İçindekiler
30 haftalık hamilelik ile doğuma bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Stresiniz, heyecanınız artmış olabilir. Fakat endişelenmeyin, bu duyguyu yaşayan tek kişi değilsiniz. 9 hafta sonra bebeğinizi kucağınıza almanın verecek olduğu duyguyu düşünerek mutlu olmalısınız.
Tabii, bu duyguya en sağlıklı şekilde erişebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bu hususlara beslenme, hareket ve birçok şey dahil edilebilir.
30 haftalık hamilelik döneminde fiziksel olarak iyi olmanın yanında ruh halinizin de iyi olmasına önem verin. Karnınızı nasıl doyuruyorsanız ruhunuzu da o şekilde doyurabilirsiniz.
Bu dönemde doğum stresini azaltmak için çeşitli etkinlikler yapabilirsiniz. Tiyatroya gitmek ve bol bol yürüyüş yapmak bunlardan bazılarıdır. Yazımızda 30 haftalık hamilelik sürecini sizin için inceledik.
Doğuma Haftalar Kala Bebeğiniz Hızla Büyüyor
Bebeğiniz küçük bebek görüntüsünü koruyor. Fakat bebeğinizin boyu ve kilosu arttı. Hamileliğin 30. haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 40-41 santimdir. Yani bebeğiniz yaklaşık olarak bir lahana büyüklüğündedir. Bebeğinizin kilosu ise yaklaşık 1400 gramdır.
30 haftalık hamilelik sürecinden sonra bebeğiniz her hafta yaklaşık yarım kilo alır. Bu süreçte bebeğinizin durumuyla ilgili diğer bilgiler ise şunlardır:
- Bebeğinizin uyku süresi yarım saat ve iki saat arasında değişiyor.
- 30 haftalık bebek, annenin ve babanın seslerini ayırt edebilir.
- Bebeğiniz yakın mesafeleri görebiliyor.
- Bebeğinizin beyni doğum sonrası bir bebek kadar gelişti! Beyin hücreleri de gelişim göstermeye devam ediyor.
- Bebeğiniz artık çok güçlü! Ani ve sert yumruk ve tekmelere hazır olun.
- Ultrasonda gördüğünüz minik bebeğiniz artık biraz daha tombul. Parmağını emebilir veya gülümseyebilir.
Ne Tükettiğinize Dikkat Edin
30 haftalık hamilelik sürecinde zinde olmanız oldukça önemlidir. Bunun için kimi zaman çok yemek yetmez. Aynı zamanda egzersiz yapmak da gerekir. Egzersizlerle beraber doğru bir beslenme sizin sağlıklı bir hamilelik sürdürmenize yardımcı olacaktır. Bu süreçte doktorlar tarafından beslenmeyle ilgili verilen öneriler ise şunlardır:
- Kan şekerinizi kontrol altında tutan yiyecekler yemelisiniz.
- Her şeyin fazlası zarardır. Buna vitaminler de dâhil. D vitamini düzeyi normal sınırda olmalıdır.
- Alkol ve sigara besin ögelerinin emilimini zorlaştırır. Bu sebeple kesinlikle tüketilmemelidirler.
- Yemek sırasında su içilmemelidir, bulantıya sebep olabilir.
- Günde en az 10-12 bardak su tüketilmelidir.
- Kilo alma korkusuyla karbonhidrat yemekten kaçınılmamalıdır.
- B grubu vitaminlerini tüketmeye özen gösterilmelidir.
7. Ay İle Birlikte Annelerin Rahatsızlıkları
- ayla beraber başlayan ağrılar ve rahatsızlıklar hamileliğin 30. haftasında da devam eder. 30 haftalık bebek güçlü tekmeler savurduğu için annesini fazlasıyla yorar. Annenin öncelikli olarak karnı oldukça büyümüştür. Annenin cildinde kuruluklar ve çatlaklıklar kendini iyice göstermeye başlamıştır. Bunlara ek olarak 30 haftalık hamilelik sürecinde annenin yaşadığı bazı değişiklikler ise şunlardır:
- Vajinal akıntı
- Vücudun çok su tutması
- Göbek bölgesinde kaşınma
- Yalancı sancılar
- Bel, sırt, ayak, bacak ve kasık ağrıları
- Uyku problemleri
Aslına bakıldığı zaman 7. aydan itibaren annelerin geçirdiği değişiklikler benzerdir. Çünkü vücut kendini hamilelik durumuna iyice alıştırmıştır. Sadece bebeğin büyümesiyle beraber bazı fiziksel rahatsızlıklar kendini daha çok belli etmeye başlamıştır.
30. Haftada Gerçekleşen Doğum
30 haftalık bebeğin organları büyümektedir ve beyni de gelişimini ve fonksiyonlarını hızlandırmıştır. Bebeğimiz zaten minik bir insan formundadır. 37 haftadan önce doğan her bebek prematüre bebektir. Bu bebeklerin yaşaması için tıbbi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.
Prematüre bebeklerin yaşama ihtimalleri bebeklerin boyu ve kilosu gibi birçok özelliğe göre değişir. Ama bebek beklenen gelişimleri sağladıysa 30 haftalık bir bebeğin yaşama şansı oldukça yüksektir. 30 haftalık bebek tıbbi destekle hayata dört elle sarılır.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Dilber, Ö., Somer, Selçuk- Günlüğü
Gidus, Tara- Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme
Sims, Nikki – Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…