İçindekiler
Hafta hafta hamilelik takibi serüveninin sonuna geldik! 40 haftalık hamilelik artık tamamlandı ve mutlu son geldi çattı. Koskoca 9 ay geçti. Bebeğinle buluşmaya hazır mısın? Ona kavuşmayı ne kadar istediğini biliyoruz. Bu özel haftada bilmen gerekenler şöyle…
Bebeğin Doğuma Hazır!
40 haftalık hamilelik döneminde bebeğin 3.2 ile 4.1 kilogram arasındadır. Boyu ise 48 ile 55 santim arasında değişiklik gösterebilir. Sana kavuşmayı bekleyen minik yavrun şuanda bir balkabağı büyüklüğünde.
Neden Sancım Başlamıyor?
Hamileliğin 37. haftasından itibaren doğum başlayabilir. Ancak 40 haftalık hamilelik dönemi gelir gelmez de sancı başlayacak diye bir şey yoktur. Sabırsızlandığını biliyoruz ama çoğu gitti azıcığı kaldı!
40. Haftada Doğum Olmazsa Ne Olacak?
40 haftalık hamilelik döneminde sancın başlamazsa tek yapman gereken sabretmektir. Sağlığında hamilelikten kaynaklı beklenen sorunlar dışında bir şey olmadıkça bir sıkıntı yoktur. Hamileliklerin yarısı 40. haftadan daha sonra sonlanır. 42. haftaya kadar doğum yapmak normal görülmektedir.
40. Haftada Anne Adayları Spor Yapabilir Mi?
Doktorun tersini yapman konusunda uyarmıyorsa doğum başlayana kadar hareketli olmak en iyisidir. Doğumun rahat geçmesi için son günlerde yürüyüş ve hafif esneme hareketleri yapılabilir.
Hamileliğin 40. Haftasında Cinsel İlişkiye Girmek Riskli Mi?
Doğuma günler hatta belki de saatler kala yaşanacak cinsel ilişkiyi doktorlar pek tavsiye etmez. Ancak 40 haftalık hamilelik döneminde bunu illa ki yaşamak istiyorsan ani ve yanlış hareketler yapmamalısın. Karnına baskı uygulamamalı ve ilişkiyi kısa tutmalısın.
40. Haftadan Sonra Doğum Olması Normal Mi?
Evet normal. Hamileliklerin yarısı 40 haftadan daha fazla sürüyor. Çoğu anne adayı bebeğini 41 ve 42. haftalarda kucaklıyor.
Ne Zaman Hastaneye Gitmem Gerekir?
40 haftalık hamilelik döneminde aşağıdaki durumlardan birini veya daha fazlasını yaşıyorsan bebeğinle kavuşmak için hastane çantanı da kapıp hastaneye yol alabilirsin. Doktoruna haber vermeyi de unutmamalısın. Normalde 5 ile 10 dakikada bir gelen kasılmayı 1 saat kadar takip etmek önerilir. Ama hastaneye ulaşım süreni göz önüne almalısın.
- Sancıların oturma veya yatma şeklini değiştirdiğin halde geçmiyorsa,
- Kasılmaların sıklaştıysa ve her kasılman eskilerinden daha şiddetli ve uzun sürüyorsa,
- Suyun geldiyse,
- Az miktarda vajinal kanaman varsa, önce doktoruna aramanda sonra hastaneye gitmende yarar var.
Evde Veya Yolda Doğum Yapma Korkusu
Hayatının en büyük olaylarından birini yaşayacaksın. Böyle korkular yaşaman çok normal. Ancak ilk doğumunu yapacak anne adaylarının açılmaları saatte 1 ile 1 buçuk santim arasında değişiyor.
Bebek 10 cm açıklık olduğu zaman doğuyor. Yani doğum sancın başladıktan ortalama 8 ile 10 saat sonra doğum yapacaksın. Bu korkuları yaşamana gerek yok. Endişelenme kendine pozitif telkin yap yakında bebeğine kavuşacaksın!
Adım Adım Doğum Süreci Nasıl Olacak?
Doğumun başladığı anlayıp hastaneye ulaştığında seni doğum salonuna aktaracaklar. Orada doktor veya ebe rahmindeki açıklığı tetkik edecek. Bebeğinin stres seviyesini ve kasılmalarını ölçen testler sağlık çalışanlarınca yapılacak.
Bu testlerin değerlendirmesini yapan doktor sana durumunu anlatacak. Ardından sezaryen doğuma gerek duyulan bir durum yoksa açılmanın ilerlemesi için bekleyeceksin.
Doğumhaneye Ne Zaman Geçeceğim?
Bu süreçte baba adayının da yanında olması seni rahatlatacaktır. Açılma 10 santime ulaştığında doğumhaneye geçeceksin. Bebeğin önce kafası ardından da tüm vücudu çıkacak. Sesiyle doğumhane yankılanacak. Mucizeye tanık olacağın bu odada hayatının en önemli olayı sahnelenecek ve bebeğine kavuşacaksın.
Doğum Sonrasında Yaşananlar
Doğumun ardından bebeğin nazikçe temizlenip giydirilecek ve sıcak kalması sağlanacak. Ardından onunla ilk kez göz göze geleceksin ve masal başlamış olacak. Artık anne adayı değil, annesin. Bu zorlu süreci atlattın. Tüm anneler gibi sen de çok güçlüsün. Yaşadığın tüm zorluklar geride kaldı. Bebeğin ve ailenle mutlu ve sağlık dolu bir hayat yaşamanı dileriz.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakim Kitabı- Ayşe Öner – Klan Yayınları
9 Ay 10 Gün Hafta Hafta Hamilelik Kağan Kocatepe- İnkılap Kitabevi
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme, Walker Allan – Humphries Courtney, Optimist Yayınları
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler, Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon, Epsilon Yayınları
Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı – Thomas Verny- Kuraldışı Yayınevi
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…