İçindekiler
Bebeklerde reflü, çoğunlukla yetişkinlerde görülen ancak 3 ayını doldurmamış bebeklerde de oldukça yaygın görülebilen bir mide hastalığıdır. Burada yemek borusu ve mide arasında bulunan halka şeklindeki kas olması gerektiği gibi çalışmaz ve mideden yemek borusuna mide içeriğini kaçırır.
Bebeklerde Reflü Neden Olur?
Yetişkinlerde reflü nasılsa bebeklerde reflü aynı şekildedir, ayırt edici bir fark bulunmaz. Annesini yeni emen bir bebeğin sütün bir miktarını kusması ya da tükürüğünün artması reflüden kaynaklıdır.
Yaklaşık olarak 4 aylık bir bebek reflüyü en yoğun şekilde geçirirken 12-18 ayları arasında bebeğin reflüsünün tamamen geçmesi beklenir.
2 yaş ve üzeri bebeklerde reflüye çok nadir rastlanır. Reflünün 2 yaş ve üzeri bir bebekte hala devam etmesi yani 12-18 aylar arasında tamamen iyileşmeme sebebi, başka sebeplerin altta yatması veya başka rahatsızlıkların iyileşmeyi engellemesi olabilir.
Bu gibi durumlarda muhakkak ailenin bir çocuk doktoruna danışması gerekir.
Bebekte Reflü Belirtisi
Tükürme ve kusma, yutmada zorluk, beslenme esnasında huzursuzluk, sıvıyla karışık gaz çıkarma, kilo kaybı, arkaya doğru gerinme, sık sık öksürmek, öğürme ve boğulma, göğüsteki yanma hissi (yemek borusundan dolayı), uykunun çok bölünmesi gibi belirtiler, bebekte reflü belirtisi olabilir.
Bebekte Uyku Bozukluğu
Bütün bebekler birbirinden farklıdır. Bu da sorunların ve belirtilerinin farklılaşmasına sebebiyet verebilir. Eğer bir bebekte uyku bozukluğu varsa, uyku eğitimi ile ilgili düzen kuramıyorsanız, sorunu çözebilmek için öncelikle kaynağının bilinmesi gerekir. Doğumundan itibaren bebeğin uyku alışkanlıkları oluşur.
Şimdiye kadar kucakta uyuyan bir bebek sonrasında kendi yerinde yatağında uyumakta zorluk çeker. Ya da hep sallama yöntemi ile uyutulan bebek, sabit bir yere bırakılıp uyuması beklendiğinde muhtemelen kendi kendine uykuya geçmekte zorlanacaktır.
Bu rutinlerin dışına çıkıldığında, yani yer değişikliği veya şekil değişikliğine gidildiğinde bebek içinde bulunduğu duruma kolayca adapte olamayacaktır.
Bununla birlikte fiziksel olarak bebeği rahatsız eden bir şey varsa (diş çıkartmak, aşırı beslenmek, karnının aç olması ve reflü) bu da bebeğinizin uyumasına engel olacaktır.
Uyku esnasında sıkıntı çekmeye devam eden bebeklerde mecburi uyku alışkanlığı değişimlerine gitmek gerekir.
Örneğin her zaman kucağınızda uyuttuğunuz bebeğiniz diş çıkardığı esnada kucağınızda değil yerde uyumak isteyebilir, onun rahat ettiği uyku şekli artık buna dönüşebilir.
Bu durumda bebeğinizi sizin istediğiniz şekilde evrilmeye zorlamamalısınız. Bebeğinize bu sıkıntılarında ve uyku probleminde destek olmalı ve her zaman sakin kalmalısınız. Tabi burada bebeğe yeni beceriler kazandırmamaya özen gösteriyor olmalıyız.
Bebeğim Reflüden Uyuyamıyor
Sizde bebeğim reflüden uyuyamıyor diyen annelerden misiniz?
Pek çok bebek rahatsızlığında olduğu gibi, bebek reflüsü ve uyku da birbiri ile bağlantılıdır. Uyku sorunu çeken bir bebeğin sorunu reflü ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli maddelere bakmak gerekir.
-
- Öncelikle bebeğinizi yatıracağınız zaman muhakkak sırtüstü yatırmanız gerekir. Böylelikle karnına yani midesine baskı olmayacaktır. Uzmanlar, bebeklerin gelişimi için de sırt üstü yatmasının faydalı olduğunu söylüyorlar.
- Normal zamanda bebekler için yastık kullanımı önerilmiyor. Reflü yastığı veya yan yatırma yastıklarının kullanımı tavsiye edilmiyor ve reflüyü ya da kusmayı önlediğine dair bilimsel bir kanıt henüz yoktur. Yastığın ani bebek ölüm sendromuna neden olması da engellenmiştir.
- Yatağa eğim vermek için baş ucu tarafından yatağın altı ve beşik tabanı arasına yükseklik oluşturacak bir şey koyabilirsiniz. Ancak koyduğunuz bu yükselti bebeği rahatsız edecek boyutta olmamalıdır.
- Bebeğinizi yatırdığınız esnada üzerinde bulunan kıyafetleri dikkatli seçmelisiniz. Bebeğinizin karnını çok sıkan kıyafetler reflüsünü artırabilir.
- Beslenme sonrası yatırılacak bebekleri çok fazla zıplatmaktan ve hareket ettirmekten kaçınmalısınız. Böylece midesi sakin kalabilir ve yemek borusuna geçirim yapmayabilir.
- Bebeğinizin rutin alışkanlıkları arasında olmasa bile uyuduğu esnalarda bebeğinize emzik vermeyi deneyebilirsiniz. Emzikle emmesi sindirimine yardımcı olacak bu da reflüyü engelleyecektir.
- Bebeğinizi uykuya yatırmadan 30 dk önce emzirmelisiniz. Böylece gazı rahatla çıkacak, bebeğiniz rahata kavuşacak.
- Emzirme işlemini her 2 göğüsten de tam yapmalısınız.
- Bebeğinizi hemen emzirip uyuması için uykuya yatırmamalısınız.
- Reflüsü olan bebeklerde emzirme işlemi planlı ve zamanlı olmalıdır.
- Bebeğinizi biberonla besliyorsanız delikleri büyük akan değil küçük delikli biberon başlığını tercih etmelisiniz. Bu şekilde bebeğinizi beslediğiniz sırada onun midesine kaçacak olan hava miktarı daha az olur ve bebeğin rahatsızlığı önlenir.
Eğer ki bebeğim reflüden uyuyamıyor diyorsanız ve bir uyku düzeni sağlayamıyorsanız doktorunuz ve uyku danışmanı yardımıyla uykularınızı daha düzenli hale getirebilirsiniz.