İçindekiler
Bebeğin dünyaya gözlerini açtı… Uzun bir bekleyiş sürecinden sonra artık bebeğine kavuştun. Şimdi bebeğinin karnındaki sürecini değil, yanındaki sürecini takip edeceksin, 1 haftalık bebek gelişimi ve bundan sonra bebeğine doğduğunda ne gibi testler uygulanması gerektiğini bilip bebeğinle ilgili her hafta yeni bilgiler öğreneceksin! Böylece bebeğinin daha sağlıklı bir gelişim sağlaması için gereken her bilgiye sahip olacaksın.
Anne karnında geçen 9 aylık bir zamandan sonra bebeğinin dünyaya adapte olması ve alışması zor olsa da sen, 1 haftalık bebek gelişimi ve daha fazlası ile ilgili tüm sürece hâkim olacaksın! Bebeğin doğuncaya kadar onunla nasıl tanışacağını, ilk buluşmanızın nasıl olacağını hep merak ettin. Bu ilk buluşa dönemi; senin için çok rahat da geçebilir, eşinle sürekli doktora gideceğiniz zorlu bir dönem de olabilir. Bu durumu önceden görmek pek mümkün değil. Fakat kafaya takacak hiçbir durum yok, çünkü zaten bebeğin doğduğunda onu tanımak için yeterince zamanın olacak.
Eğer eşin ve sen ilk defa ebeveyn olduysanız bebeğinize her bir dokunuşta ona zarar vereceğiniz düşüncesini hissederek tedirgin olabilirsiniz. Fakat bazı bilgilerle ve tekniklerle bu durumun üstesinden gelmeniz oldukça kolay olacak. Şimdi bize güven, ay ay bebek gelişimi sürecini nasıl daha kolay ve sakin bir şekilde atlatacağına birlikte göz atalım.
Yenidoğanda İlk Hafta Oldukça Yoğun Bir Süreç
Doğum sürecinin ilk haftası, birden çöken yorgunluğun ebeveynleri şaşırttığı, fiziksel açıdan aktif, enerjik ve yoğun bir süreçtir. Aynı zamanda bebeğinin artık kollarının arasında, seninle birlikte olduğu gerçeğiyle duygu karmaşası yaşayabilirsin. Bu hafta duygusal anlamda ve yüksek düzeyde şaşkın, heyecanlı, telaşlı olman çok normal. Bu hafta ve bundan sonraki haftalarda birçok anne, yaşadığı büyük heyecanın ardından huzur ve rahatlama duygusu yaşıyor.
Bu Hafta Bebeğin İçin Neler Yapmalısın?
- Doğumu takip eden ilk saatlerde (ilk 72 saat), kolostrum denilen bir ağız sütü geliyor. Sarı renkte olan bu süt içinde ürettiği antikorlarla bebeğinin bağışıklığına destek oluyor. Bu yüzden kolostrum, bebeğinin ilk aşısı.
- Hastaneden henüz çıkmadan önce bebeğini hastane hemşiresinden destek alarak emzirebilirsin. Anne sütü yenidoğan bebeğin için çok değerli!
- Göbek bağı; bebeğin anne karnında, anneden oksijen ve besin almasını sağlar. Bununla birlikte anneden bebeğe, bebeğin antikorlarının güçlenmesini sağlayan geçişler de bu kordon sayesinde olur. Fakat göbek yolu ile bebeğinin vücuduna mikrop girme ihtimali olduğu için göbeğin sürekli temiz tutulması ve pansuman yapılması çok önemli.
- Bebeğin doğumda Vernix Caseosa adında kremsi bir tabaka ile kaplanmış olur. Bu tabaka bebeğinin ısısını korur, enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur.
- Yeni doğan bebeğinizi, doğumu takiben geçen 2. günden sonra göbek kordonuna da dikkat edecek bir şekilde her gün yıkayabilirsin. Fakat bebeğinde özel bir durum varsa onu yıkamadan önce mutlaka doktoruna danışmalısınız.
Yeni Doğan Bebeklere Hangi Kontroller Yapılmalı?
- Ailen kalıtımsal olarak geçebilecek hastalıklar için Fenilketonüri testi
- İşitme testi
- Göz taraması
- Kistik fibroz
- Kalça çıkıklığının kontrol edilmesi için ultrason
- Galaktozemi
- Hipotroidi
Yenidoğan Emzirme Sıklığı
Bu dönemde yeni doğan bebeğin kilo alımına yardımcı olunması için 2-3 saat aralıklarla bebeğe anne sütü verilebilir. Bu durum bebekten bebeğe farklılık gösterir. Yine de emzirme ne kadar sık olursa, anne sütü de o kadar artar.
Doğru Bir Emzirme İçin
- Bebeğini emzirmeye başlamadan önce rahat bir pozisyonda tutmalısın. Bunun için kolunun altına bir destek alabilirsin.
- Emzirme dönemi, sadece meme ucundan destek alınarak geçirilmemelidir. Meme çevresinde bulunan koyu renkli alanın da bebeğin ağzında olması gerekir. Bu, bebeğin memeyi daha iyi kavrayabilmesi için gereklidir.
- Emzirme sırasında annenin de rahat bir pozisyonda ve ruh hâlinde olması gerek. Onunla güzel bir bağ kurabilmek, iletişiminizin kuvvetlenmesi için bu dönemin keyfini çıkarın. Emzirme dönemi, bebeğinle sevgi dolu bir iletişim hâlinde olacağın bir dönemdir.
Bebeğim Memede Uyuyor Ne Yapmalıyım?
Bu dönemde bebeğim memede uyuyor ne yapmalıyım diyorsanız, öncelikle endişelenmenize gerek yok. Bunun basit bir kaç sebebi tabi ki var. Bebekler emerken uyumayı oldukça severler hatta geceleri bu konuda daha da iyidirler. Bebeğinizin memede uyumasının sebeplerine gelince, ten teması, anne kokusu, süt onlara huzur vermektedirler. Bu sebeple bebeğinizin memede uyuması çok normal bir durumdur. Daha detaylı bilgi için neden bebeğim memede uyuyor yazımızı okuyabilirsiniz…
1 Haftalık Bebek Gelişimi ve Özellikleri
Rahim içinde 9 ay kıvrılmış şekilde duran bebekler bu duruşlarını doğduklarında da sergileyebilirler. Hatta ilk haftalarda bebeğinizin bacakları çarpık durabilir. Böyle bir durumda endişe etmenize gerek yok. Yaklaşık 6 ay içinde bebek gelişimi tamamlanacak, bebeğinizin kolları, bacakları açılmaya başlayacak ve normal bir görünüşe kavuşacaktır.
Yenidoğan bebeklerde birçok refleks olur. Bu refleksler arasında hapşırma, hıçkırık, ses ile uyuma, irkilme, çene titremesi, ağlarken morarma ve alt dudaklarını emme olabilir. Bu durum ilk haftalar için normaldir.
Bebekler doğar doğmaz ve ilk aylardaki bebek gelişimi süresinde anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte bebeğinizi 2-3 saat arayla emzirebilirsiniz. Fakat rutin bir beslenme düzeni oluşturmak için ilk haftalar henüz erkendir.
Bebeklerin tat alma ve koku duyuları, yetişkinlere kıyasla daha fazla gelişmiştir. İlk başta anne sürünü ayırt edemeyen bebek kısa bir süre sonra anne sütünün tadını almaya başlayacaktır. Yeni doğan bebekler, kavrama yetisine sahiptir. Kavrama refleksi sayesinde bebeğiniz, emmek için göğsünüzü kolaylıkla bulur.
Bebeğinizin Gözü Sadece Sizi Görür
Bebeğinizin gözü, doğum sürecinin ilk haftası boyunca bulanık görür. Bebekler genellikle yakını göremeye daha yatkın olduklarından ona yaklaştırdığınız nesneleri sadece 15-20 cm uzaklıktan görebilir. Bebeğinizi ilk hafta kendinize çok yakın tuttuğunuzda sizi görecektir. Bu haftada bebeğiniz kaşlarınıza, ağzınıza ve saç başlangıç noktalarınıza odaklanarak sizi tanımaya başlar.
İlk ay bebeğinizle göz göze olmak onun ilgisini çekecektir. Yapılan bazı araştırmalar, yeni doğan bebeklerin annesinin ve diğer insanların yüzlerine bakmayı, nesnelere bakmaktan daha çok sevinip heyecanlandıracağını gösterir. Bu araştırmada ise bebeğin dikkati çeken 2. durum zıt renklere bakmaktır. Zıt renkler görmek ve onları incelemek de bebeğinizi sevindirir.
İlk hafta bebeğinize sizi ve yüzünüzü incelemesi için fırsat tanıyın. Onu sürekli kendinize yakın tutarak sizi incelemesini sağlayın. Ayrıca onu beslediğiniz zamanlarda kafanızı sağa sola eğerek sizi takip edip etmediğini kontrol edin. Bu alıştırma bebeğinizin göz kasları için iyi bir alıştırmadır. Eğer bebeğinizde şaşı bakma durumu gördüyseniz tedirgin olmanıza gerek yok, ilk hafta bebek gelişimi sürecinde bebekler baktıkları yere şaşı bakabilirler. Bu durum ilk ay için normaldir.
Bebekler doğdukları hafta ışığa karşı oldukça hassastırlar ve 3 açı ile görme durumları mevcuttur. Bunu, herhangi bir nesneyi onun yakınına getirdiğinizde gözünü kırpmasından fark edebilirsiniz.
Yenidoğan Beslenme ve Kilo Durumu
Sürekli meme emmek isteyen bebeğinizin aç olup olmadığından endişe ediyor olabilirsiniz. Bebeğiniz sütü birkaç saatte hazmedebildiği için muhtemelen çok kısa sürede de acıkıyor olabilir. Bebeğinizi emzirip emziremediğinizi anlamanın birkaç yolu vardır;
- Göğüsleriniz yeni doğan bebeğinizi emzirdikten sonra daha boş ve yumuşak olur.
- Bebeğinizi emzirdikten sonra eğer yeterli miktarda süt aldıysa bebeğinize renk gelir..
- Bebeğiniz boy ve kilo olarak büyüyorsa, bu sağlıklı bir şekilde emzirildiğini gösterir. Hafta hafta ve ay ay bebek gelişimi takibi yaparak bebeğinizin büyüme durumunu yeterince gözlemleyebilirsiniz.
- Emzirirken bebeğinizin yutkunma durumunu kontrol etmenizde fayda var. Bulunduğunuz ortam sessiz bir ortam ise bu sayede emzirip emzirmediği rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.
- Kahverengi ve sarı renkteki dışkılar ve günde 5 kez değiştirilen bez de bebeğinizin sağlıklı bir şekilde meme emdiğini gösterir.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…