İçindekiler
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra yaşamınızda birçok şey değişir. Ebeveyn olmadan önce kafamızda birçok soru işareti vardır. Bir yandan ebeveyn olma heyecanı diğer yandan da ebeveynleri bekleyen, içimizde fırtınalar kopan bir dönem. Doğum sonrası anneler uyku düzeninin bozulmasına kolay adapte olamaz ve bu durum onları strese sokabilir. Zamanla bebeğinizin de sizin de uykularınız düzene girecek merak etmeyin. Peki, ay ay bebek uyku düzeni ve ay ay bebek uyku saatleri nasıldır, bebeğiniz hangi ay kaç saat uyumalı bunları biliyor musunuz? Sakin olun, stres yapmayın; endişelenmeyin! Unutmayın; siz sakinliğiniz bebeğinize de geçecektir. Bunları tek tek beraber ele alacağız.
0-6 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Bebekler yenidoğan döneminde bolca uykuya ihtiyaçlar duyarlar. Bu dönemde düzenli uyku uyumaları onların gelişimine katkı sağlar. Yenidoğanlarda derin uyku görülmez ve hafif hareketler eşliğinde uykuya devam ederler. İlk dört aydan sonra bebekler gece beslenme ihtiyacını gidermek için iki üç defa uyandırılır. Dört aylık bebeğin uyku ihtiyacı 11-12 saattir. Altı aylık bebekler (her bebeğin değişimi farklı olmakla birlikte) artık geceleri 12 saate kadar uyuyabilirler. Bazen biz ebeveynler bebeklerimizin gece boyunca kesintisiz uyumasını bekleriz. Bazı bebeklerde bu durum geçerli olsa da bazı bebekler buna hazır değildir. Gece uyanarak beslenmek isterler. Onları uyandırmadan rüya öğünü şeklinde besleyebiliriz.
6-12 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Bu dönemde bebeğinizin düzenli uyuması çok önemlidir. Onlar için artık düzenli bir uyku rutini oluşturmanız gerekiyor. 6-12 aylık bebeklerin 11 saate yakın uyuması bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için önemli bir etken olacaktır. Gece bebeğinizi rüya öğünüyle destekleyebilirsiniz.
1-2 Yaş Bebek Uyku Düzeni
Bebeklerin bu yaş aralığında gündüz uykusu ortalama olarak iki uykuya da tek uyku olmalıdır. İki uykudan tek uykuya geçerken bebeklerin tepkilerine dikkat etmeliyiz. Genelde 15.ayda iki uykudan tek uykuya geçilir ama bazen her bebek buna hazır olmayabilir. Hazır olma sinyalleri mutlaka ebeveynler tarafından takip edilmelidir. Gündüz uyku saatinde tutarsızlıklar yaşayan bebekler huzursuzlanır ve bu da gece uykusuna dalmayı doğrudan etkiler. Bu dönemde gece uykuları ortalama olarak 11-12 saattir.
2-3 Yaş Bebek Uyku Düzeni
Bebeğiniz 2-3 yaşında size daha çok bağlı olabilir ve bu da uyurken sizi yanında görmek istemesine neden olabilir. Bu dönemde çocuklarda bitmeyen istekler doğabilir. Gündüz uykuları bu yaşlarda farklı farklı olabilir fakat gece uykusu 10-11 saat aralığındadır.
Her Bebeğin Uyku İhtiyacı Farklıdır
Yukarıda sizlere anlattığımız ay ay bebek uyku düzeni genel itibariyle tüm bebekleri kapsar. Ama biliyoruz ki her bebek kendine özel bir şekilde gelişim gösterir ve her bebeğin uyku ihtiyacı farklıdır. Bu durumda sizin bebeğiniz 11 saat uyumayabilir ama bebeğiniz 10 saat uyuyup uyandığında mutluysa bu normal bir durumdur.
Bebekleri az uyuyan annelerin stresi bebeğe de geçiyor ve bebek annenin stresiyle birlikte strese giriyor; bu durum bebeğin uyumasını zorlaştırır.
Bebeğinizin gece uyumasını daha sağlıklı kılmak için;
- Uyumadan önce mutlaka altını temiz tutun.
- Karnını doyurun.
- Gazını mümkün olduğunca iyi çıkardığınızdan emin olun.
- Altı ıslak bir bebek uyumakta zorlanır, bu durum onu oldukça rahatsız eder. Islak bir yatağa yatıp uyuduğunuzu düşünürseniz ne demek istediğimi anlayacaksınızdır.
- Yine aç olduğumuzda nasıl uyku tutmuyor, yataktan kalkıp bir şeyler atıştırmayı düşünüyorsak bebeklerde açlığın etkisiyle uykuya dalamıyorlar; ağladıkça daha çok gayret sarf ettikleri için daha da çok acıkıyorlar. Bebeğinizin rahat bir uyku geçirmesini istiyorsanız karnını iyice doyurmanızı tavsiye ederiz ki gece uyanıp uykusu bölünmesin.
- Bebeğiniz uyumadan önce hafif bir duş ve sonrasında masaj yine ona iyi gelecek etmenler arasındadır. (Uykudan önce uyarılmıyorsa)
Ay Ay Bebek Uyku Düzeni Sağlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Hepimiz gece uyurken melatonin hormonu salgılarız ve bu hormon uyku hormonu olarak bilinir. Biz yetişkinler ve bebekler için uyuduğumuz oda mutlaka karanlık olmalıdır. Sıcaklık konusuna gelecek olursak, bebeklerin uyuduğu oda sıcaklığı 20-21 dereceleri arasında olması gerekir. Bebekler uyku için serin ortamda daha rahat uykuya geçerler.
Ay ay bebek uyku düzeni sonrasında bebeklerin hangi ortamda rahat bir şekilde uyuyabileceğini, uyumadan önce neler yapılması gerektiğini sizinle paylaştık. Bebeğinizin uyku düzenini takip ederken bu faktörleri de mutlaka unutmayın. Bebeğinizin sağlığı, gelişimi için iyi bir uyku mutlaka gereklidir.
Biz ebeveynler olarak bebeklerin bize muhtaç olduklarını unutmamalıyız. Onların uyumasına destek olmalıyız.
Bebek uyku danışmanı bebeğinizin uykularını nasıl düzenler? daha fazlası için linke tıklayın…