İçindekiler
Yenidoğan ebeveynlerinin en büyük korkularından biri hata yapmaktır. Çünkü her anne-baba bebeğine en iyi şekilde bakmak ister. Bu süreçte bebeği emziğe alıştırmak, uyurken sallamak ya da sallamamak, emzirmek ve kundaklama gibi birçok konu sorun teşkil eder. Sizlerin biraz daha rahat etmesi için bebeklerde kundaktan uyku tulumuna geçiş sürecinde bazı konulara açıklık getirmek gerektiğini düşündüm.
Bebeklerde Kundak Ne Zaman Bırakılmalıdır?
Bizim kültürümüzde oldukça eski bir yer tutan kundaklama geleneğinin faydası keşfedilmiş olsa gerek ki Avrupa ülkelerinde hatta Dünya genelinde, bebekler kundaklanmaya başlamıştır.
Annelerimizden ya da daha büyük aile bireylerinden gördüğümüz ve öğrendiğimiz bu sistemi yabancı ülkeler bilimsel olarak araştırmış ve şu kanıya varmıştır; bebeklerin kolik gelişiminde kundak çok faydalıdır.
Bebeklerin kundaktan ayrılma zamanı gelene kadar kundakta kendilerini huzurlu hissettikleri için daha iyi uyumakta ve daha az strese girdikleri için daha az ağlamaktadırlar. Tabi bunların yanında, bebeğinizin fiziksel gelişimini de düşünmek gerekir.
Elleri ve ayakları sürekli serbest olan bebekleri düşünelim. Bir de kundaktaki bebekleri düşünelim. Elleri ayakları serbest olan bebek zaten bir zorlanma hissetmediği için hareket etme isteği duymayacaktır.
Ancak kundaktaki bebek içinde bulunduğu sıkıntıdan kendini kurtarmak ister. Bu yüzden de sürekli ellerini, ayaklarını hatta vücudunu hareket ettirmeye çalışır. Bu da gelişmekte olan el ve ayaklardaki kaslar için egzersiz haline gelecektir.
Sadece el ve ayaklar olarak da düşünmek yetmez. Bu hareket etme uğraşları esnasındaki çabaları, bebeğinizin gaz sıkışmalarına da çare olabilir.
Bebeklerde Kundak Ne Zaman Bırakılmalıdır?
“Bebeklerde kundak ne zaman bırakılmalıdır” sorusuna bir bakalım. Bebeğini kundaklayan ve bu kundaktan ne zaman ayırması gerektiğini merak edenler için şöyle diyebiliriz: Öncelikle her bebeğin gelişim şekli ve süreci aynı değildir.
Çok uzak örneklere de ihtiyacımız yok. İki çocuğu olan bir anne iseniz, ikisinin de bebekliklerinin ve büyüme süreçlerinin farklı olduğunu hemen fark edebilirsiniz. İkisi de sizin çocuğunuz olmasına rağmen tamamen farklılardır.
O yüzden tam şu sürede kundaktan çıkartabilirsiniz diyemeyiz. Ancak ortalama olarak 2-4 ayları arasında bebekler kundaktan çıkartılmaktadır. Bazen de uykuların düzenliliği açısından yarım kundak yapabilirsiniz.
Bebeğinizi tanıdıkça, kundaktan çıkarılma vaktinin geldiğini de anlayabilirsiniz. Kundaktayken eskisine göre daha huysuzlaşmış olabilir ya da artık daha büyük hareketlerle size sinyal veriyor olabilir.
Daha büyük hareketlere, kımıldamalara hatta dönmeye başlamış bir bebek için ellerini kullanması gelişimi açısından şarttır. Buradan da artık kundakla vedalaşması gerektiğini anlayabilirsiniz.
Bebeklerde Kundaktan Uyku Tulumuna Geçiş Nasıl Yapılır?
Eğer her şey tamamsa ve artık kundaktan çıkartmanın vakti geldiğini düşünüyorsanız bunun için ne gibi adımlar izlemeniz gerektiğini konuşalım. Bebeklerde kundaktan uyku tulumuna geçiş kademeli olarak yapılmalıdır. Bu süreçte hemen kundağı açıp bebeği şoka uğratmamak gerekir. Öncelikle yalnızca bir kolu dışarı çıkararak başlayabilirsiniz.
Böylelikle durumdan emin olmanız kolaylaşacaktır. Çünkü henüz kundağı bırakmaya hazır değilse, kendini farklı şekillerde belli edecektir. Eliyle ne yapacağını bilemiyorsa kendisine zarar verebilir.
Ancak öncekine göre eli dışardayken daha sakinse vaktinin geldiğinden emin olabilirsiniz. Her bebek farklıdır demiştik, bu farklılık hareket alışkanlıklarında da geçerlidir. Ellerinden ziyade ayakları daha hareketli olan bir bebeğe sahip olabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda ilk adımınızı bir kolu dışarı çıkartarak değil bir ayağı dışarı çıkartarak yapabilirsiniz. Eğer hazır olmadığını düşündüğünüz bir durum içindeyseniz bir iki gün arayla tekrar ilk adımları denemeniz gerekecektir.
Bu süreçte yalnızca bebeğinizi değil kendinizi de baskı altında bırakmamalı ve sakin kalmalısınız.
Kundaktan Uyku Tulumuna Geçiş İçin Basit Adımlar
Gelelim kundaktan uyku tulumuna geçiş ve uyku tulumu kullanımına:
- “Öncelikle kundaktan uyku tulumuna geçiş nasıl yapılır” birlikte inceleyelim. Kundaktan zor vazgeçen bebekler için büyük bir kurtarıcı olacaktır.
Yine kendisini saran ancak biraz daha rahat ettiren bir alternatife hiçbir bebek hayır demeyecektir. Uyku tulumu seçimi de tabi ki bebeğiniz için çok önemli olacaktır. Uyku tulumuna geçiş sürecinde kundağına yakın bir kumaştan tulum seçebilirsiniz.
Ya da kundaktan çok sıkılan bebeğiniz için biraz daha koruyucu bir tulum seçerek üzerine daha fazla örtü örtmezseniz daralma yaşamayacak ve rahat edecektir. Kısa sürede tulumun bebeğinizi ve sizi ne kadar rahat ettirdiğini görebilirsiniz.
“Bebeklerde Uyku Düzeni” yazımızı okumak için tıklayın…