İçindekiler
Hamileliğinin son haftalarına girdin. Bebeğine kavuşmana birkaç hafta kaldı. Annelik heyecanı yakında başlayacak Hamilelik yolculuğunun 36. haftası oldukça önemlidir. 36 haftalık hamilelik döneminde bebeğin doğum için hazırlanmaya başlar. Bu hafta aklına takılan sorular olabilir. Bu soruların yanıtlarını senin için hazırladık.
Hamileliğin 36. Haftasında Bebeğin Boyu, Ağırlığı ve Görüntüsü
Minik bebeğin doğum yaklaştıkça doğacağı kilo ve boya doğru hızla büyüyor. 36 haftalık hamilelik döneminde ufaklık ortalama 2 kilo 750 gram ağırlığında olmalı. Boyu ise 46 santim ile 50 santim arasında olursa normal büyüme sınırlarında kabul edilir. Bebeğin uzunluk açısından iri bir marul boyuna ulaşmış durumda.
Hamileliğin 36. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Bebeğinin bu hafta ne alemde olduğunu merak ettiğini biliyoruz. 36 haftalık hamilelik döneminde bebeğinin gelişimi madde madde şu şekilde:
- Sindirim sistemi çalışmaya hazır hale geldi.
- Geçen haftaya göre ortalama 250 gram kilo aldı.
- Dünyaya uyum sağlamaya hızla hazırlanıyor.
- Doğum için uygun olan pozisyonu aldı.
- Emme kasları aktif çalışıyor, parmağını emebiliyor.
36 Haftalık Hamilelik Sürecinde Anne Adayı Neler Yaşar?
- Minik afacan mesanene baskı yaptığı için sık sık idrara çıkabilirsin.
- Rahminde açılmalar başladığı için kasılmalar ve sancılar yaşayabilirsin.
- Uyumak, oturduğun yerden kalkmak gibi basit günlük aktiviteler senin için zorlaşır.
- Bebeğin pozisyon değiştirdiği için sık tuvalete gittiğinden su ihtiyacın artar.
- Sık ve hafif öğünler tüketirsen mide yanması ve ağrı sorunlarını daha kolay atlatırsın.
Braxton Hicks Kasılmaları Nedir, Neden Olur?
Yalancı doğum sancısı olarak da bilinen bu ağrılar rahmin doğuma hazırlık için yaptığı kasılmalardır. Hamileliğin 24 ve 25’inci haftalarında başlayan bu ağrılar doğum yaklaştıkça artar.
Ne Olursa Doktorumu Hemen Aramam Lazım?
36 haftalık hamilelik sürecinde bebek oldukça büyüktür. Bu yüzden hareket edecek alanı çok azalmıştır. Eskiden tekmeleriyle seni geceleri uyandıran bebeğini hissedemeyebilirsin. Bu haftadan itibaren bebeğinin hareketlerinin tekmelerinin azalması gayet normaldir.
Bu Sorunları Yaşarsan Doktoruna Ulaşmalısın:
Doktorunu araman gereken belli durumları da bilmende yarar var. Şiddetli karın ağrısı, şiddetli baş ağrısı, çok miktarda vajinal kanama, yüksek ateş gibi durumlarda doktoruna haber vermen gerek. Doktorunla konuşarak hangi durumlarda kendisini araman gerektiğini sormaktan çekinmemelisin.
36 Haftalık Hamilelik Kaç Ay, Kaçıncı Trimester?
Hamileliğin 36. haftası 9’uncu ayın içerisinde yer alır. Bu da demek oluyor ki son trimester olan 3. Trimesterın içindesin.
36. Haftada Doğum Olur Mu?
36 haftalık hamilelik döneminde doğum yapabilirsin. Nadir de olsa bu görülen bir durumdur. Bebeğinin yaşama şansı oldukça yüksektir. Ancak yine de bu hafta yapılan doğumlar ‘erken doğum’ olarak nitelendirilir. Normal şartlarda doğuma 4-5 hafta kalmıştır.
Doğum Çantası Hazırlamaya Ne Zaman Başlamalıyım?
Bazı anne adayları doğum çantası hazırlamak için çok isteklidir. Daha hamilelikleri 3-4 aylıkken bile çanta hazırlığına girişebilirler. Bu elbette senin isteğine bağlı. Bazı anne adayları ise doğum hazırlığı başlayınca endişeye kapılırlar. Çantaya neler koyduğunu unutacak kadar erken hazırlık yapmaya gerek yok. 36 haftalık hamilelik çanta hazırlığı için en uygun zamanın başlangıcı sayılır. Kendin için gereken eşyaları seçip listeleyerek başlayabilirsin.
Doğum Sonrası Bakıcı İhtiyacın Varsa Harekete Geçmelisin
Özellikle ilk doğum yapan anne adayları için bu adım çok önemlidir. Bebekleri için ne kadar bilinçli olsalar, hazırlansalar da ilk zamanlar anne için zordur. O yüzden doğuma iyice yaklaştığın bu haftada güvenebileceğin bir bakıcı araştırmaya başlayabilirsin.
Bakıcı seçmek oldukça zor olabilir. Çünkü en kıymetlin olan bebeğini ona emanet edeceksin. Bu yüzden bakıcıya ihtiyacın varsa son günlere bırakmadan arayışa başlamalısın.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler, Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon, Epsilon Yayınları
Fasulyenin Günlüğü, Dilber Ö. – Somer Selçuk, Remzi Kitabevi
İçsel Doğum-Hamilelik ve Doğum Serisi- Pam England- Gün Yayıncılık
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı, Öner Ayşe, Klan Yayıncılık
Farkındalıkla Doğum- Nancy Bardacke- Doğan Novus
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…