İçindekiler
Anne ve babaların en çok problem yaşadıkları uyku sorunlarının başında erken uyanma gelir. Bebeklerde erken uyanma pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkarken bu durum hem bebek için hem de anne ve baba için yorucu bir sürecin başlangıcıdır.
Bebeğinizin uyku saatlerini bir rutin haline getirmeniz özellikle sabah çok erken uyanmalarının önüne geçmek açısından önemlidir.
Bebeklerden bazıları kendileri erken uyanabildiği gibi dış faktörlerin etkisi ile de erken uyanma ile karşı karşıya kalabilirler. Bu noktada anne ve babaların aklına erken uyanan bebekler için ne yapılmalı sorusu gelir.
Bunun için yapabileceğiniz birkaç rutin bulunuyor. Bu rutinler sayesinde bebeğiniz için uyku eğitimi oluşturabilir ve sağlıklı bir uyku döngüsüne sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Bebekler Neden Erken Uyanır?
Bebekler zaman zaman günün çok erken saatlerinde uyanır. Buna neden olabilecek pek çok faktör vardır. İlk neden bebeğinizin çok yorgun olması olabilir.
- Eğer bebeğinizin ya da çocuğunuz ile birlikte yoğun tempolu bir gün geçirdiyseniz bebeğiniz uykuya yorgun geçiyorsa uykuya dalması oldukça zor olabilir. Bu durum onun özellikle sabahın erken saatlerinde uyanmasına neden olan önemli maddelerin başında gelmektedir.
- Bebeklerde erken uyanma sorunlarının bir diğer nedeni ise açlıktır. Bebeğinizi emzirip yatırsanız bile bu ona yeterli gelmemiş, tam anlamı ile doymamış olabilir. Aç hissettiğiniz bebeğiniz için mutlaka geceleri rüya öğünü yapmalısınız. Bu durumda da acıkmasından kaynaklı olarak sabahın erken saatlerinde uyanmasını önlemiş olacaksınız.
- Bebeklerin sabahın erken saatlerinde kalkmasına neden olan en önemli etkenlerin başında gündüz uykusunu düzene sokamamış olması gelir. Eğer bebeğiniz gün içerisinde düzensiz uykular uyuyorsa bu durum onun gece uykusunu etkileyecek ve sabah erkenden kalkmasına neden olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için bebeğinize bir uyku rutini oluşturmalı ve uyku pencerelerini dikkate alarak, bebeğinizin ihtiyacı doğrultusunda gündüz uykusu uyumasına özen göstermelisiniz.
- Gündüz uykularının fazla olması, bebeklerde erken uyanmaya neden olabilir. Bebeklerin büyümesiyle birlikte bebekler gün içinde daha az uykuya dalar. Böyle bir durumda bebeğinizin uyku saatlerine dikkat etmelisiniz. Akşam uykularını her gün 15 dk öteleyerek bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.
- Son olarak ise gündüz uykularının yeterli olmaması, bebeğinizin yorgun uykuya dalmasına neden olur.
Sağlıklı Bir Uyku Rutini İçin Öğle Uykusunu Es Geçmemelisiniz!
Bebekler için uyku süresinin ve uyku kalitesinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve büyümesi için son derece önemli olan kaliteli uyku düzeni, bazı zamanlarda çeşitli nedenler ile bozulabilir. Bu bozukluğun sonucu olarak ta bebeklerde erken uyanma sorunları ile karşılaşılmaktadır.
Erken uyanan bebekler bu duruma alıştıkları için bunu sürekli hale getirecek ve erken uyanmaya başlayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için ise özellikle gündüz uykularının belirli saat aralıklarında olması gerekir.
Her bebek birbirinden farklı olmakla birlikte genellikle bebekler 0-3 yaş dönemi arasında 10-12 saatlik gece uykusu uyurlar. Gündüz uykuları ise 3 ve 5 saat aralığında değişiklik gösterir.
Bebeklerde sağlıklı gece uykusu döngüsü kurmak istiyorsanız öğle uykularını es geçmemelisiniz. Çünkü bebeğiniz öğlen vaktinde uyumadığı zaman akşam erkenden uyuyakalacak ve dolayısıyla uyanma süreci de sabahın erken saatlerine denk gelecektir. Sabahın erken saatlerinde uyanmak hem bebek hem de anne babaların bütün sistemini değiştirebilecek bir durumdur.
Bu nedenle bebeğinizin gündüz uykusunu yeteri kadar aldığından emin olmalı ve belirlediğiniz saat aralıklarında her gün uyutmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın, her gün aynı saatte uyuttuğunuzda bir düzen sağlamış olacaksınız.
Bebeklerin Sabah Geç Uyanması İçin Neler Yapılmalı?
Bebeklerinizin ve çocuklarınızın çok daha kaliteli uyku süreçleri geçirmeleri için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bebeklerin sabah geç uyanması için şimdi sıralayacağımız maddelere dikkat ederek düzenli bir uyku eğitimi verebilirsiniz.
- Bebeğinizin günlük uyku saatlerini mutlaka belirleyin. Sabah uykusu, gündüz uykusu ve akşam kaçta yatacağına kadar planlayıp belirlediğiniz saatlerin dışına çıkmamaya özen gösterin.
- Bebeğinizi uyutmadan önce karnının tok olduğundan emin olmalısınız. Gece belirlediğiniz saatlerde ya da bebeğinizin acıkacağı saatlerde rüya öğünü koyabilirsiniz. Aç olan bebekler hiç uyumayacağı gibi uyusalar bile erken saatlerde kalkacaklardır.
- Eğer bebeğiniz gün içerisinde olması gereken saat aralığının dışında uyuyorsa uyandırmaktan çekinmeyin. Özellikle de öğleden sonra şekerleme uykusunu çok uzatan bir bebek akşam uykusuna geç vakitte geçecektir. Uyku sürelerini bebeğinizin kaç aylık yahut kaç yaşında olduğunu göz önünde bulundurarak ayarlamalısınız. Bebeklerin her dönemde ihtiyaçları olan uyku gereksinimi farklılık gösterir.
- En önemlisi iyi bir uyku düzeni için disiplinli olarak bütün bunları her gün gerçekleştirmelisiniz. Zaman içinde bebeğiniz uyuyup uyanması gereken saatlere alışacak ve bu bir rutin halini alacaktır.
Erken uyanan bebekler için ne yapılmalı sorusuna verebileceğimiz bu cevaplar sayesinde bebeğiniz için daha kaliteli bir uyku deneyimi tasarlayabilirsiniz.
Bebekler ne zaman geç uyanmaya başlar?
Bebeğiniz erken uyandığında yani sabaha karşı 05.00-06.00 sularında uyanıyorsa yapmanız gereken şey ona hala uyku saati olduğunu hatırlatmanızdır. Odadan çıkartmadan uykuya dalmasını sağlamalıyız. Eğer ki uykuya dalmıyor ve inat ediyorsa odadan çıkıp yeniden odaya girin ve de aynı uyutma rutinine devam edin. Bu durumda kararlı ve tutarlı olmaya özen göstermelisiniz. Pes ederseniz bebeğiniz bunu bir alışkanlık haline getirebilir.
Genellikle bebekler 06.00-08.00 saatlerinde uyanmaya başlar. Eğer ki bebeğiniz erken uyanmasına rağmen mutlu ve huzurluysa onu uykuya döndürmenize gerek kalmamıştır.
Beşik güvenliği nasıl sağlanır? yazımızı okumak için tıklayın…
sorularınızı yorumlar bölümüne, sosyal medya kullanıcısıysanız instagram ile bize iletebilirsiniz…
Bu mükemel ipuçlarını paylaştığınız için teşekkürler! Bebeklerin uyku düzeni konusunda sağlam bir temel oluşturmak gerçekten çok önemli. Rutinlerine sadık kalmak, zaman içinde uyku alışkanlıklarını düzenlemek ve onlara rahatlatıcı bir uyku ortamı sağlamak, hem bebeklerin hem de ebeveynlerin daha mutlu ve dinç olmalarını sağlar. Her bir noktaya katılıyorum ve uygulamaya çalışıyorum. Sabahları geç uyanan bir bebek, gün boyunca hem daha mutlu hem de daha dinç oluyor. 🙂 Saygılar ve kucak dolusu sevgiler….