İçindekiler
Haftalar akıp giderken 35 haftalık hamilelik dönemine geldik, her geçen gün bebeğinize kavuşmaya bir adım daha yaklaşıyorsunuz. 35. haftayla birlikte neredeyse son düzlüğe girdiniz. Doğuma çok az bir zaman kala heyecanınız da dorukta. Hafta hafta hamilelik süreci ile her hafta yeni bir deneyim kazanıyorsunuz. Yazımızın bu bölümünde ise sizleri 35. haftayla karşılıyoruz.
35. Hafta ve Bebeğinizin Durumu
Bebeğinizin, hayata merhaba demesine çok az bir zaman kaldı. Her hafta gittikçe gelişen bebeğiniz, bu hafta daha da büyüdü. 35 haftalık hamilelik sürecinden sonra son aya girileceği için son haftalarda bebeğiniz daha da kilo alacak.
Ortalama boyu 46 cm ve ağırlığı ise 2.300-2.500 gr arasında. Hamileliğinizin 35. haftasında bebeğiniz, dünyaya gelmek için adeta son hazırlıklarını tamamlıyor. Hızla gelişen beyni ve sinir sisteminin yanında, kafatası da hızla büyüyor.
Hamileliğinizin 35.haftasında bebeğiniz, rahminizde oldukça yer kaplar. Rahimdeki yer kısıtlılığı sebebiyle, yaptığı hareketler daha sert olabilir. Bebeğinizi daha çok hissedebilirsiniz. Duyuları oldukça geliştiği için sizi duyabilir. Bu dönemde onunla sık sık konuşmanız aranızdaki bağı daha da güçlendirecektir.
Annenin 35 Haftalık Hamilelik Dönemi
35 haftalık hamilelik sürecine girdiğinizde, bebeğiniz baş kısmını pelvise çevirebilir. Bebeğinizin pozisyon şekli böyleyse eğer doğum anında başı önce çıkacak anlamına gelir. Bu durum da doğumunuz için en büyük şanstır. Çünkü bebeğinizin bu pozisyonda olması, doğumunuzu kolaylaştırır. 35. haftadan sonra doktor kontrolleriniz sıklaşır. Doktorunuz her kontrolde rahim ağzının açılıp açılmadığını kontrol eder.
Bedende Olan Değişimler
– 35 haftalık hamilelik ile birlikte bebeğinizin gelişimiyle kilonuz da artar. Artan kilonuz ise karnınızı iyice gerer. Karnınızda oluşan bu gerginlik, çatlama ve kaşıntıya sebep olur.
– Pelvik bölgesinde ağrı artabilir.
– Mide ve bağırsak rahatsızlıkları, gaz oldukça fazladır.
– Bu dönemde hemoroit, canınızı oldukça sıkabilir.
– Sık idrara çıkarsınız. Büyüyen rahim, idrar torbanızda sıkışma yapabilir. Sıkışan idrar torbanız da idrarınızı kaçırmanıza sebep olabilir.
– Kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz. Rahmin baskısı kaburgalara kadar vurabilir.
– Vücudunuzdaki ödem devam eder. El, bacak, bilek ve ayak şişlikleri canınızı sıkabilir.
– Vajinal akıntılarınız artabilir.
– Braxton Hicks kasılmaları sık görülür.
Hamileliğin 35. Haftasında Beslenme
35 haftalık hamilelik ile birlikte bu haftadan sonra kabız olma durumunuz daha da artabilir. Bu sebeple beslenmenizde lifli yiyeceklere bolca yer vermelisiniz. Lif bakımından zengin olan besinler, kabızlığa oldukça iyi gelir. Böylelikle de hemoroid olma durumunun bir nebze de olsa önüne geçebilirsiniz.
Sağlıklı besinler almaya devam etmelisiniz. Lifin yanında protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral alımını aksatmamalısınız. Doğuma haftalar kala bebeğiniz bunlara daha çok ihtiyaç duyacaktır.
Bu haftada sıvı alımı çok önemlidir. Suyu bol içmelisiniz.
Vajinal Akıntıya Dikkat!
35 haftalık hamilelik süreciyle vajinal akıntılarınız oldukça artar. Hamilelik sürecinde bu durum gayet normaldir. Vajinal akıntının içinde rahim boyunun mukusu bulunabilir. Rahim boyu darbe aldığı zaman lekelenmeniz olabilir. Lekelenmeleriniz sürekli ve rengi de kırmızı ise derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Nefes Egzersizlerinin Önemi
Hamilelik süreci ile vücudunuzda olan değişimlere nefes egzersizleri yardımcı olabilir. Nefes egzersizlerinin, hamilelere bu dönemde oldukça faydası vardır. Düzenli yapılan egzersizler, doğum anında da çok yardımcı olur. 35. hafta ile birlikte nefes egzersizlerinin yararlarını şu şekilde sayabiliriz:
– Mide şikayetlerinden yanma ve reflünün etkilerini azaltır. Midede rahatlama sağlar.
– Kabızlığı azaltır. Gaz problemlerinin etkisini azaltır.
– Yemekten sonra yediklerinizi hazmetmeye yardımcı olur.
– Dolaşım sisteminizi düzene sokar.
– En önemli nokta ise bebeğinizin aldığı oksijenin artmasını sağlar.
– Sizi sakinleştirir, huzur verir.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Gebelik 9 Ay 10 Gün: Hafta Hafta Hamilelik / Dr. Kağan KOCATEPE
A’dan Z’ye Sağlıklı ve Bilinçli Hamilelik – İrina Webster
Hamilelik ve Doğum – Banu Çiftçi
Gebelikten Doğuma Hamilelik – June Thompson
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme – Allan Walker ve Courtney Humphries
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika
Hafta Hafta Hamileliğiniz – Glade B. Curtis ve Judith Schuler
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…