İçindekiler
Hafta hafta hamilelik takibimizde bu hafta 24 haftalık hamilelik ile ilgili konuşacağız. Tebrikler! Bu zorlu süreçte bebeğinizin artık bir hücre yığınından ziyade bir birey olarak kabul edildiği haftaya geldiniz.
Bir uzun mısır boyutunda, bir peynir kutusu ağırlığında olan bebeğiniz dış dünyaya karşı neredeyse hazır hâle geldi.
Bebeğinizin Gelişimi
24 haftalık hamilelik sürecinde bebeğinizin boyu bir uzun mısır boyutunda 30- 31 santim, ağırlığı ise bir peynir kutusu ağırlığında yaklaşık olarak 600 gramdır. Bebeğinizin artık bir birey olarak kabul edildiğini daha öncesinde söylemiştik.
Nefes alabilmesi için akciğerlerindeki gelişim büyük oranda tamamlandığı için bu haftadan itibaren erken doğum gibi bir durum yaşarsanız tıbbi bir yardımla bebeğiniz hayatını sürdürebilir. Bebeğinizin duyuları neredeyse büyük oranda gelişti, artık sesleri çok iyi duyabilir. Dokunma duyusu da oldukça gelişti. Karnınızı elinize bastırırsanız o da bunu hissedip size tepki verebilir.
24 Haftalık Bebeğinizin Hareketleri
24 haftalık hamilelik sürecinizde bebeğinizin hareketleri günden güne hızlanmaya devam eder. Duyuları gelişmesi hareketlerini de yansır. Yüksek sesli müzik dinlediğinizde size tepki verebilir, sıçrama hareketleri yapabilir. Tatlı bir şey yediğinizde hareketlerinin hızlandığını fark edeceksiniz.
24 haftalık hamilelik ultrason görüntülerinde, bebeğinizi hareket halinde görmek mümkün. Bazen uyuyor da olabilir. Kavrama yeteneği geliştiği için parmaklarını yüzüne götürebilir veya göbek kordonunu tuttuğunu görebilirsiniz.
24 Haftalık Hamilelik Sürecinde Ne Gibi Değişimler Yaşıyorsunuz?
Hamilelik döneminde her geçen hafta yeni belirtilerle karşı karşıya gelebilirsiniz. Her bir belirtiyi her anne adayımız yaşamak zorunda değildir. Kimisi bazılarını yaşarken kimisi çoğunu hissedebilir. Karşılaşacağınız belirtiler şöyle sıralanmıştır:
- Yorgunluk ve uyku sorunları
- Diş eti kanaması
- Vücudunuzda çatlaklar
- Baş ağrıları
- Ayak krampları
- El ve ayaklarda şişlikler
- Kabızlık
- Vajinal Enfeksiyonlar
- İdrar Enfeksiyonlar
Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alımı
24 haftalık hamilelik sürecinizde bebeğinizin kemikleri güçlendikçe sizin de kalsiyum ihtiyacınız artar. Gün içinde kalsiyum 1000- 1500 mg arası kalsiyum aldığınızdan emin olun. Bu oran, 4 – 6 kase yoğurda denk gelir. Yoğurt, süt, kefir vazgeçilmeziniz olsun.
Eğer vegansanız kalsiyumdan zengin olan brokoli, ıspanak, pazı yiyebilirsiniz. Balık, et, yumurta ve tavuk gibi proteinli besinleri tüketebilirsiniz. E vitamini ihtiyacınızı yumurta ve fındık gibi yiyeceklerle karşılayabilirsiniz.
Kilo, 24 haftalık hamilelik döneminde annelerin takıldığı bir konudur. Hamileliğinizin başından itibaren almanız gereken toplam kilo 6-7 kilo arası değişiklik gösterir. Bir iki kilo altında veya üstünde olmanız herhangi bir risk taşımaz.
Kilo artışınızı kontrol altına almak için hamile egzersizleri sizler için birebir. Düşük tempolu yürüyüşler, pilates, yoga, yüzme ya da doktor kontrolünde önerilen özel egzersizleri yapabilirsiniz.
Erken Doğum Belirtileri
24 haftalık hamilelik sürecinizde bu haftadan itibaren erken doğum sancısı işaretlerine dikkat etmeniz gerekir. Bebeğin herhangi bir sebepten dolayı dünyaya gelmesi sonucunda doğum çok erken gerçekleşmiş olur. Rahim dışında hayata tutunmaya çalışan bebek tıbbi bir yardıma ihtiyaç duyar. Fakat gerekli önlemler alındığı takdirde bebek %45 %50 olasılıkla hayatta kalabilir. Belirtileriniz şu şekilde gerçekleşir:
-Vajinal akıntının çoğalması
-Vajinal akıntıda değişiklik (Aşırı sıvı, kanlı, pembe veya hafif kanlı)
-Ağrı, adet ağrısı gibi sancılar
-Bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz şiddetli ağrılar
Vücudunuzu iyi tetkik edin; belirtileriniz devam ederse hemen doktorunuza danışın.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
24 haftalık hamilelik sürecinizde sindirim sisteminizde sorunlar sizi huzursuz edebilir. Sindirim sisteminizi rahatlatacak birkaç altın öneri…
-Hazımsızlık sorununuzun reflüye dönüşmemesi için az ve sık yiyin.
-Baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketmeyin.
-Gece yatmadan önce ağır besinler tüketmeyin.
-Kabızlık sorununuz için bolca meyve ve sebze tüketin.
-Her gün düzenli egzersiz yapın, hareket etmeniz bağırsaklarınızın aktif çalışmasını sağlar.
-Eğer ciddi bir hazımsızlık sorunuz varsa doktorunuza durumu bildirmekten çekinmeyin.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Hamileliğiniz – Judith Schuler ve Glade B. Curtis
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı – Ayşe Öner
Mahallenin En Mutlu Bebeği – Harvey Carp
Hafta Hafta Hamilelik – Dr. Kağan Kocatepe
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…