10 aylık uyku gerilemesi, çoğunlukla bebeğinizdeki oluşan değişimlere bağlıdır. 10 aylık bebeklerin uyku düzeni, özellikle gündüz vakitlerinde belli bir düzen içinde ilerler. Bebekler 9.ayın sonunda 3 uykudan 2 uykuya geçmeye genellikle hazırdırlar. İlk uyku sabah uykusu, diğeri öğlen uykusu olmak üzere bebekler gün içinde iki defa uyurlar. Her bebeğe göre farklı değişim göstererek, tek gündüz uykusuna genellikle 15. ay itibariyle geçmeleri daha uygundur. Geçiş dönemlerinde, bebeğinizin uyku ihtiyacına, uyanıklık sürelerine ve uykuya direnmelerini çok dikkatli izlememiz gerekiyor.
Bebekler, çok hızlı büyüdükleri için her ay farklı bir değişimle karşı karşıyadırlar. Bu dönemde bebeklerin çoğu ayağa kalkma ve de emekleme becerilerini kazanır. Kazandıkları bu beceriler uyku gerilemesine neden olur, bu dönemde ki gerileme de 10 aylık uyku gerilemesi olarak adlandırılır. Bebekler, kazandıkları bu becerileri uykuda da tekrar etmek istediklerinden dolayı çok sık uyanırlar. Öğrendikleri her yeni beceriyi gündüz tekrar etmenizi tavsiye ederiz. 10. ayda karşımıza çıkan bazı uyku gerilemesi ayrılık anksiyetesine bağlı olabilir. Bazı bebekler bu durumu hafif atlatır. Bazı bebekler ise oldukça yoğun şekilde bunu yaşar. Zamanla bu durum uyku düzenini de etkiler. 10. aya kadar gayet iyi uyuyan bebekler, bu ay itibariyle uyumakta zorlanır. Her zaman tutarlı olmaya özen göstermeliyiz. Bu endişeyi arttıracak tutumdan uzaklaşmalıyız. Bu durumun geçici bir dönem olduğunu unutmayalım.
Bu yazımızda 10 aylık bebeklerde uyku gerilemesi konusundan ve çözümlerinden bahsedeceğiz.
10 Aylık Uyku Gerilemesi Çözüm Önerileri
10 aylık uyku gerilemesinde çözüm önerileri, şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğinizde ayrılık kaygısı sendromu varsa ya da yatağına koyduğunuz anda ağlamaya başlıyorsa bebeğinize güven sağlamanız gerekir. Bu şekilde güven duygusu geri gelir.
- Gündüzleri iki defa uyuyan bebeğinizin uyku vakti bire düşmüşse ve bu sürede çok kısa uyuyorsa artık iki defa uykuya ihtiyaç duymuyor olabilir. İki uykudan tek uykuya geçiş kolay bir dönem olmayabilir. Bebeğinizin sinyallerini iyi takip etmelisiniz. Uyku pencerelerine dikkat ederek bir düzen oluşturmanız gerekir.
- Bebeğiniz öğlen uykusundan saat 15’ten önce uyandıysa akşam uykusuna en geç 19:00-19.30 gibi uyumasını sağlayın. Aksi durumda, gece uykusu öncesi bebeğiniz aşırı yorulur. Bu durum gece uyanmalarına ve de uykuya dalamama sorununa neden olur.
- Yürüme ve emekleme gibi diğer becerileri gün içinde sık sık tekrar etmesini sağlayın. Aksi takdirde gece bu hareketleri yapmak için uyanacaktır.
- Diş çıkarırken bebekler ciddi sıkıntılar yaşar. Bu durum uykularını da olumsuz anlamda etkiler. Eğer bebeğinizin uykuları düzen içindeyse 2 ya da 3 gün sonrasında normal hayatınıza dönebilirsiniz. Diş çıkarma süreci uyku dönemlerinde dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Sizin yardımınızla zamanla eski uyku düzenine dönebilir. Dişi rahatlatacak uygulamalar da bulunabilirsiniz.
10 Aylık Bebeklerde Uykuya Hazırlık
10 aylık bebeklerde uykuya hazırlık, karanlık ve sakin bir ortamda olmalıdır. Aksi takdirde bebeğinizin uykuya dalma süreci uzayacaktır. Sürekli dikkati dağılır. Sakin bir uykuya geçiş için öncesinde altını değiştirmeniz ya da ninni söylemeniz oldukça iyi sonuçlar verir. Kucağınızda sırtını sıvazlamak da bebeğe güven duygusu aşılamanızı sağlar. Her bebeğin uyku düzeni birbirinden farklılık gösterir.
Sakin uyku rutini aktiviteleri eşliğinde uykuya hazırlama, en doğru seçim olacaktır. Her uyku saatinde de aynı aktiviteler aynı sırada uygulanmalıdır ki bebeğiniz uyku sürecine kolay alışsın. İlk hedef, bebeğinizi uyutmak değil uykuya hazır olmasına yardım etmektir. Bebeğe uyku sinyalleri vermek, uykuya geçişi daha kolay hale getirir. Bu şekilde bebeğiniz düzen içinde belli bir süre uyuyabilir.
10 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
10 aylık bebeklerde uyku düzeni incelendiğinde, geceleri yaklaşık 11 saat uyudukları görülür. Gündüzleri ise 2 ya da 2.5 şeklinde bir kesinti ile gündüz uykularını alabilirler. Bu şekilde günlük uyku ihtiyaçlarını alırlar. Bebeğiniz sabah erken kalktığı halde, uykuya direniyor ve öğlen uykusuna geçiş yapamıyorsa bu durum uyku gerilemesi olabilir.
Bebeğinizin huzuru ve enerjisi yerindeyse bu dönemde bazı bebeklerde tek uykuya geçiş süreci de başlamış olabilir. Akşam ortalama olarak 20.00 civarında uyuyan bebek sabah 07.00 ye kadar kesintisiz şekilde uyuyabilir. Herhangi bir özel durum olmadığı müddetçe uykuları bölünmeden uyuyabilirler.