İçindekiler
Haftalar su gibi akıp giderken, 34 haftalık hamilelik sürecine girdiniz. Bebeğinize kavuşmanıza, 6 hafta kaldı. Son haftalar bir türlü geçmiyor, dediğinizi duyar gibiyiz. En güzel beklemek bu olsa gerek. Hafta hafta hamilelik maceranızı anlattığımız bu platformda, sizi 34.hafta yolculuğuna çıkarıyoruz. Bakalım sizi bu yolculukta neler bekliyor, beraber görelim.
34 Haftalık Hamilelik ve Bebeğinizin Gelişimi
Hamileliğinizin 34. haftasında bebeğinizin boy kilosunu daha da merak ediyorsunuz. Boy ve kilo değerleri, her bebekte farklılık gösterir. Ama ortalama ölçü olarak kabul edilen değerler vardır. 34 haftalık hamilelik için bu değer; boyda 45 cm, kiloda ise 2000-2.200 gr arasıdır.
Bebeğiniz, her geçen hafta birbirinden güzel değişimler yaşıyor. Peki, bu hafta bebeğinizde ne gibi değişimler oluyor?
Ciğerlere Özgürlük!
34 haftalık hamilelik döneminde, bebeğin akciğerlerinin içinde surfaktan denen bir madde oluşur. Akciğerlerde bulunan alveoller, akciğerin havalanmasını sağlar. Tam da burada devreye, surfaktan girer. Surfaktan, alveollerdeki havayı boşaltır. Böylelikle de akciğerlerin duvarlarının yapışması tehlikesini engeller. Akciğerlerin gelişimi ve solunumun işlevselliği bakımından çok önemli rol oynar.
Surfaktan, bebeğinizin doğumda solunum sorunu yaşama tehlikesini aza indirir. Erken doğan bebeklerde ise surfaktan maddesi, dışarıdan ve yoğun bakımın içinde verilir.
34. Haftada Bebekte Başka Neler Oluyor?
Vernix Caseosa tabakası, bebeğinizin cildini adeta bir kalkan gibi koruyor. Bu tabaka, 34 haftalık hamilelik ile birlikte kalınlaşıyor. Bu tabaka bebeğinizin cildini, dış etkenlere karşı korur. Ayrıca doğum esnasında da bebeğinizin rahimden kolay geçmesini sağlar. Krem gibi kaygan bir yapıdadır. Doğuma kadar da korumaya devam eder.
– Bebeğinizin vücudundaki lanugo denen tüyler, neredeyse artık yok.
– Bebeğiniz cinsiyeti erkekse, karnında bulunan testisleri, testis kılıfının olduğu bölgeye iniyor. Böylelikle de testisler, belirgin hale geliyor.
– Tırnakları, parmaklarının ucunu geçti.
– Algıları tamamen açık.
– Kafasında bulunan kemikler ise hala yumuşak. Gerekli sertleşmeler doğumdan sonra olacak. Çünkü doğum kanalı oldukça dar. Kemiklerin yumuşak olması, bebeğin bu kanaldan geçişini kolaylaştıracak.
Böbrek üstü bezleri gelişmiş durumda. Böylelikle de süt üretiminin olması için gerekli olan hormonları üretmeye başladı.
34 Haftalık Hamilelik Sürecinde Anneleri Neler Bekler?
34 haftalık hamilelik, annenin hormonlarının yüksek seviyede olduğu dönemdir. Anneler bu süreçte daha da hassas olabilir. Hamilelik sürecinde, değişen duygu durumlarına girebilirler. Rahminizin büyümesiyle yaşadığınız bağırsak ve mide sorunları, bebeğiniz kasık bölgesinde inmişse azalabilir.
Bebeğin böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonlar, kolostrum denilen doğumun ardından verilecek ilk sütünüzü üretir. Bu durumda memelerinizde akıntı, sızıntı ve hassasiyet olması normaldir.
Daha önceki haftalarda yaşadığınız yorgunluk, ödem, hazımsızlık nefes almakta güçlük gibi şikayetler bu haftada görülebilir.
Nelere Dikkat Etmeli?
Hamilelik sürecinde kendinize iyi bakmanız gerek. Bu durum son haftalarda daha da önemsenmelidir. Hamileliğinizin 34. haftasını konforlu bir şekilde geçirmenizi sağlayacak birkaç önerimiz var.
Braxton Hicks kasılmaları, bu haftada daha da sıklaşır. Genelde ritmik ve sancılı olmazlar. Bir nevi vücudunuzu doğuma hazırlar. Ama uzun süreli ve şiddetli ağrılar erken doğum korkusu yaşamanıza neden olur. Yalancı kasılma hakkında bilgi sahibi olmanız, bu korkuyu yaşamanıza engel olacaktır. Öte yandan da ağrılı ve uzun süren kasılmalarda, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kasılma Anında Ne Yapmalı?
Siz uzanırken kasılmalar başlarsa, ayağa kalkın veya yürüyün. Eğer ayaktayken başlarsa, oturun veya uzanın. Ağrının şiddetini ve kasılmayı azaltmak için çeşitli nefes tekniklerine başvurabilirsiniz. Aynı şey bacaklarınızda oluşacak kramplar için de geçerlidir.
Şikayetleriniz, 34 haftalık hamilelik sürecinde daha da artabilir. Yeterince dinlenin, düzenli uyumaya ve beslenmeye çalışın. Kendinize çok iyi bakın. Siz kendinize ne kadar iyi bakarsanız, bebeğiniz de o kadar iyi olacaktır.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? Sharon Mazel, Heidi E. Murkoff. Çeviri: Nihal Gökçe. Epsilon Yayınları / İstanbul.
Sağlıklı Gebelik Rehberi. Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.) Çeviri: Ayşın Akyor. Eksik Parça Yayınları / İstanbul.
Hafta Hafta Hamileliğiniz. Glade B. Curtis ve Judith Schuler. Çeviri: Sabri Yarmalı. Beyaz Balina Yayınları / İstanbul.
Fasulyenin Günlüğü. Özlem Dilber ve Op. Dr. Selçuk Somer. Remzi Kitabevi / İstanbul.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…