İçindekiler
Ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı ve az da olsa ebeveynlere tedirginlik yaratan sorulardan bir tanesi de “bebeklerde hıçkırık neden olur?“. Aslında gözümüze çok şirin gözüken bebek hıçkırığı sıklıkla görülen ancak kısa bir süre içerisinde geçmediğinde ebeveynlerin endişe duymasına sebep olan sorunlardan bir tanesidir. Bebeklerin sağlığı ebeveynler açısından her şeyden önemlidir. Bu sebeple hıçkırık da zaman zaman endişe gibi sorunların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Sakin olun, endişelenecek bir durum yok, hatta gün içerisinde bir kaç defa karşılaşabilirsiniz de.
Ancak hıçkırık genelde kısa bir süre sonra kendiliğinden geçen bir durumdur. Bu sebeple hıçkırığın geçirilmesi için bebeklerin hastaneye götürülmesi veya doktor muayenesinden geçmesine gerek yoktur. Bebek hıçkırıkları herhangi bir hastalığın göstergesi değildir..
Bununla birlikte uzun süre boyunca kendiliğinden geçmeyen hıçkırığı durdurmak için uygulanabilecek pek çok yöntem vardır. Her yöntemin bebeğe zarar vermeden doğru ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
Bebekler Neden Hıçkırır?
Yenidoğan bebeklerde daha çok karşılaşılan hıçkırık tutması sorunu, bebeğin midesinin geliştiğinin bir göstergesi olarak görülmektedir. Bu gayet doğal bir durumdur. Bununla birlikte bebeklerde hıçkırık oluşmasına sebebiyet verebilecek durumlar genel olarak şu şekildedir;
- Bebeğin beslenirken hava yutması
- Bebeğin gereğinden fazla beslenmesi
- Bebeklerin gazının olması
- Diyafram kasılması
- Oda sıcaklığındaki değişmeler
- Anne tarafından tüketilen besinler
Yukarıdaki sebepler doğrultusunda bebeklerin hıçkırabilmesi mümkündür. Hıçkırık sorununu kesin bir şekilde ortadan kaldıracak net bir tedavi yoktur ancak hıçkırığın daha çabuk geçmesi için denenebilecek yöntemler bulunmaktadır.
Annelere gaz yapan yiyecekler ile ilgili yazımızı okumanız bebeğinizin de gaz probleminin giderilmesine yardımcı olacaktır…
Bebeklerde Hıçkırık Geçirme Yöntemleri
Bebeklerinin sürekli olarak hıçkırdığını ve hıçkırığın uzun bir süre geçmediğini fark eden ebeveynler bir miktar endişelenebilir. Bu da ebeveynleri bebeklerde hıçkırık nasıl geçer, sorusuna cevap aramaya yönlendirmektedir. Bebeklerde meydana gelen hıçkırık oldukça doğal bir durumdur ve fazla endişelenmeye gerek olmasa da bebeğiniz normalden fazla ya da daha sık aralıklarla hıçkırık tutuyorsa bir doktora başvurmak doğru olacaktır. Doktora gitmeden önce yapılması gereken bir kaç değişiklik sorunu kolayca çözmenize yardımcı olabilir.
Bebeklerde hıçkırığı geçirmek için uygulanabilecek çok yöntem bulunmamaktadır, bunları sizler için sıraladık;
- Hıçkıran bebek emzirilebilir.
- Bebek kucağa alınarak sırtı sıvazlanır.
- Bebeğin gazı varsa gazı çıkarılır.
- Bebeğin sakinleşmesine yardımcı olunur.
- Emzirme pozisyonu değiştirilir.
Bu yöntemler sayesinde bebeklerde meydana gelen hıçkırık sorununu ortadan kaldırmak mümkündür. Bununla birlikte bebeklerin tekrar hıçkırık problemini yaşamasını engelleyebilecek adımlar da bulunur. Bunlar;
- Beslenme sırasında bebekler fazlasıyla heyecanlanabilir. Bu da hava yutmalarına sebep olur. Bunu engellemek ve bebeği sakin kalmasını sağlamak gerekir.
- Beslenmeden sonra bebeğin belirli bir süre dik durmasını sağlamak.
- Bebeğin sırtını sıvazlamak.
- Ani sıcaklık değişimlerini olabildiğince engellemek.
- Bebeğin çok acıkmasını beklemeden zamanında beslemek.
- Çift taraflı besleniyorsa memeden memeye geçişlerde gazını çıkartılmalı.
- Biberon değişikliği.
Yukarıdaki yöntemler özellikle bebeklerde hıçkırık sorunuyla sürekli olarak karşılaşan ebeveynlerin uygulayabileceği yöntemlerdir. Bazı biberonlar bebeğinizin aşırı hava yutmasına sebep olabilir. Bu durumda biberon değişikliği de sorunun giderilmesini sağlayacak önemli maddelerden birisidir. Antikolik biberonlar bebeğinizin hava yutmasını engellediği için bebeğinizi hıçkırık tutmasını önleyecektir. Hıçkırığın geçirilmesinde ki en önemli ilk çözüm bebeğin sakin kalmasını sağlamak ve hıçkırığın kendi kendine geçmesini beklemektir.
Hıçkıran Bebeğe Su Verilir Mi?
İnsanlarda oluşan hıçkırığı geçirmek için su içilmesi tavsiye edilir. Ancak bu yöntem bebekler için pek de uygun değildir. Hatta yeni doğan bebeklere su içirmek onlara ve sindirim düzenini bozabilir hatta zarar verebilir. Özellikle ilk 6 aylık döneminde olan bebeklere kesinlikle su verilmemesi gerekmektedir. Hıçkırık dönemlerinde bebeğinizi az az ama sık aralıklarla beslemek sorunu kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
Bebek Hıçkırınca Hastaneye Götürmeli Miyim?
Bebekte hıçkırık problemi büyük ihtimal kısa süre içerisinde kendiliğinde geçecektir. Ancak hıçkırığın geçmediği durumlarda ek yöntemlerle bebeğe yardımcı olunabilir. Bununla birlikte 1 yaşından sonra görülen hıçkırığa kusma, uykusuzluk, huzursuzluk gibi problemler de eşlik ediyorsa bebek kesin olarak bir uzman kontrolüne götürülmelidir.
Hıçkırık Bebeğe Zararlı Mı?
Hıçkırık bebeklerin sağlıksız olduğunu değil aksine onların solunum ve sindirim sistemlerinin geliştiğini göstermektedir. Kısa süreli hıçkırıkların bebeklere herhangi bir zararı yoktur. Ancak uzun süren, 5 ila 10 dakikayı aşan hıçkırıklarda yardımcı tedaviler uygulamak veya bir uzmandan destek almak gerekebilir. Bebeği korkutmak ya da dilini çekmek gibi tehlikeli yöntemler hıçkırığı geçirmenin haricinde bebeğin ruhsal durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun yanında bebeği sallamak ya da baş aşağı çevirmek te doğru bir uygulama değildir.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…