İçindekiler
Bebeğinin hızla büyüdüğü döneme giriyorsun. Onu kucaklamak için heyecan içerisinde olduğunu biliyoruz. Hamileliğin ilk ayını tamamladın. İlk trimesterin ikinci ayına girerken bilmen gereken pek çok şey var. 5 haftalık hamilelik döneminde aklına takılan soruları yanıtlamak için buradayız.
Hamilelikte 5.Hafta Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğinin belirtilerini en çok hissettiğin dönem bu haftalar olacak. Bu dönemde bebek hızla büyüdüğü için belirtiler de kendisini iyiden iyiye gösterecek. Ancak her anne adayı aynı şeyleri yaşamıyor.
Örneğin bazı anneler hamilelikleri boyunca hiç mide bulantısı çekmiyor. Bazıları ise ikinci çocuklarında bambaşka belirtiler yaşayabiliyor. Bu belirtiler arasındaki “kanama” ekstra önem taşıyor. Kanamanın miktarı ve kıvamı çok önemli. Bu haftada yaşanan kanamayı doktorunla paylaşmalısın.
5 Haftalık Hamilelik Belirtileri
- Mide bulantısı / bulantıda artış
- Çok sık idrar yapma
- Memelerde şişlik ve hassasiyet
- Karın bölgesinde çok hafif şişlik
- Az miktarda kanama (lekelenme şeklinde)
- Yorgunluk ve uyku hali
- Açık renkli hafif akıntı
- Duygusallık
Gebeliğin 5. Haftasında Doktora Gidilmeli Mi?
Hamilelik şüphesi yaşıyorsan eczanelerden gebelik testi alabilirsin. İdrar testi olarak yapılan bu test 5 haftalık hamilelik döneminde yüzde 99 oranında pozitif çıkar. Hamileliğin kesinleştiği bu dönemde yaptığın test sonrası doktora gitmeni öneririz.
Hafta hafta gebelik takibi yapmak hem senin için hem de bebeğin için en sağlıklı olandır. Doktora aklındakileri sorabilirsin. Hamilelik süresince neler yapman gerektiğini öğrenebilirsin.
5 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebek Ultrasonda Görünür Mü?
Bebeğin hızla büyüse bile henüz çok ufaktır. Doktora gittiğinde ultrasonda bebeğin kesesi büyük ihtimalle görünecektir. Vajinal ultrason yöntemiyle kese net biçimde görüntülenebilir.
Hamileliğin 5.Haftasında Bebeğin Görünümü
5 haftalık hamilelik döneminde bebeğin henüz bir haşhaş tohumu kadardır. Embriyonun boyutu 1 milimetreden biraz daha büyüktür. Bebeğinin organları tam oluşmadığından henüz görüntüsü bir bebeğe benzemez.
İlk Trimester Döneminde Spor Yapmak Düşüğe Sebep Olur Mu?
Hamileliğin 3’er aylık 3 trimester olarak tanımlandığını biliyoruz. 5 haftalık hamilelik sürecinde ilk trimesterin ikinci ayının başlangıcıdır. Bu dönemde hafif egzersizler yapmanın senin için ve bebek için bir sakıncası yoktur.
Normal seyreden bir hamilelikte spor düşük yapmaya sebep olmaz. Ancak yine de egzersiz planı yapmadan önce doktora danışmalısın. Hamilelikte ağırlık kaldırma gibi sporlar önerilmez. Doktor aksini söylemediği sürece hamileliğin boyunca düzenli yürüyüş, yüzme, pilates yapabilirsin.
Hamileliğin 5.Haftasında Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
Hamileliğin süresince doktorun aksini belirtmediği sürece cinsel ilişkiye girmende sakınca yoktur.
5 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebeğin Gelişimi
- Embriyo bu dönemde rahminin içine sıkıca tutunur ve hızlı şekilde büyür.
- Bebek bir susam boyutuna ulaşabilir.
- Embriyo 3 katman halini alır bu katmanlar ektoderm, mezoderm ve endoderm olarak isimlendirilir. Oluşan 3 katman zamanla organlara ve dokulara dönüşür.
- Ektoderm katmanında bebeğin omuriliği, sinir sistemi ve omurgası gelişmeye başlar. Ektoderm katmanı ayrıca saç, tırnak ve diş oluşumda da rol oynamaktadır.
- Bu dönemde bebeğinin kalbi atmaya başlar ancak henüz ultrasonda sesi duyulmaz.
Hamileliğin 5. Haftasında Yapman Gerekenler
İlk yapman gereken güvendiğin bir kadın doğum uzmanından randevu almak olmalı. 8. haftada bebeğinin gelişimiyle ilgili önemli değerlendirmeler yapılacak. O yüzden ilk randevunu bu dönemi düşünerek alsan iyi olur.
5 haftalık hamilelik döneminde beslenmene ve uyku sağlığına fazlaca önem göstermelisin. Dengeli ve yeterli beslenmek bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
Toksik maddelerden ve kimyasallardan uzak durmalısın. Evde kullanılan deterjanlar, saç boyama işlemleri, sigara ve alkol yaklaşmaman gerekenler arasında bulunuyor.
Bu dönemde temizliğe de dikkat etmelisin enfeksiyona sebep olabilecek yerlerle temas etmemelisin. Radyasyondan da uzak durman gerekiyor.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Fasulyenin Günlüğü – Remzi Kitabevi – Dilber Ö. – Somer Selçuk
Sağlıklı Gebelik Rehberi – Eksik Parça Yayınları
9 Ay 10 Gün Hafta Hafta Hamilelik – İnkılap Kitabevi – Kağan Kocatepe
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme – Optimist Yayınları – Walker Allan – Humphries Courtney
Hamilelik & Doğum – Destek Yayınları – Banu Çiftçi
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? – Epsilon Yayınları – Murkoff E. Heidi – Mazel Sharon
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı – Klan Yayıncılık – Öner Ayşe
Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı – Kuraldışı Yayınevi – Thomas Verny
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…