İçindekiler
Hamilelikte bitki çayı içilir mi sorusu da birçok kişi tarafından merak edilen soruların başında geliyor.
Son yıllarda bitki çaylarına olan talep oldukça arttı. Geçmişten bugüne uzun yıllar boyunca tükettiğimiz siyah çaya alternatif olarak tüketilen yeşil çaylarda oldukça tercih edilmeye başlandı. Günlük hayatımızda tükettiğimiz yeşil çayların hamilelik gibi öneli zamanlarda tüketilmesine normal zamandan daha fazla özen göstermeliyiz. Bu önemli dönemde bilinçsiz bir şekilde bitki çayları tüketilmemelidir. Hamilelik süreci, anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken dönemlerdendir. Özellikle tüketilen besinler ve sıvı ihtiyaçları konusunda bazı durumlar anne adaylarının kafasında soru işaretleri oluşturur.
Hem anne sağlığı hem de bebek gelişimi açısında dikkat edilmesi gereken kurallardan biri de bitki çayının tüketilip tüketilmemesi konusudur. Hamilelik sürecinde geçirilen belirli gribal enfeksiyonlar, bitki çayı tüketimi ihtiyacını doğuruyor. Ancak bu dönemde bazı bitki çayları riskli olabilir. Bu konuda uzmanlar belirli bitkilere izin verirken, belirli bitkilerin zararlı olduğunu vurguluyor. Örneğin nane limon bu konuda tercih edilebilir. Bu noktada en önemli konulardan biri de bitki çayının zararlı olup olmadığıdır. Bazı bitki çaylarının sürekli kullanımı sonucunda zararlı etkilerin olduğu biliniyor. Bu sebeple bitki çaylarının sürekli tüketimi alışkanlık haline getirilmemelidir.
Hamilelikte Bitki Çayı İçilir Mi? Hangi Çaylar Hamileler İçin Zararlıdır?
Hamilelikte bitki çayı içilir mi sorusuna cevap; bazı bitki çaylarının içilebilmesi zararlı değil, hatta faydalıdır şeklindedir. Örneğin çok fazla kafein tüketmek zararlıdır. Hatta uzmanlar 200 mg kafeinin günlük doz olarak uygun olduğunu vurgulamaktadır. 200 mg kafein, yaklaşık olarak 2 ile 4 bardak fincan-çay bardağına tekabül eder.
Bitkisel çayların tüketim güvenliği, mevcut olan etkileri ve etkileşimleri üzerine araştırmalar oldukça sınırlıdır. Hatta bazı bitki çaylarının sürekli kullanım sırasında zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bitki çayları gebelik döneminde ihtiyaç duyulmadıkça alışkanlık haline getirilmemelidir.
Düşüğe Neden Olan Bitki Çayları Nelerdir?
Düşüğe neden olan bitki çayları iyi bir şekilde araştırılarak ve doktor onayından geçilerek içilmelidir. Hamilelik döneminde düşüğe neden olabilecek bitki çayları ise aşağıdaki gibidir;
- Sinameki,
- Ahududu,
- Kekik,
- Ebegümeci,
- Yaban mersini gibi adından sıkça söz ettiren bitki çaylarını tüketirken mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bitki çayları dışında ayran, süt ve taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir. Hamilelik döneminde, normal dönemlerde olduğu gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak, sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Günde 20 dakikalık yürüyüş, yüzme, hamilelik pilatesi, hamile yogası veya uygun bir egzersiz programı doğum için yardımcı olabilir.
Gebelik Döneminde Hangi Bitki Çayları İçilebilir?
Güvenli bir şekilde tüketildiği takdirde gebelik döneminde bitki çaylarının içilmesi zararlı değil hatta yararlıdır. Gribal enfeksiyon döneminde hamileler ıhlamur içebilir mi sorusu da sık sık gündemdedir. Bilindiği üzere hamilelik döneminde sürekli olarak ilaç kullanmak doğru olmayabilir. Özellikle doktor tavsiyesi olmadan hiçbir şekilde ilaç kullanılmamalıdır. Bu durumda anne adayları belirli bitki çaylarını tüketebilir. Bunların arasında gelen bitki çayları;
- Nane
- Limonlu ıhlamur
- Yeşil çay vb. bitkilerdir.
Bu bitki çaylarından günlük olarak 1 bardak içilebilir. Bunun dışında karışık malzemeler kesinlikle tüketilmemelidir. Ayrıca günde 1 bardak zencefil ve adaçayı soğuk algınlığına yakalanmak için içebilirsiniz. Bunun dışında hamilelikte ıhlamur da tüketilebilir. Ancak daha önce de belirtildiği üzere bu bitki çayları sürekli olarak tüketilmemesi gerekir. Bitki çayları dışında, gün içerisinde içtiğiniz su miktarı önemlidir ve ortalama 10 bardak su tüketilmelidir.
Kekik Çayı Düşüğe Neden Olur Mu?
Hamilelik döneminde kekik çayı düşüğe neden olur mu sorusunu ele alalım. Kekik bitki çayı aktif maddeler içerir ve hamilelikte kaçınılması gereken bitki çaylarından biridir. Bazı araştırmalar, günde iki fincan kekik çayının düzenli tüketiminin hamileliği sonlandırabileceğini göstermiştir. Bu nedenle tüm hamile kadınların bitki çayları hakkında bilmesi gereken unsurlardan biri de çay tüketimlerinin kısıtlı olmasıdır.
Yine fesleğen ve keten çayı da zararlı olabilir ve tüketimi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Önemli olan bu dönemde yediğiniz ve içtiğiniz her besin hakkında araştırma yapmanızdır. Ayrıca ne kadar yararlı olursa olsun hiçbir besini ya da içeceği çok fazla tüketmemelisiniz.
Gebelikte Kahve Tüketimi Zararlı mıdır? yazımızı okumak için tıklayın…
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…