İçindekiler
Tatlı maceranızda, 32. haftaya geldiniz. Bebeğinize kavuşmanıza neredeyse iki aydan kaldı. Hafta hafta hamilelik konusunu anlattığımız bu yazımızda 32 haftalık hamilelik sürecini ele alacağız. Gelin hep beraber hamileliğinizin 32. haftasında neler olacak bakalım.
Bebeğiniz Ne Kadar Büyüdü?
32. haftada bebeğinizin ortalama boyu 42 cm ve ağırlığı ise 1600 gr. Bebeğiniz her geçen gün hızla büyüyor. Bu süreçte, bebeğinizde olan değişimler ise şunlar:
-Cilt altındaki yağ dokusu fazlalaşıyor. Bundan dolayı, önceki haftalara kadar kırmızı şeffaf olan ten rengi bu hafta pembe olmaya başladı.
– Bütün organları gelişti ama akciğerleri gelişmeye devam ediyor.
– Duyuları oldukça gelişmiş durumda. Sizin yediğiniz yiyeceklere tepki bile verebilir. Anne baba sesini ayrıt edebilir.
– Bu haftada kalp atış hızı düşer. Çoğu zamanı uyuyarak geçer.
– Rahmin içinde sıkışacak kadar büyüdüğü için hareketlerinde de azalma olur.
– Artık birçok mimik yapabiliyor, ayaklarını tutabiliyor ve parmak emebiliyor.
– Saçı, kirpiği ve kaşı daha belirgin. Tırnakları uzuyor.
Doğuma Yaklaşırken Anne Adaylarında Görülen Değişimler
Yukarıda, 32 haftalık hamilelik ile bebeğinizdeki olan değişimleri anlattık. Peki, sizde neler oluyor, dilerseniz onlara bakalım.
– Tansiyon düzenlikleri görülebilir. Tansiyonda ani düşüşler yaşanabilir.
– Mide rahatsızlıkları görülebilir. Rahminiz diyaframınıza baskı uygular. Bunun sonucunda da mide yanması olur.
– Kan oranınız, sizin ve bebeğinizin ihtiyacını karşılayabilmek için arttı.
– Kalpte çarpıntı hissi, nefes darlığı sorunları görülebilir. Bu da büyüyen rahminizin, iç organlarınıza yaptığı baskıdan kaynaklanır.
– Bel ve sırt ağrısı, bacaklarda kramplar görülebilir.
– 31. haftada bahsettiğimiz, Braxton Hicks yani yalancı kasılmalar bu haftada da görülür.
Sorunsuz 32 Haftalık Hamilelik İçin
Sağlıklı 32 haftalık hamilelik geçirmek için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Hamilelik süreci zarfında düzenli olarak belirli aralıklarla aylık kontrollere gittiniz. Bu haftadan itibaren doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir. Durumunuza göre iki haftada bir ya da her hafta kontrole çağırabilir.Beslenme düzeni, testler, vitaminler gibi birçok şeye dikkat etmek gerekir. Dilerseniz bunları, konu başlıkları altında işleyelim.
D Vitamini İle Tanışma Zamanı!
Hamilelik takibi sürecinde vitamin kullanımı önemlidir. Bebeğinizin kemiklerinin sağlığı için D vitaminin önemi bu haftadan sonra artar. Hamileliğin son üç ayından itibaren D vitamini kullanmak önemlidir. Yeterince güneş ışığı alamadığınız durumlarda, doktor onayı ile D vitamini takviyesialabilirsiniz.
Mide Sorunları ve Beslenme
32 haftalık hamilelik ile birlikte artan mide şikayetleri beslenme düzeninizi etkileyebilir. Midenizdeki yanmadan kaynaklanan reflü, beslenme düzeninizi etkileyebilir. Rahminizin mideye yaptığı baskı ile de iştahınızda azalma olabilir. Az miktarda da olsa sık sık beslenmeniz bebeğin gelişimi açısından fayda sağlayacaktır. Unutma ki bebeğin senden beslediğine göre onun için ekstra yararlı şeyler yemelisin.
Çalışan Anneler İçin 32. Haftanın Önemi
Bir işte çalışıyorsanız, hamileliğinizin 32. haftasında yani doğuma iki ay kala izne çıkabilirsiniz. Yasal olarak izin kullanma hakkınız gelmiş demektir. Ancak yaşadığın hamilelik süreci çalışmaya elverişliyse, sağlığın iyiyse iznini erteleyebilirsin. Doktor kontrolü ile beş haftaya kadar daha çalışabilirsin. Bunun için de doktorundan sağlık raporu almalısın. Böylece kullanmadığın izin sürecini, doğumdan sonra kullanabilirsin.
Nelere Dikkat Etmeli?
Braxton Hicks kasılmaları, sahte kasılmalar özellikle ikinci bebeğine hamile kişilerde daha çok görülür. Yeterli miktarda sıvı alınmadığında oluşan su kaybı bu kasılmaları tetikler. Bu yüzden yeterli miktarda sıvı almalısınız. 32. hafta ile birlikte doktorunuz artık uzun yolculuklar önermez. Daha kısa yolculuklar yapabilirsiniz.
32 haftalık hamilelik aşamasında başlayan ve 35. haftaya kadar zamanı olan testler mutlaka yapılmadır. Bu testler, NST (NonStress Testi) ve Biyofizik Profil Testi’dir.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? Sharon Mazel, Heidi E. Murkoff
Hafta Hafta Hamileliğiniz. Glade B. Curtis ve Judith Schuler
Fasulyenin Günlüğü. Özlem Dilber ve Op. Dr. Selçuk Somer
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…