İçindekiler
Hafta hafta hamilelik hikayesini anlattığımız bu bölümde, hamileliğinizin 33 haftalık hamilelik dönemine geldik. Doğuma haftalar kala, heyecanla birlikte korkularınızda da artış olabilir. Bu yazımızda sizi, 33. haftanızda neler bekliyor onları inceleyelim.
33 Haftalık Hamilelik ve Bebeğin Durumu
Bebeğiniz karnınızda her geçen gün sağlıkla büyüyor. 33 haftalık hamilelik sürecinde bebeğinizin boyu 43 cm ve ağırlığı 1.900 gr. Hamileliğinizin 33. haftasında bebeğinizde ne gibi değişikler olacak, hep beraber ona bakalım.
– Bağışıklık sistemi git gide güçleniyor. Sizin antikorlarınız ona geçiyor. Bu da ileride bebeğinizi var olacak mikroplardan koruyacak.
– Cildi daha da kalınlaştı. Cildindeki buruşukluk gitmeye başladı ve derisi artık daha düz.
– Uyuduğu zaman artık gözlerini kapatıp uyanık olduğu zamanlarda da açıyor.
– Gözleri ışığa duyarlı, ışığa göre gözbebeklerinde büyüme küçülme meydana geliyor.
– Akciğerlerinin büyük bir kısmı gelişti.
– Bebeğiniz artık doğum pozisyonu şeklini alıyor.
– En çok gelişme beyin ve kafatasındadır. Beyin fonksiyonları gelişirken, kafatası da git gide büyür.
33. Hafta Hamilelik ile Sizdeki Değişimler
Hafta hafta hamilelik sürecinizi izlerken, haftalar su gidip akıp gitmekte. Bebeğinize kavuşmanıza sadece 7 hafta var. Bebeğinizi heyecanla beklediğiniz için son 7 hafta size uzun gelebilir. Ama daha sonra dönüp baktığınızda ne kadar çabuk geçtiğini göreceksiniz. Bakalım 33 haftalık hamilelik ile sizde ne gibi değişimler oluyor.
– Ödemleriniz hala devam ediyor olabilir. El, ayak bilek ve bacaklarınızdaki şişlikler canınızı sıkıyor olabilir. Bu durum gayet normaldir.
– Bebeğinizle birlikte siz de hızla kilo alıyorsunuz.
– Rahimde açılma meydana gelebilir. Bu durum da kasılma ve ağrı yapabilir.
– Midede ekşime, uykusuzluk ve kramplar olabilir.
– Karnınız büyüdükçe yürümeniz değişebilir. Otururken, kalkarken bir yerden destek alabilirsiniz. Yatarken ve otururken de bel sırt ağrılarınız için yastık kullanabilirsiniz.
– Kasıklarınızdaki baskının artması ile daha sık idrar çıkarsınız. Ağrılarınız olabilir.
Preeklampsi Riskine Dikkat!
33 haftalık hamilelik veya sonraki dönemlerde preeklampsi riskine dikkat etmelisiniz. Preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Sadece hamilelikte görülür. Hipertansiyonu ve şeker hastalığı olan annelerde daha sıklıkla görülür. Rahatsızlık anında, tansiyon oldukça yükselir. Sıvının damarlar içinde durması gerekirken, vücuttaki boşluklara dolar. Damarların dışına çıkan sıvı da el, bacak ve ayakları şişirir. Ödem ve kilo artışı oldukça fazladır. İdrar ile de protein kaybı yaşanır. Eğer sizin de:
– Bulantınız ve kusmanız aşırıysa,
– Baş ağrınız şiddetliyse,
– Şiddetli baş dönmeniz varsa,
-Gözleriniz kamaşıyor ve gözlerinizde ışıklar çakıyorsa, vakit kaybetmeden acilen doktorunuza başvurun.
33 Haftalık Hamilelik ve Beslenme İlişkisi
Hamileliğinizin 33. haftasında, beslenme açısından besin değeri yüksek bir diyet uygulamalısınız. 33 haftalık hamilelik döneminde kilonuz oldukça artmış olabilir. Daha da kilo alacağım korkusuna kapılıp, kendinize göre diyet uygulamamalısınız.
Doktorunuzun verdiği listeye harfiyen uymalı, kilo vermek için öğün atlamamalısınız. Burada önemli olan çok yemek değil kaliteli beslenmektir. Besin değeri yüksek olan bir diyetle, bebeğiniz ihtiyacı olan bütün besin değerlerini alır. Unutmayın ki kaliteli beslenme kilo yapmaz. Aksine sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan her şeyi karşılar.
Hamileliğin 33. Haftasında Cinsel Hayat
33 haftalık hamilelik sürecinde, en çok merak edilen konulardan biri de cinsel hayattır. Çoğu hamile cinselliğin, hamileliğin son haftalarına doğru riskli olup olmadığını merak eder. Güven konusunda da kafa karışıklığı yaşanır. Yapılan araştırmalara göre doğumun başlaması için şartlar uygun olmalıdır. Hazır olmayan şartlarda yaşanan cinsel birliktelik ve orgazm, doğuma neden olmaz. Yani hamilelik süreci sağlıklıysa cinsel ilişki, erken doğuma neden olmaz.
Çoğu çift, hamilelik süreci içinde hiçbir sorun olmadan cinsel hayatlarında devam eder. Burada etken olan durum, annenin hormonlarında olan değişimdir. Hormonların etkisiyle, annenin libidosu düşükse bu durum cinsel hayata yansıyabilir.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika – Sağlıklı Gebelik Rehberi
Glade B. Curtis ve Judith Schuler – Hafta Hafta Hamileliğiniz
Allan Walker ve Courtney Humphries – Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Tara Gidus – Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…