İçindekiler
Doğum çantası yeni bebek sahibi olacak annelerin olmazsa olmaz eşyalarını içerisinde barındırır. Hamilelik döneminin sonuna varan ve doğum vaktinin yaklaştığı zamanlarda anne adaylarının ve eşlerinin doğum çantası hazırlaması gerekir. Doğum çantasında neler olmalı? Doğum çantası hem yeni doğan bebeğin hem annenin hem de annenin yanında kalacak refakatçilerin ihtiyaç duyabileceği her türlü eşyayı içerisinde barındırır. Özellikle doğum sonrasında herhangi bir eksiklik ve sorun yaşanmaması adına doğum çantasının doğru bir şekilde hazırlanması önem taşımaktadır.
Doğum çantası ne kadar doğru ve profesyonel bir şekilde hazırlanırsa doğumun ardından geçecek ilk günlerde ebeveynlerin ve refakatçilerin eksik eşyaları gidermeye çalışması gerekmez. Bu sayede sorunsuz bir doğum ve doğum sonrası süreç geçirebilmek mümkün olur. Peki doğum çantasında neler olmalı? Hastane çantası listesi nedir ve ne işe yarar? Tüm bu soruları sizler için değerlendirdik.
Doğum Çantası Nedir?
Doğum çantası veya diğer bir deyişle hastane çantası, doğuma gidilmeden önce hazırlanan bir çantadır. Doğum anında anne adaylarının ve eşlerinin yaşayabileceği sorunları ve eksiklikleri daha önceden tespit etmesi ve bu çantayı önceden hazırlaması gerekir.
Çantanın içerisinde hem yeni doğan bebeğin hem de annenin ihtiyaç duyabileceği eşyalar ve ürünler yer alır. Bununla birlikte ihtiyaca göre baba adayı veya refakatçiler için de çeşitli eşyalar bu çantanın içine konulabilir. Hastane çantası doğum sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına oldukça dikkatli ve doğru bir şekilde hazırlanmalıdır.
Hastane Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?
Hamile olan ve doğum vakti yaklaşan ebeveynlerin aklına takılabilecek sorular içerisinde doğum çantasında neler olmalı da yer alır. Hastane çantası içerisinde olması gerekenler doğum sonrasında oldukça önemlidir. Doğum çantası veya hastane çantası üç ayrı kişi için farklı farklı hazırlanır.
Doğumdan sonra ay ay bebek gelişimi ile ilgili merak ettiklerinizi buradan takip edebilirsiniz
Anne için doğum çantasında olması gerekenler;
- Hamilelik dosyası
- İç çamaşırı / atlet
- Hastane evrakları vb. evraklar
- Anne için ped
- Yedek kıyafetler
- Çorap
- Emzirme için kullanılabilecek ürünler
- Gecelik, pijama takımı
- Havlular
- Doğum sonrası hastaneden çıkarken kullanılacak kıyafetler
- Kişisel bakım malzemesi
- Terlik
- Göğüs pompası
- Diş fırçası, diş macunu
- Kişisel temizlik ürünleri, sabun, şampuan
- Annenin vakit geçirmesini sağlayacak ürünler
Bebek çantasında neler olmalı;
- 3 ile 4 adet tulum
- Bebek için battaniye
- Bebek bezi
- Eldiven
- Zıbın
- Şapka
- Bebek çorabı
- Havlu
- Biberon ve emzik
- Pişik kremi
- Islak mendil
- Pişik kremi
Refakatçi (eş veya aile bireyleri) çantasında olması gerekenler;
- Yedek kıyafet
- Havlu
- Islak mendil
- Fotoğraf Makinesi
- Kitap veya gazete
- Atıştırmalık
- Bebek için yedek ürünler
Hastane Çantası Listesi Nedir?
Hastane çantası listesi, doğum sırasında hastaneye giderken annenin ve babanın yanında bulundurması gereken ürünlerdir. Bu liste hangi üründen ne kadar koyulması gerektiğini ve çantanın içerisinde neler bulunması gerektiğini anne ve baba adaylarına ifade etmektedir. Listeyi hazırlamak belki biraz zamanınızı alabilir fakat elinize, çanta hazırlığına başlamadan önce bir kağıt alın. Almış olduğunuz kağıda aklınıza geldikçe almanız gereken eşyaları ve adetlerini yazmaya başlayın. Her geçen gün aklınıza yeni ihtiyaçlar gelebileceği için listeyi hazırlamayı bir kaç güne yaymanız size düşünme zamanı kazandıracaktır. Hatta listenin alt tarafına ayrıca bir alışveriş listesi de eklemeniz ihtiyaç olacak her şeyin gözünüzün önünde olması açısından faydalı olacaktır. Liste hazırlanıp, alışveriş tamamlandıktan sonra doğum çantası tamamen bu listeye uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?
Doğum çantasının ne zaman hazırlanacağı tamamen ebeveynlere kalmış bir karadır. Ebeveynler hamilelik durumunun kesinleşmesinin ardından istedikleri vakitlerde bu çantayı hazırlayabilirler. Ancak krem, pudra ve ıslak mendil gibi ürünlerin doğum sırasında hala kullanılabilir olması fazlasıyla önemlidir.
Ayrıca anne adayları ve baba adayları doğuma kadar kilo ve beden değişikliği yaşayabilir. Bu sebeple çanta hazırlanırken bu noktaya da dikkat edilmesi ve çantanın doğuma yakın bir süre içerisinde hazırlanması gerekmektedir.
Doğum çantası veya hastane çantasının genel olarak 32nci hafta ya da 8nci ayda çanta hazırlıklarına başlamak doğru bir zaman olarak düşünülmektedir. Daha erken hazırlık yapılabilir fakat valizin içerisinde eşyalar havasız kalabilirler. Ayrıca valizin içinde hazırladığınız eşyaları tekrar tekrar kontrol etmek durumunda kalabilirsiniz. Bu sebeple 32nci hafta yani 8nci ay çantanın hazırlanması için en uygun zamandır.
Sezeryan doğum çantasında neler olmalı?
Bu çantada fazladan bir şeyler eklenmesine gerek duyulmamaktadır, hazırlamış olduğunuz çanta fazlasıyla işinizi görecektir.