İçindekiler
İlk defa bebeği olan anneler ya da emzirmeye yeni başlayan anneler bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım sorusunun cevabını bilmeyebilirler hatta bu durumdan tedirgin olup rahatsız hissedebilirler. Sonuç olarak, aileye yeni katılan bireyin bütün ihtiyaçlarını görüp gerekli olan özeni göstermek, ebeveynlerin bu yolculuğa çıkmasının sebebi olduğunu söyleyebiliriz.
Her anne bebeğinin yeterince anne sütü aldığından ya da emdiğinden emin olmak ister. Ancak emzirilen bebeğin ne kadar emdiğini bilme imkanımız bulunmamaktadır. Peki, bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?
Bebeklerin Doyduğunu Gösteren İşaretler Nelerdir?
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım endişesi birçok annenin ortak problemidir. Aşağıda bahsedilen işaretler ile sizin durumunuz bir birine uyuyorsa, muhtemelen bebeğiniz yeterince besleniyordur.
- Göğüslerinizi kontrol ettiğinizde emzirmeye başladığınız andaki durumuna göre daha yumuşak hissedersiniz. (Çünkü bebeğiniz göğüslerinize baskı yapan sütün büyük bir kısmını emmiş demektir)
- Bebeğiniz emdikten sonra rahat ve mutlu görünüyor olması.
- Bebeğiniz, doğumdan sonra kaybettiği kiloları tekrar geri alıp daha sonrasında yine kilo almaya devam ediyorsa bu size bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım endişesinden kurtarır. Bebeklerin büyük bir çoğunluğu doğumdan sonra kilo kaybeder (bu da yaklaşık ağırlıklarının yaklaşık yüzde 7’sini karşılık gelir) ve yaklaşık 2 haftayı doldurduktan sonra tekrar geri alırlar
- Bebeğiniz ilk dört ayda haftada yaklaşık 170 ile 225 gr, daha sonra 4 ile 7 ay arasında haftada yaklaşık 110 ile 170 gr arasında kilo almalıdır.
- Emzirmeye başlayıp, yeteri kadar sütünüz gelmeye başladıktan sonra bebeğiniz, günde en az altı defa bezini ıslatır. İlk günlerde, besin açısından zengin kolostrum ile beslenirken, günde sadece bir veya iki defa ıslak bez ile karşılaşabilirsiniz. Bebeğiniz normal anne sütü almaya başladıktan sonra çok daha fazla ıslak bez değiştirmeye başlayacaksınız.
- İlk ayda bebeğinizin günde en az üç defa kaka yapar ve doğumdan sonraki beş ile yedi gün içinde sarımsı, hardal renginde kakasını görürsünüz. Bir aylık olduğunda daha az bağırsak hareketi olur veya ara sıra birkaç gün bağırsak hareketlerini atlayabilirler. Katı yiyecekler yedikten sonra, 4-6 ayda, muhtemelen günde en az bir defa bağırsak hareketine geri dönecektir.
Bebeklerin Yeterince Anne Sütü Almadığına Dair İşaretler Nelerdir?
Eğer bebeğinizin yeteri kadar emmediğini düşünüyorsanız ve bu durum sizi endişelendiriyorsa şu belirtilere dikkat edin:
- Bebeğiniz kilo kaybetmeye devam ediyor ve beş gün sonra kilo almaya başlamadıysa ya da bundan sonra herhangi bir zamanda tekrar kilo kaybetmeye başlarsa, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
- Bebeğiniz, doğumunu takip eden beş günden sonra, 24 saatlik periyot içerisinde altı bezden daha az ıslatıyorsa bu durumda bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım şeklinde endişeye düşüyor olabilirsiniz. Bu yüzden doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
- Bebeğinizin ilk beş gününden sonra küçük, koyu renkli kaka gördüyseniz.
- Bebeğinizin idrar rengi çok koyu sarı, elma suyu görüntüsündeyse bu yeterinde beslenemediğini anlamına gelebilir. (İdrarı soluk veya berraksa, yeterince sıvı alıyor. Daha konsantre ise sıvı yetersizliğine bir işaret olabilir)
- Bebeğiniz çoğu zaman huysuz veya uyuşuktur. Onu göğsünüze koyduğunuz anda uyuyabilir daha sonra göğsünüzden uzaklaştırdığınızda huzursuz olur veya telaşlanabilir.
- Bebeğinizin ağzı veya gözleri kuru görünüyorsa,
- Emzirme, bir saatten uzun sürüyor ve bebeğiniz tatmin olmuş görünmüyorsa, yine bebeğinizin beslenmesini kontrol etmelisiniz.
- Emzirdikten sonra göğüslerinizin yeteri kadar boşalmadığını hissederseniz.
- Bebeğinizi emzirirken nadiren yutkunduğunu duyarsınız. (Bazı bebekler çok sessiz emerler, bu nedenle diğer tüm belirtiler normalse, endişelenmenize gerek yok)
Bu noktada bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım şeklinde endişelerinizi değerlendirebilir ve bebeğiniz için gerekli olan beslenme düzenini sağlayabilirsiniz.
Bebekler Yeterince Anne Sütü Almazsa Ne Olur?
Çoğu anne bebeklerin ihtiyaç duydukları sütü sağlayabiliyor olsa da bazen bebekler yeterince alamıyor olabilirler. Bu durum fark edilemeyip sorun çözülemezse bebek dehidrasyon ve gelişememekten dolayı sıkıntılar yaşayabilir. Bu durum nadir karşılaşılan fakat ciddi bir problemlerdir.
Bebeğinizin yeterince süt almadığından endişeleniyorsanız, doktorunuz, sağlık ocağında ki sorumlu hemşireniz veya bir emzirme danışmanıyla durumu değerlendirmek daha doğru olacaktır. Emzirme danışmanı ya da hemşireniz sizi emzirme sırasında gözlemleyerek, emzirmenin doğru bir şekilde devam edebilmesi için sizi yönlendirecek ve bebeğinizin doğru bir şekilde emmeye devam etmesine yardımcı olacaktır.
Bebekler Ne Sıklıkla Emzirilmeli?
Emzirme konusunun çok fazla normali vardır. Mesela, bazı bebekler her zaman emmeyi severler, bazıları sadece beslenmek için değil aynı zamanda zevk için de emerler. Bazıları sadece karınları acıktığında emmek isterler.
Bebeğinizin doğumundan itibaren ilk 24 saatte çok fazla ememeyecek kadar yorgun ve uykulu olabilir. Bu süreyi tamamladıktan sonra;
1-7 Hafta
- Her 2-3 saatte bir,
- Günde 8 ila 12 kez, bebeğinizi emzirmelisiniz.
Bu çok görülebilir ve her emzirmede yeterince emip emmediğini merak etmenize neden olabilir. Ancak bebeğinizin küçücük bir midesi olduğunu ve bu sebeple sık sık emzirilmesi gerektiğini unutmayın.
2-5 Ay
- Her 2,5 – 3,5 saatte bir,
- Günde 7 – 9 kez, bebeğinizi emzirmelisiniz.
Bebeğiniz büyüdükçe ve emzirme daha verimli hale geldikçe, emzirmeler arasında ki süre giderek artacak ve bebeğinizin göğsünüzde geçirdiği zaman daha da azalacaktır.
6 Ay ve Sonrası
- Her 5 – 6 saatte bir,
- Günde 4 -5 kez, bebeğinizi emzirmelisiniz.
Ne Kadar Sütü Sağmam Gerekiyor?
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım endişesini rafa kaldırdıktan sonra süt sağma konusuna değinebiliriz. Eğer süt pompası kullanıyorsanız ve ne kadar sağmanız gerektiğini bilemiyorsanız aşağıdaki yönergeleri gözden geçirmeniz faydalı olacaktır;
- Yaklaşık 1 aylık olana kadar, çoğu bebek günde yaklaşık sekiz kez beslenerek bir seferde biberon ile 75 ile 85 ml civarında anne sütü alacak. Bu 24 saat içinde toplam 600 ile 700 ml arasında bir miktara karşılık gelir.
- 6 aya kadar, bebeğiniz günde yaklaşık 700 ile 900 ml civarında ve altı ile sekiz defa beslenecektir. Katı gıdalara geçtiğinizde bebeğiniz biraz daha az emecek ya da içecektir.
Yukarıda sıralanan bilgilerin genel bilgiler olduğunu özellikle belirtmeliyiz. Eğer 6 aylık bebeğiniz, istemiyorsa her gün 900 ml anne sütü emmesi için zorlamayın. Bazı anneler bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım endişesi ile bebeklerine olması gereken daha fazla anne sütü vermek isteyebilirler ama burada dikkat etmeniz gereken bebeğinizin ihtiyaç duyduğu anda ihtiyaç duyduğu kadar beslenmesidir.
Bebekleri Aşırı Beslemek Mümkün Mü?
Evet, mümkündür. Bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, bebeğinize fazla mama veya anne sütü vermek tabi ki kolaydır. Emzirilen bir bebek, çok az miktarda süt ile tatmin olabilir ya da susuzluğunu giderecek kadar emebilir. Ancak biberonla beslenen bir bebek için bu durum o kadar kolay değildir. Biberonla beslenen bebeğiniz sadece biraz süt istiyor olabilir. Fakat sütün bir biberonun meme ucundan hızlı akması sonucu çok daha fazlasını emer. Bununla birlikte bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım diyerek bebeğinizi olması gerekenden daha fazla da beslememelisiniz.
Bebeklerin Biberonla Aşırı Beslenmesi Nasıl Engellenir?
Bebeğinizin doğru miktarda sütü almasına için onu yavaş bir şekilde biberonla besleyin ve tatmin olduğunda ya da doyduğunda size haber vermesi için kısa molalar verebilirsiniz. Bebeğiniz anne sütünü hızlıca yutuyormuş gibi görünüyorsa her 10 emmede bir kısa ara vererek nefesini yenilemesine yardımcı olun. Bu, özellikle ilk birkaç ayda, hızlanmayı öğrenene kadar önemlidir.
Bebekler daha katı yiyecekler yemeye başladıkça, daha az anne sütü almaya başlarlar. Bebeğiniz birinci yaşına yaklaştığında, günde üç ila dört kez anne sütü yeterli gelebilir.
1 yaşını doldurduktan sonra, sizin için sakıncası yok ise ve de bebeğinizde isterse emzirmeye devam edebilirsiniz. Bebeğiniz beslenme ihtiyacının büyük kısmını mama ya da katı gıdalardan alıyor olsa da, anne sütü yine de bebeğinizin bağışıklık korumasını, vitamin ve enzim ihtiyaçlarını karşılar.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…
Bebeğiniz emme ile ilgili problem yaşıyorsa durumu gözden geçirmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaynaklar
ACOG. 2016b. Breastfeeding your baby. American College of Obstetricians and Gynecologists.” [Accessed December 2016]
AAP. 2015a. How to tell if baby is getting enough milk. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2015c. Making sure your baby is getting enough milk. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2012. Policy statement: Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 129(3): e827-e841. [Accessed December 2016]
AAP. 2015d. Warning signs of breastfeeding problems. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2015e. Transitional milk and mature milk. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2015f. How much and how often should your baby eat? American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2015g. Feeding and nutrition: Your one-year-old. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
AAP. 2015b. Common feeding problems. American Academy of Pediatrics. [Accessed December 2016]
ACOG. 2016a. Optimizing support for breastfeeding as part of obstetric practice. American College of Obstetricians and Gynecologists. [Accessed December 2016]