İçindekiler
Gebelik bilindiği üzere özellikle ilk aylarda oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde ne yediğinizden ne içtiğinize, ne sürüp ne giydiğinize kadar birçok şeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne bu dönemde hem kendisine hem de bebeğe dikkat etmeli ve gelişimini destekleyici besinler tüketmeli. Kimyasal içeren hiç bir şeye temas halinde bulunulmamalı ve kimyasal kokular solunmamalıdır. Bu durumda annelerin aklına hemen “hamileyken saç boyanır mı” sorusu takılıyor.
Ama bazen hamilelik sürecinde olan anne adayları, saç boyatma alışkanlıklarını hamilelik sürecinde de devam ettirmek istiyor. Aynı zamanda bebeğin zarar görme ihtimalini göze alamayan annelerin tam bu noktada akıllarına ‘hamileyken saç boyanır mı, bebeğe zarar verir mi’ sorusunu getirmektedir.
Anne adaylarının gebelik haberini almasıyla hayatlarında küçük değişiklikler olmaya başlar. Bu dönemde anne adaylarının sağlığını normal zamandan daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Bu sebeple de bazı alışkanlıklarından vazgeçmeli ya da uzak kalmalıdır.
Hamileyken saç boyanır mı sorusu her ne kadar tam olarak açıklığa kavuşmamış olsa da bazı doktorlar tarafından bebeğin gelişimine olan zararları araştırılmakta ve tartışılmaktadır. Henüz hamilelik döneminde saç boyatmanın bebeğe zarar verdiğini gösteren somut bir sonuç yer almasa da içerisinde kimyasal barındıran boya maddeleri için yine de önlem alınması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Anne Adayları Hamilelik Sürecinde Saçlarını Boyatmamalı Mı?
Günümüzde kullanılan bazı boyalar bitkisel olarak nitelendirilse de genel olarak her boyanın içerisinde eser miktarda kimyasal bulunmaktadır. Özellikle ilk 3 ay bebeğin anne karnındaki gelişim dönemini kapsadığı için bu süreçte hiç bir şekilde boya uygulaması yapılmaması gerektiğinin kesin olarak altı çizilmektedir.
Bebeklerin anne karnında yaşama tutunduğu süreç ilk 3 ayı kapsamaktadır ve en fazla düşük riskinin görüldüğü dönem de bu dönemdir. Anne karnında ilk 3 ayı atlatan bebek büyük olasılıkla dünyaya gözlerini açacaktır.
Her ne kadar bu boyalar kana karışmıyor olsa da deri yoluyla veya soluma ile birlikte vücuda girmektedir. Özellikle boya içerisinde bulunan bazı maddeler bu dönemde gelişmekte olan fetüs sıvısı için risk teşkil edebilmektedir. İçeriğinde formaldehit maddesi bulunan ürünlerin kesinlikle tercih edilmemesi önerilmektedir. Gebelikte saç boyama işlemi için özellikle kaç aylık hamile olduğunuzda büyük önem taşır.
Gebelikte saç boyama işleminin her ne kadar bebeğe ciddi zararlar verip vermediği tam olarak bilinmese de çok düşük ihtimal ile küçük bir takım gelişim sorunlarına yol açtığını söyleyebiliriz. Bebeğin gelişim dönemi her ne kadar anne karnında gerçekleşiyor olsa da dış etkenlere karşı oldukça savunmasız kaldığı zamanlar olacaktır. Saç boyatma ve boyanın içerisinde yer alan kimyasalın vücuda temas etmesi de bu etkenlerden bir tanesidir.
Hafta hafta hamilelik takibi için bağlantıya tıklayınız…
Gebelikte Saç Boyanır Mı?
Bu dönem sadece bebeği değil anneyi de etkileyebilmektedir. Bu yüzden;
- ‘Gebelikte saç boyama bebeğe zarar verir mi’ sorunun yanı sıra
- ‘Hamileyken saç boyanır mı,’ sorusunu da genel olarak ele almak gerekir.
Özellikle bu süreçte annenin alerji riski çok yüksek olduğu için kimyasal içerikli maddeler oldukça tehlikeli bir hal almaktadır. Eğer 4. ayı atlattıysanız ve saç boyatma işlemi yaptırmak istiyorsanız öncesinde kulak arkanıza boyayı sürüp bir süre bekledikten sonra devam etmelisiniz.
Eğer alerjik bir reaksiyon ile karşılaşırsanız boya işlemine devam etmemeniz gerekmektedir. Bebeğin zihinsel, beyinsel ve bütün vücut fonksiyonlarının geliştiği bu dönemde gelişimini tehdit eden özellikle bu tarz kimyasal maddeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Hatta bu süreçte kuaför ortamına bile girmek bazı doktorlar tarafından pek tasvip edilmemektedir.
Hamilelikte Dip Boyama Zararlı mı?
Saç boyaları farklı kimyasalların bir araya getirilmesi ile oluşur. Saç telleri cansız hücrelerden oluşmaktadır ve bu hücreler cansız oldukları için kimyasalları da vücuda taşımamaktadırlar. Boyama işleminde renk değişimi pigmentler sayesinde olsa da pigmentlerin saç hücrelerine nüfuz etmesi için kimyasal maddeler kullanılmaktadır.
Saç boyama işlemi esnasında kimyasallar saç hücrelerinden değil ama boyanın saç derisine teması sonucu vücuda geçer ve kana karışabilirler. Her ne kadar saç derisini oluşturan hücrelerin bu kimyasalları ne oranda geçirdiği bilinmese de hamilelik döneminde kimyasalların saç diplerine temas etmemesi konusunda uzmanlar hemfikirler.
Anne Adayları Saçlarını Ne Zaman Boyayabilirler?
3 aylık gelişim sürecinden sonra saç boyası işlemi havalandırılmış ve boya kokusundan arındırılmış ortamda yapılmalıdır. Yani bu dönemde tedbiri her türlü elden bırakmamak çok önemli. Aynı zamanda saç boyasını saç da gereğinden fazla süre tutmamak gerekmektedir. Çünkü deriyle direkt temas halinde olan bu kimyasal içerikli boyaların uzun süre deriye temas halinde bulunması oldukça zararlıdır. Ve saç durulama esnasında sıcak su yerine ılık suyu tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Son olarak ise özellikle boyalı saçınızda saç şekillendirme aletlerini kullanmamaya özen gösterin.