İçindekiler
Hafta hafta hamilelik yazımızda bu hafta 21 haftalık hamileliği dile getireceğiz. Sevgili anne adayları, uzun bir süreç içerisinde olduğunuz, heyecanınızı doruklarda yaşadığınız hamilelik yolculuğunuzda bebeğiniz 21 haftalık oldu.
Hamileliğinizin ikinci yarısına geldiniz ve bebeğiniz de doğacağı boyun neredeyse yarısına gelmiş oldu. Bir havuç boyutunda olan bebeğinizin bu hafta tekmelerini ve yumruklarını daha iyi hissedebilirsiniz.
21 Haftalık Bebeklerdeki Gelişim
21 haftalık hamilelik sürecinde bebek doğumda olacağı boyutun neredeyse yarısına ulaşmıştır. Daha önce de belirttiğimiz üzere iri bir patates boyutunda olan bebeğinizin kolları bacakları ve başı vücuduna orantılı bir boya gelmiştir. Böylelikle ultrasonda daha net görülebilen, minik bir insan görüntüsüne şimdiden kavuşmuş durumda.
Yüz hatlarının gelişmesiyle burnu, dili ve dudakları iyice belirginleşti. Bebeğin boyu genel ortalamalara göre 21 ile 27 cm arası değişiklik gösterirken kilosu ise ortalama bir cevapla 300-350 gr. arasında değişiklik gösterir. Her geçen gün anne karnında büyüyen bebeğiniz, leğen kemikleri arasından yukarı çıkarak orta karın seviyesine geldi.
21 Haftalık Bebeklerdeki Değişikler
21 haftalık hamilelik sürecinde ikinci trimester dönemindesin. Her geçen gün bir adım daha yaklaşarak sende ve bebeğinde meydana gelen değişiklikler an be an doğuma hazırlanman için sana eşlik ediyor.
Bebeğin Hareketleri
20 ve 21 haftalık hamilelik itibariyle bebeğinizin hareketlerini daha iyi hissedeceksiniz. Bir havuç boyutunda olan bebeğinizin hareketleri artık daha rahat hissedilebiliyor. Rahminiz genişledikçe karnınız genişler ve böylelikle bebeğiniz kafasına göre daha rahat hareket edebilir.
Elinizle karnınıza bastırdığında size tekme atarak tepki verebilir. Ancak bu haftada hemen hemen her gün hareket etmemesi de oldukça normaldir. Bir gün hareketli olduğunda diğer gün hareketini hiç hissetmeyebilirsiniz, endişeye kapılmanıza göre yok bebek hareketleri 28.haftadan sonra daha düzenli hâle gelir.
Bebeğin Kalp Atışı
Bebeğinizin ultrasondaki kalbinin sesinin net ve belli bir ritimde ne kadar güçlü attığına şahit olacaksınız. Bir stetoskopla dinlenebilen kalbi, yetişkinlere göre iki kat daha fazla atmaktadır. Bu dönemde bebeğinizin kalbi dakikada 120- 160 arası atar.
21 Haftalık Hamilelik Döneminde Annede Görülen Değişiklikler
Karnınız iyice büyümekte ve çevreniz tarafından da fark edilmektedir. İçinde bulunduğunuz değişiklikler sizde hem bedensel hem de psikolojik olarak farklı hissetmenize sebep olur.
21 haftalık hamilelik sürecinde annede meydana gelen değişiklikler şu şekildedir:
-Karın etrafında ağrılar
– Ellerde ve ayaklarda şişme
-Mide rahatsızlıkları
-Aşerme
-Vajinal akıntı
-Hazımsızlık ve sindirim problemleri
– Mide bulantısı
Listede yer alan bu değişikliği her kadın yaşamamaktadır. Bazı değişikleri yaşamak ve bir kısmını yaşamamak oldukça normaldir.
Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelik ilerledikçe annenin kilo alımı da artar. Annenin kilo alımıyla birlikte hem annenin kilosunda değişiklik yaşanır hem de bebek günden güne daha da ağırlaşır. 21 haftalık hamilelik döneminde ortalama olarak 4 ile 6 arasında kilo alabilirsiniz.
Hamilelik boyunca annenin düzenli ve dengeli kilo almaya dikkat etmesi gerekli. Beslenmesi hem şu an hem de doğumdan sonrası için oldukça önemlidir.
Hamilelikte Dengeli Beslenme
Hamilelik sürecinde annenin aldığı besinler hem annenin sağlığını hem de bebeğin sağlığını doğrudan etkiler. Kimi anneler yiyeceklere karşı aşerirken kimileri tiksinir, kimileri ise yiyeceklere karşı tamamen tepkisiz kalır.
Aşırı yağlı ve şekerli paket ürünleri tüketmemelisiniz. Kafein, işlenmiş et, pastörize edilmemiş süt ürünlerinin tüketimini oldukça azaltmalısınız. Kendinize düzenli bir beslenme listesi oluşturmalısınız. Listenizde yer alması gereken besin grupları şunlardır:
-Tahıllar
-Proteinler
-Vitamin ve Mineraller
-Kalsiyum
-Folik Asit
-Demir
-Lif
Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Hamilelik sürecinde rahmin genişledikçe mesaneye (idrar torbasına) ağırlık yaptığı için sık sık idrara çıkıyorsun. İdrar yolu sıkıntısı yaşamamak için günde en az 2 litre su içmelisin
-Gün içinde kan şekerinizin düşmemesi için ara öğünlerinizi asla atlamayın. Aç kalmamaya özen gösterin, yanınızda mutlaka ceviz, fındık, badem, taze meyve bulundurun.
– Her hâlinle güzel olduğunu asla unutmamalısın. Her şikayetinde doktoruna danışmaktan çekinmemelisin.
Kaynakça:
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı – Ayşe Öner
Bebeğimle Oynuyorum – Sinem Canpolat
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler – Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme – Walker Allan ve Humphries Courtney
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…