İçindekiler
Hayatınızdaki en güzel deneyimi anlattığımız, hafta hafta hamilelik konusunun bu haftaki ayağı, 31 haftalık hamilelik.
En tatlı maraton olan bu güzel süreçte 31. haftaya geldiniz. Bebeğiniz her geçen gün içinizde büyüyor. Siz, tarifi olmayan bu duyguyu yaşarken biz de bebeğiniz ne kadar büyümüş ona bakalım.
31. Haftada Bebeğinizdeki Değişimler
Bebeğiniz ortalama ölçüye göre 41cm uzunluğunda ve 1.300-1.500gr arası ağırlıkta. Hafta hafta hamilelik sürecinde, sürekli gelişen bebeğinizdeki değişimleri şöyle sayabiliriz:
-Bebeğinizin bu haftayla birlikte iç organlarının neredeyse tamamı oluşmuştur.
-Akciğerleri hala gelişiyor.
-Üreme organları hızla gelişimini sürdürüyor.
-Kafasını artık iki yöne de hareket ettirebiliyor. Bu hafta oldukça hareketli.
– Beyni hızla gelişiyor. Sizin ve babasının sesini tanıyor. Işığı takip edebiliyor.
– Bu haftada kemiklerinin gelişimi çok hızlı.
– Artık uykuları daha uzun sürer. Derin uykulara dalar.
31. Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişimler
Peki, bu 31 haftalık hamilelik sürecinde sizde ne gibi değişimler oluyor, onları da inceleyim:
-Bu haftada rahminiz genişleyerek, karnınızın büyük bir bölümünü kaplar.
– Genişleyen rahminiz akciğerlerinize baskı yapabilir, nefes darlığınız olabilir.
– Bebeğiniz idrar kesenize baskı yapar ve daha sık idrar yaparsınız.
-Braxton Hicks adı verilen yalancı doğum kasılmaları görülebilir.
– Kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.
– Göğüslerinizden kolostrum adı verilen süt akıntısı gelebilir.
– Bacaklarınızda varis olabilir ve vücut şişliğiniz artar.
Hamileliğinizin 31. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
31 haftalık hamilelik ile rahminiz karnınızın neredeyse tamamını kaplar. Bu durum da göğüste baskıya neden olabilir. Nefes darlığı, bebeğin göğse baskı yapmasıyla oluşsa da demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Demir eksikliği, özellikle hamilelik süreci ile daha da fazla görülür. Gerekli testleri yaptırmalı, bu durumu ihmal etmemelisiniz.
Bebeğinizin kemiklerinin geliştiği bu haftada, kalsiyum alınımını arttırmanız gerekir. Vücut çok su tuttuğu için sizi sıkan aksesuar kullanımını tercih etmemelisiniz. Yan yatmak da sizi oldukça rahatlatacaktır. 31 haftalık hamilelik ile bebeğiniz daha da hareketlenecek. Böylelikle de daha çok yorulacaksınız. Ağır işlerden kaçınmalı yeterince dinlenmelisiniz. Kabızlık da artabileceği için bol bol su içmelisiniz. Süt akıntınız için de göğüs pedi kullanabilirsiniz.
31. Hafta Hamilelikte Braxton Hicks
Yukarıda da anlattığımız gibi 31 haftalık hamilelik ile ortaya çıkan Braxton Hicks, yalancı doğum kasılmalarıdır. Bu kasılmalar düzensiz ve kısadır. Genelde 30 saniyeden fazla sürmezler ve seyrektir. Ama bazı durumlarda gerçek doğum sancısı da olabilir. Bir saatte dört kereden fazla kasılma olursa bir tehlike olabilir. Vajinada akıntının artması, açık renkli kanlı akıntı, pelvik bölgesinde baskı, sırtta ağrı, adet ağrısı gibi farklı ağrılar olabilir. Hepsi ciddi belirtiler olup acilen doktora gidilmelidir.
31 Haftalık Hamilelikte Anne Nasıl Beslenmeli?
Annenin, bütün hamilelik süreci boyunca dikkat etmesi gereken en önemli nokta beslenmedir. 31 haftalık hamilelik ile birlikte bebeğin ihtiyacı olan besin değerleri daha da artacaktır.
Dengeli beslenmek her zaman önem teşkil eder. Bu dönemde gerekli tahıllar, proteinler, vitaminler alınmalıdır. Anneyi zorlayan kabızlık için lifli beslenmek önemlidir. Sebze, meyve, taze meyve suyu ve özellikle de su hayat kurtarıcı olabilir. Düzenli hareket etmek beslenmenin ayrılmaz parçasıdır. 31. haftada ile artan kalsiyum ihtiyacı için bol bol süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bu süreçte gerekli besin değerleri kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Eksik değerler görülürse doktor onayı ile takviye ilaçlar da alınabilir.
Hamilelik süreci boyunca sigara, alkol, paketli, işlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hafta Hafta Hamileliğiniz. Glade B. Curtis ve Judith Schuler Çeviri: Sabri Yarmalı. Beyaz Balina Yayınları / İstanbul.
Fasulyenin Günlüğü. Özlem Dilber ve Op. Dr. Selçuk Somer Remzi Kitabevi / İstanbul
Sağlıklı Gebelik Rehberi. Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.) Çeviri:Ayşın Akyor. Eksik Parça Yayınları / İstanbul.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme. Allan Walker ve Courtney Humphries Çeviri: Özlem Tüzel Akal Optimist Yayınları / İstanbul.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…