen siz çocuk olursunuz, çocuğunuz ise anne. Bazen de bir pastanede müşteri olursunuz o ise size pastalar yapan bir pastacı. Uçsuz bucaksız bir oyundur evcilik ve çocuğunuzun zihinsel ve sosyal gelişimi için önemli bir yere sahiptir.
- Neden-Sonuç Soruları: Neden-sonuç soruları sorma etkinliği 3 yaş çocuğunun olaylar arasında bağlantı kurma yeteneğini artıracaktır. Örneğin, su dolu bardak kırılırsa ne olur? Yumurta yere düşerse ne olur? Bu gibi soruları çoğaltarak eğlenceli ve öğretici bir etkinlik oluşturabilirsiniz.
- Dışarı Etkinlikleri: Çocuklar için uçsuz bucaksız bir oyun alanıdır evin dışı. Dışarıda koşup zıplamak, arkadaşlarıyla bir arada olmak, doğayı tanımak, hayvanları görüp sevmek onun için eşi benzeri olmayan etkinliklerdir.
3 Yaş Etkinlik Kitapları Faydalı Mı?
3 yaş için etkinlikler kapsamında piyasada çeşitli etkinlik kitapları bulunmaktadır. Bu kitaplar çocuğunuzun zihinsel gelişimine katkı sağlayacak bir takım etkinliklerden oluşmaktadır. Eğlenceli içeriklere sahip bu kitaplar genel olarak tüm yaş grubundaki çocuklar tarafından ilgiyle karşılanır. 3 yaş etkinlikleri ve kitaplardan faydalanarak çocuğunuz ile eğitici ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Bu konuda dikkat edeceğiniz nokta bu kitapların alanında uzman eğitmenler tarafından hazırlanmış olmasıdır.