İçindekiler
Hafta hafta hamileliğinizde bu yazımızda 8 haftalık hamilelik döneminizi ele alacağız.
Hamileliğinizin ilk dönemlerinde meraklılığınız aynı düzeniyle devam ediyor diye düşünüyorum. Bir bakalım bebeğiniz ne kadar büyümüş.
8. Haftada Bebeğinizin Gelişimi
Bebeğiniz yaklaşık 2 cm boyuna ulaştı. Büyüme hızı ise 2 katından 4 katına çıktı. Çok hızlı bir şekilde büyüyor. Hareketlenmeye de başladı ancak henüz hissetmeyebilirsiniz.
-Kol ve bacakları gelişmeye başladı ve dirsekleri oluştu.
-Minik elleri ve parmakları oluştu ancak henüz perdeliler.
-Parmak izleri oluşmaya başlıyor.
-Göz kapakları tatlı gözlerini korumak adına oluşmaya başladı.
-Artık kulakları, dudakları, burnu daha da şekillenmeye başladı.
-Minik kalbi, kan dolaşım sistemi gelişmeye devam ediyor.
Bebeğiniz hızla büyümeğe devam ederken sizdeki değişimlere bakalım.
8 Haftalık Hamilelik Döneminde Vücudunuzdaki Değişimler
8 haftalık hamilelik döneminizde bebeğiniz henüz fark edilecek kadar değildir. Bu nedenle karnınızda çok büyük bir değişiklik yoktur.
Yaşadığınız semptomlar
Hamileliğinizin başladığı dönemden bu yana çeşitli semptomlar yaşıyorsunuzdur. Ancak yaşadığınız semptomların şiddeti ve belirtileri kişiden kişiye değişebilen bir durumdur.
-Rahminiz, 8 haftalık hamilelik döneminde bebeğin gelişimiyle beraber büyümeye devam eder. Kaslarınızın, karnınızın büyümesi sebebiyle kramplar ve ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu oldukça normaldir.
-Bu dönemde hazımsızlık yaşayabilirsiniz.
-Fazla salya oluşabilir.
-Gaz sorunlarınız oluşabilir.
-Halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği artabilir.
-Baş ağrıları, mide bulantıları peşinizi bırakmayabilir.
-Vücudunuzda gerçekleşen hormon bombardımanı sebebiyle duygu durumunuzda ani değişimler gerçekleşebilir. Hayata pozitif bir yönden yaklaşmanız size iyi gelecektir.
Siyatik-Sinir Ağrısı
8 haftalık hamilelik süreci içerisinde plesanta genişlemeye devam ettiği için birtakım sinir ağrıları oluşabilir. Bu sinir ağrısına siyatik-sinir ağrısı denir. Genellikle bu haftada başlar.
Belin alt kısmından, kalçaya oradan da dizlerin yan kısımlarına kadar ulaşır. Sinirlerin baskıya uğraması sebebiyle ağrılar çekmeniz normaldir. Ağrının oluştuğu kısmın tersine yatarsanız ağrınız hafifleyebilir.
8. Hafta Hamilelik Süreci İçerisinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
8 haftalık hamilelik riskli dönemlerden biridir. Düşük yapmak genel itibariyle zaten düşük bir orandır. Ancak bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü erken dönem düşük riskleri artış gösterebilir.
Herhangi bir aşırı kanama, normal olduğunu düşünmediğiniz vajinal akıntı, kramplara dikkat etmeniz ve doktorunuza danışmanız gereken durumlardır.
Sırtınızdan karnınıza doğru bir ağrı hissederseniz acilen doktorunuza danışın. Ağır kaldırmamak, ani hareketlerden kaçınmak sizi ve bebeğinizi koruyacaktır.
Beslenme Tüyoları
Aşermeleriniz artmış olabilir. Ekstra olarak alabileceğiniz süt, mango içeceği veya beyaz peynir hamilelik sürecinize destek olur. Bol protein ağırlıklı, yağsız etler tüketebilirsiniz. Folik asit açısından yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz. B6 vitamini için tahıllara ağırlık verebilirsiniz.
8 Haftalık Hamilelik İçin Rutin Testler
Hamilelik takibi içerisinde yapılan bazı testler vardır. Pelvik muayene, Pap Smear testleri olacaksınız. Kan sayım testi, idrar testi, frengi, rahim ağzı kültürü yapılan testler arasındadır. Kızamıkçık, tansiyon testleri de dahil edilebilir.
Toskoplazma
Memelilerde ve kuş türlerinde görülen bir çeşit virüstür. Hamileliğinizin 8. haftasında size bulaşma riski yüksektir ve düşük yapma riskinizi arttırır. Çiğ et yemek, besliyorsanız evcil hayvanınızın dışkısı hastalığı bulaştırabilecek unsurlardır.
Evcil hayvanınızı, yemek yenen yerlerden bir süreliğine uzak tutmanız, kakasını başkasının temizlemesi, eti pişirirken iyice piştiğinden emin olmanız sizi ve bebeğinizi koruyacaktır. Toprakla ilgileniyorsanız mutlaka ellerinizi iyice yıkayın.
Bu yazımızda 8 haftalık hamilelik süreciniz için dikkat etmeniz gereken konuları derledik. Kendinize ve bebeğinize çok iyi bakacağınızdan eminiz. Umarım yazımız size hafta hafta hamilelik konusunda destek olmuştur. Sağlıklı ve heyecan dolu hamilelik süreci dilerim.
Kaynakça
Hafta hafta hamilelik takibi yazı dizimizi hazırlarken faydalandığımız kaynaklar aşağıdaki gibidir:
Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme, Gidus, Tara, Ankara: Nobel Yaşam Yayınları, 2018
Kadın ve Hamilelik Psikolojisi, Psk. Namık Acar, Makale.
Gebelikte Depresyon ve Sağlıklı Beslenme, Uzm. Psk. M. Berk Karağlu.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…