İçindekiler
Hamilelik yolculuğunun yarısı geride kaldı. Şimdi 22 haftalık hamileliğini dile getireceğiz. 22 haftalık hamilelik döneminde anne en rahat dönemini yaşamaya başlar. Bebek için de hazırlıkların en rahat yapılmaya başladığı bir dönemdir.
Bebeğiniz bu hafta sesinizi duyabilir, sesinize tepki verebilir. Anne ve babanın onunla sürekli konuşması bebeği rahatlatır. Böylelikle doğumdan sonra da sesinizi tanıyacaktır.
22 Haftalık Hamilelik Sürecinde Bebeklerdeki Gelişim
22 haftalık hamilelik sürecinizde bir Hindistan cevizi kadar olan bebeğiniz neredeyse avcunuzun içi kadardır. Ultrason görüntülerinde minik bir bebek hâline gelmiş, önceki haftadan bu haftaya kadar 1-2 cm uzayarak, boyu ortalama 28 – 29 santim ağırlığı ise 430- 460 gramdır.
- Bu haftadan sonra daha da hızlı büyümeye başlayacak olan bebeğinizin bu hafta gözleri oluştu. Fakat daha renklenmedi. Göz kapakları, burun delikleri belirginleşti.
- Ellerini ve ayaklarını aktif bir şekilde kullanabilen bebeğinizin kendisine ait olacak el ve ayak izleri şimdiden belli olmaya başladı.
- Kaşları ve saçları belirginleşmeye başlayan bebeğinizin beyin dokusu ve iç organları da hızla gelişmeye devam ediyor.
Bebeklerde Görülen Değişiklikler
22 haftalık hamilelik sürecinizde bebeğinizin ultrason görüntüleri tam olarak gerçeği yansıtmaktadır. Doğuma kadar geçen her haftanın ayrı bir önemi olsa da bu haftadan itibaren bebeğinizin büyüme hızı maksimum seviyeye ulaşacaktır.
Bebeğinizin Ultrason Hareketleri
Henüz tam anlamıyla bebeğinin hareketlerini hissedemeyen anne adayları bu haftayla birlikte hissetmeye başlayacaktır. Önceden hisseden anne adayları ise bu hafta daha güçlü hissedecektir.
Bebeğinizi ultrasonda kimi zaman uyurken, kimi zaman hareketli görebilirsiniz. Mimiklerini aktif olarak kullandığı ultrason görüntülerinde gülümseyebilir, eli çenesinde düşünceli durabilir, bazen kızgın bir bakış attığını da denk gelebilirsiniz.
Üstelik ağzını açıp, kapama parmak emme, kendi etrafında dönme gibi hareketleri de gerçekleştirir. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirdikçe hareketlerini karnınızda çok rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
22 Haftalık Hamilelik Sürecinde Annedeki Değişiklikler
Hızla büyüyen bebeğiniz 22 haftalık hamilelik sürecinde karnınızda daha da fark edilebilir hâle geldi. Hamilelik kıyafetlerine bu haftadan itibaren ihtiyaç duyarsınız. Hamilelik boyunca kendisini gösteren değişiklikler bu haftada gösterir. Annede gözlemlenen değişiklikler:
- Sırt ve bel ağrısı
- Karın bölgesinde çatlaklar
- Sindirim problemleri
- Ruh hâli değişiklikleri
- Vajinal Akıntı
- Aşerme
- Koku duyarlılığı
- Göğüslerde hassasiyet, sızı
Hamilelikte Kilo Alımı ve Dengeli Beslenme
22 haftalık hamilelik sürecinde anne adayının kilo alışının dengeli olması hem anne için hem de bebek için oldukça önemlidir. Anne mutlaka kilo alacaktır, ancak bu kiloyu ölçülü bir şekilde alması dikkat edilebilecek bir husustur.
Anne adayları, gebeliğin başından itibaren 5 -6 kilo almış olmalıdır. Anne adaylarının yediklerine dikkat etmesi, zengin vitamin ve minerallerin alımı ile düzenli bir diyet listesi oluşturulmalıdır. Listede yer alması gereken besin grupları şu şekildedir:
– Protein
– Kalsiyum
– Folik Asit
– Demir
– Lif
– Vitaminler
– Sağlıklı karbonhidratlar
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğiniz ilerledikçe karın bölgesindeki gerilme hissi ile çatlaklar meydana gelir. Karnınızı badem yağı, kakao yağı, Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlarla nemlendirebilirsiniz.
Mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışın. Stres erken doğum riskini tetikler. Stresten uzak kalabilmek için düzenli egzersizler yapın.
Egzersiz yaparken şunlara dikkat edin:
-Egzersize ısınma hareketleri ile yavaş yavaş başlayın.
-Egzersizlerini belli bir saatte ve düzenli yapın.
-Egzersiz yaparken ortamın serin olmasına dikkat edin.
-Egzersiz esnasında rahatlar kıyafetler tercih edin.
-Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Zorlandığını hissederseniz ara verin.
-Aç karna egzersiz yapmayın, kan şekerinizi düşürür.
-Egzersiz sonrası bol bol su için.
-Herhangi bir şikayetinizde doktorunuza sormaktan kaçınmayın!
Kaynakça:
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Gebelik – Kağan Kocatepe
A’dan Z’ye Sağlıklı ve Bilinçli Hamilelik – İrinaWebster
Hamilelik ve Doğum – Banu Çiftçi
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?
Gebelikten Doğuma Hamilelik – JuneThompson
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…