İçindekiler
Bebeğinizin uyumamasının birçok farklı sebebi olabilir. ‘Bebeğim uykuya direniyor ve ne yaparsam yapayım uyumuyor’ diyorsanız, bunun sebeplerini dikkate almanızda fayda var. Eğer bebeğiniz uyumuyorsa karnı aç olabilir. Gazı olabilir ya da altı ıslak olabilir.
Uyumaya çalıştığı ortam aydınlık ya da gürültülü olabilir. Üzerindeki kıyafetler yeterince rahat olmayabilir. Bebeğinizin ağrısı olabilir ya da sizin farkına varmadığınız bir rahatsızlığının başlangıcı olabilir. Bunun dışında burun tıkanıklığı, pişik, oyun oynama isteği, kakasını yapamama, düzen değişikliği gibi sebeplerden dolayı bebeğim uykuya direniyor şikayetinde bulunabilirsiniz..
Bebeğimin Uyku Düzensizliği Neden Olur?
Bebeğinizin uyku düzensizliği varsa bunun pek çok sebebi olabilir. Bebeğinizi uyutma alışkanlığınız, ses ya da aşırı sıcak gibi ortamda huzursuzluk verici bir etken olması, düzen değişikliği uykuya dalma sıkıntılarına neden olabilir. Yolculuk ya da hastalık gibi geçici olan durumlarda da bebeğinizin uyku düzeni bozulabilir. Bebeğimin uyku düzensizliği neden olur? Sorusuna yanıt olarak bu sebepleri söyleyebiliriz. Uyku düzensizliği her bebeğe göre değişiklik gösterir.
Stres yaratan durumlar ve bebeğinizi gece sık sık beslemek onun uyku düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Bazı sağlık sorunları da bebeğinizin düzenli bir şekilde uyumasında engel oluşturur. Burun tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, kansızlık, süte alerji, diş çıkarma gibi sorunlar bebeğinizin uyku düzenini olumsuz anlamda etkileyecektir. Normalde uykusu düzenli olan bebeğiniz uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda var.
0-6 Aylık Bebeğim Nasıl Sağlıklı Uyur?
Yenidoğan bebeğinizin sağlıklı ve düzenli bir şekilde uyumasını istiyorsanız birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Bunlardan ilki bebeğinizi tam uykuya dalmadan önce hafif uykuluyken yatağına yatırmaktır. Uyumadan hemen önce düzenli olarak yatağını gören bir bebek bu ortamı tanıdık kabul eder. Yatağı onun için güvenli bir gece ortamı haline gelmiş olur.
Bu dönemlerde çoğu bebek emerken uyur ancak bu her zaman önerilen bir seçenek değildir. Bunun yerine yenidoğan bebeğinizi kucağınızda sallayıp pışpışlayarak uyutabilirsiniz. Sallanmak bebeklere kendini güvende hissettirir. Yenidoğan bebeğim uykuya dalamıyor diye şikayet eden annelerdenseniz bu adımlarla ona uyku düzeni oluşturabilirsiniz.
6-12 Aylık Bebeğim Nasıl Sağlıklı Uyur?
6-12 aylık dönem bebeğinizin uyku düzenini oturtmak için en ideal zamandır. Bu dönemi bebeğinize uyku eğitimi vermek için değerlendirebilirsiniz. 6-12 aylık bebeğim nasıl sağlıklı uyur? Kaç saat uyursa sağlıklı bir uyku alır? Bebeğinizin günde 14 saat uyuması ideal olacaktır. Gece uyanmalarını önlemek için bebeğinizin gündüz uykusunu atlamamanızda fayda var. Gündüz uykusunun uzunluğu değişebilir. 40 dakika ya da 4 saat uzunluğunda olabilir.
Bebeğinizi her gece aynı saatte uyutmak uyku düzeninin sağlanması için önemlidir. Bebeğiniz gece ağlayarak uyandığı zaman onu kontrol edin, neye ihtiyacı olduğuna bakın ama yatağından çıkarmayın. Gün içinde bebeğinizle sık temas halinde olursanız gece size olan ihtiyacı azalacak ve daha rahat bir şekilde uyuyacaktır.
Yenidoğan Bebeğim Uykuya Dalamıyor Ne Yapmalıyım?
Yenidoğan sağlıklı bebekler günde 15-18 saat uyurlar. Bunun yaklaşık 6 saati gündüz uykusudur. Bebekler 6 aylık olduklarında bu uyku süresi azalır ve 12-14 saatlere iner. Eğer yenidoğan bebeğim uykuya dalamıyor diyorsanız size birkaç önerimiz var.
Öncelikle bebeğinizin gündüz uykusu süresini biraz kısaltabilirsiniz. Bebeğinizi kendi yatağında uyutun. Bebeğiniz yatağına yatırılırken uyanık ama uykulu bir halde olsun. Yenidoğan bebeğinizi açken uyutmaya çalışmayın. Bebeğinizin gazını çıkarmadan onu uyutmaya çalışmayın. Bebeğinizi uyutacağınız odayı önceden havalandırın. Ayrıca onun uykuya dalmasını sağlarken klasik müzikten yararlanabilirsiniz.
Uyku rutini ile bebeğinizi uykuya hazırlamak için bağlantıya tıklayın…
Bebeğime Kendi Kendine Uyumayı Nasıl Öğretirim?
Sizi zorlanmadan, bebeğime kendi kendine uyumayı nasıl öğretirim? Diye düşünüyorsanız, bebekler ebeveynlerine muhtaç olduklarından bu pek de mümkün bir olay değildir. Bizler anne baba olarak bebeğimize sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmak ve de onlara yol göstermek için varız. Ama bunun gerçekleşebilmesi için bazı alışkanlıkların kazanılması gerekir. Bebeğinizi düzenli olacak şekilde her gün aynı saatlerde yatırmak onun iç saatini ayarlamasını sağlayacak.
Bebeğinize bir uyuma rutini oluşturun. Uyumadan önce bebeğinize banyo yaptırmak, şarkı söylemek ya da hikaye okumak güzel bir rutin oluşturulmasını sağlar. Bunları her gece tekrarladığınızda bebeğiniz uyku zamanının yaklaştığını bilir. Çocuğunuzu emzirirken uyku moduna geçmesine izin vermeyin. Bebeğiniz beslenirken uyursa kendi kendine uyumayı öğrenmesi zor olacaktır.
Bebeğimde Uyku Bozukluğu Nasıl Düzelir?
Öncelikle bebeğim uykuya direniyor diyorsanız bunun bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmalısınız. Eğer bebeğinizin uyku düzeni bozukluğu bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa bunu düzeltmek için birkaç önerimiz var.
Bebeğinizin gece beslenme miktarını ve süresini azaltabilirsiniz. Yatağına ona güven veren bir uyku nesnesi yerleştirebilirsiniz. Bu bir oyuncak ya da battaniye olabilir. Bebeğinizi her defasında aynı yerde, kendi yatağında uyutun. Bebeğiniz gece huzursuz olduğunda onunla ilgilenin ancak onu yatağından çıkarmayın. Bebeğinizin gündüz uykusu süresini 3-4 saat olacak şekilde kısaltın. Yatmadan önce tüm uyaranlardan uzak durun.
Bebeğimi Uykuya Nasıl Hazırlarım?
Bebeğinizin daha konforlu bir uyku uyumasını sağlamak ve daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için bazı önerilerimiz var. Bebeğinizi uykuya yatırırken fazla kalın giydirmemeye dikkat edin. Bebeğinizi aşırı sıcaklık rahatsız edebilir ve uyumasını zorlaştırır.
Anne iseniz ve yenidoğan bebeğim uykuya dalamıyor diyorsanız, öncelikli olarak bebeğinizi uykuya hazırlamak için ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. (bebeğinizi uyarmıyorsa) Hafif bir müzik dinletmek bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur ve onun uykuya dalmasını kolaylaştırır. Masaj yapmak da bebeğinizin yatışıp uykuya hazırlanmasını sağlar.
Bebeğime Sağlıklı Uyku Alışkanlığını Nasıl Kazandırırım?
Bir anne olarak bazı noktalara dikkat ederek bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmanız mümkündür. Bebeğim uykuya direniyor diyorsanız önerilerimizi deneyerek bebeğinizin uyku alışkanlığına katkılarını test edebilirsiniz.
Gece bebeğinizin uyuyacağı oda karanlık olmalı. Bebeğiniz gece uyandığında tekrar uykuya dalmasını zorlaştırmamak için hareketli olan oyuncakları yanında bulundurmayın. Bebeğinizi uykudan uyandığı sırada hemen beslemeyin. Bebeğinizin beslenmesini gün içinde ana ve ara öğünleri atlamayarak gerçekleştirin. Düzenli bir yeme alışkanlığı, öğle uykusu ve aktiviteler bebeğinizin sağlıklı uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacak.
Bebeğim Gündüz ve Gece Ayrımını Nasıl Yapabilir?
Bebeğinizi her gün belli bir saatten sonra uyumaya götürmeniz, bebeğim gündüz ve gece ayrımını nasıl yapabilir? Sorusuna yanıt olacaktır. Eğer akşam saatini 20.00 olarak belirlediyseniz bu saatten sonra bebeğinizi kendi odasına götürün. Bebeğiniz burada sık sık uyansa bile onu tekrar uyutmayı deneyin.
Bebeğiniz gece uyandığı zaman odasını aydınlatmayın. Eğer bebeğinize gece bakım vermeniz gerekiyorsa bunu loş bir ışıkta gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğinizi gece uyandığı sırada odasından çıkararak kendi odasına almamalısınız. Bebeğinizin gündüz uykusu önemlidir ama gece ve gündüz ayrımı yapabilmesi için uyandığında ortam aydınlık olmalı. Bebeğiniz gece uyumazsa onunla göz teması kurmaktan mümkün oldukça kaçının.
Bebeğim Uykuya Direniyor Ne Yapmalıyım?
Uyumakta zorlanan bebeğiniz için uyku ritüeli oluşturmak oldukça önemlidir. Bebeğinizi uyumaya hazırlamadan önce ona ılık bir banyo yaptırmak, yağlarla masaj yapmak, şarkı söylemek, hikaye okumak ritüelinize ekleyebileceğiniz aktivitelerden. Bu ritüelden önce bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamayı unutmayın.
Bebeğinizin memede uyku alışkanlığı kazanmamasına dikkat edin. Bunu önlemek için bebeğinizi gündüz düzenli bir şekilde besleyebilirsiniz. Diğer yandan bebeğiniz memede uykuya dalmadan önce onu yatağına bırakarak orada uyumasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen ‘bebeğim uykuya direniyor’ diyorsanız, kucağınızda sallayarak uyutmayı deneyebilirsiniz.
Bebeğim Kaç Saat Uyumalı?
Yenidoğan bebekler günde yaklaşık olarak 11-18 saat uyurlar. Yenidoğan bebeklerin uykuya çok daha fazla ihtiyacı vardır. 3 ya da 4 kez de gündüz uykusuna yatarlar. Yenidoğan bebeğim uykuya dalamıyor diye şikayet ediyorsanız bebeğinizin gündüz uykusu süresine ve uyku pencerelerine dikkat edebilirsiniz.
Bebekler 3 aylık olduklarından sonra zamanın %70’i tüm gece boyunca uyur ve uyku düzeni oturmuşsa pek sık uyanmazlar. Bebekler 4 aylık dönemde geceleri daha uzun, gündüzleri daha kısa olacak şekilde uyurlar. 6 aylık bebekler günde yaklaşık 11-14 saat uyurlar. 10-12 aylık bebekler ise günde yaklaşık olarak 10-13 saat uyurlar. Bu dönemde bebeklerin %90’ı bütün gece uyur. Tabi ki bu saatler bebekten bebeğe göre farklılık gösterir.
Atak haftası hesaplama ile bebeğinizin hangi gelişim döneminde olduğunu görebilirsiniz. Daha fazlası için bağlantıya tıklayın.