İçindekiler
Bebeğinizi uyuttuğunuzda, onu güvenli bir şekilde yatması gereken yere yani beşiğine bırakırsınız. Ancak her uyku esnasında sürekli beşiğin başında bebeğinizi gözetleyemeyebilirsiniz. Aklınızın onda kalmaması içinde beşik güvenliği ile ilgili gereken önlemleri almalı ki gün içinde kendinize de vakit ayırmalı ve her yetişkin gibi sahip olduğunuz diğer sorumlulukları yerine getirmelisiniz. Aldığınız önlemler sizin kendinize ayırdığınız zamanda ya da diğer sorumlulukları yerine getirirken daha rahat hareket etmenize olanak sağlayacaktır.
Her bebek, anne ve babasının kıymetlisi, gözbebeğidir. Tabi ki sürekli başında beklemek isterler ancak böyle bir şansları her zaman olamayabilir. İşte tam da bu gibi durumlarda bebeğinizi koruyacak olan, rahat etmesini sağlayacak olan şey bebeğinizin beşiğidir. Peki beşik güvenliği nasıl sağlanır?
Beşik Güvenliği
Bebek beşiği deyip geçmek maalesef mümkün değildir, beşik güvenliği, bebeğinizin hayatını kurtarabilir. Yapılan araştırmalarda, ailesinin gözetiminde olmasına rağmen yanlış beşik seçimi veya beşiğin bulunduğu ortam ve konumu nedeniyle ciddi sayılarda bebek ölümü gerçekleşmiştir. İşte bu yüzden kesinlikle basite indirgenecek bir konu değildir. Hatta mobilya seçimi bebeğinizin uyku kalitesini de etkilemektedir.
Bebekler İçin Güvenli Beşik
Öncelikle bebeğiniz için güvenli beşikler tercih etmelisiniz. Peki bebekler için güvenli beşik ne demektir birlikte bakalım.
- Standart olarak güvenli diyebileceğimiz beşiğin parmaklık yüksekliği 50 cm’den az, parmaklık arası boşluklar da 6 cm’den fazla olmamalıdır. Beşiğin yerden yüksekliği ise 1 metre 20 cm’den daha yüksek olmamalıdır.
- Böylelikle yeni doğan bebekler için riskli olmasa da biraz daha büyüyen ve gelişen bebekler için risk düşürülmüş ve bebeğin uykusunu güvenli hale getirmek için ilk adımı atmış olursunuz. Hareketlenen bebeklerde beşikten tutunup aşağı sarkma durumu olabilir.
- Bahsedilen yükseklikte bebeğin boyu aşağı sarkmaya yetmeyecektir böylece beşikten düşmeyecektir. Yine bahsedilen parmaklık arası mesafe ise meraklı bebeklerin kafasının sıkışmasını önlemek adına kurtarıcıdır.
- Yerden yükseklik ölçüsü ise olası sarkma ve düşme durumları için daha az hasar almak adına maksimum yükseklik ölçüsüdür.
Bebeğiniz İçin Güvenli Beşik Çeşitleri Nelerdir?
Şimdi gelelim beşik çeşitlerine:
- Pek çoğumuz, bebeğimiz en güzeline layık diye şekle çok önem veririz. Bu aslında büyük bir hataya yol açabilir. Örneğin önden kapaklı yani bir tarafa doğru açılan parmaklıklara sahip beşikleri kesinlikle tercih etmeyin. Unutmayın ki bebeğiniz hareketlendiğinde yanlışlıkla bu kapağı açabilir ve düşüp zarar görebilir. Hatta bu beşikler için 2011 senesinde Amerika, bir rapor yayınlamış ve bu tarz önden açılan kapaklı beşiklerin hepsini toplatmıştır.
- Hareket kabiliyeti kolay olsun diye tekerlekli beşikler tercih etmeyin. Sizin gibi bebeğiniz de bu beşiği hareket ettirebilir ve sonu kötü bitebilir. Bebeğinizin beşiğini devirebileceği ya da hareket ettirebileceği her türlü ihtimali yok etmelisiniz.
- Bunun yanı sıra her ihtimali düşünüp olası bir deprem felaketi için bebeğinizin beşiğini deprem güvenlik yönetmeliğine göre yerleştirmelisiniz.
- Bebeğinizin odası için ne kadar hevesli ve özenli olduğunuz tahmin etmek çok zor değil. Ancak bu güzel odayı süslemek için kullandığınız eşyalar bebeğinizin güvenliğini tehlikeye atmamalı. Örneğin beşiğin üzerinde ya da büyüyen bebeğinizin beşikten uzanıp alabileceği bir yerde herhangi bir tablo, ayna veya çerçeve benzeri materyalleri kaldırmalısınız. Bu sayede bebekler için beşik güvenliği sağlanmış olur.
Beşiğin İçini Nasıl Düzenlemelisiniz?
Beşik seçiminde tamamsanız, sıra içine konulacak yatağa geçmiştir. Bu aşamada yatak ve yatağın yerleştiği kısım aynı hizada olacak şekilde bir yatak seçimi yapın. Böylece bebeğiniz aradaki boşluklara parmaklarını sıkıştıramaz. Bu sayede beşik güvenliği sağlanmış olur.
Yatakla birlikte beşik parmaklıklarına yerleştirilen minderlerden de uzak durmakta fayda var. Bu minderler bebeğin tırmanmasını kolaylaştırırken merakının artmasına ve yanlış hareketler etmesine de sebep olabiliyor.
Şimdiye kadar bütün adımları tamamladıysanız eğer, sırada bebeğinizin beşik alışkanlığına geçiyor. Burada bebeğinizi beşiğine nasıl yatırdığınız dahi önem arz ediyor. Bebeğinizi yüz üstü yerine sırt üstü yatırmanız bazı sendromları önlemeyi sağlayacaktır.
Beşik ne kadar boşsa o kadar güvenli olur. Fazladan battaniyeler ve oyuncaklar bırakmaktan kaçının. Eğer battaniye örtecekseniz kenarlara iyice sıkıştırıp sabitleyin. Bebeğiniz böylece beşiğinde güvende olacaktır. Sizde bebeğiniz için beşik güvenliği adına yukarı saydığımız hususlara muhakkak dikkat etmelisiniz.
“Bebeğinizle oda paylaşımı için altı önemli nokta” yazımızı okumak için tıklayın…