İçindekiler
Rüya beslenmesi, gece beslenmesi gibi adlara da sahip olan rüya öğünü kavramı, bebeği uyurken beslemek anlamına gelmektedir. Tabi bunu yaparken bebeği tamamıyla uyandırmamaya özen gösterilmelidir.
Uyku öğünü denmesinin nedeni de tam olarak budur aslında. Bebeği uyuduğu esnada kucağa alıp meme veya biberon ile besleyebilirsiniz. Sonrasında ise tekrar yatağına koymak gerekir. Bu süreçte bebeğiniz uyanabilir, uyuması için biraz destekleyip yarı uyanık vaziyette yatağına tekrar yatırabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizi uyandırmadan karnını doyurmuş olursunuz. Bebeğinize uyku eğitimi verirken sağlıklı bir şekilde bebeklerde uyku düzeni oluşturmada işinizi kolaylaştıracak yöntemlerden bir tanesidir.
Bebeklerde rüya beslenmesi, yenidoğan dönemi ile yani 0-4 ay aralığı gece beslenmesi ile karıştırmamak gerekir. Çünkü yenidoğanların mideleri küçüktür ve en az iki saatte bir beslenmeleri gerekir, bu durum zaten normaldir. Yani siz yenidoğan bir bebeğe uyku öğünü verseniz bile zaten tekrar acıktığı için uyanacaktır. Bu yüzden bebeklerde rüya öğünü 4 ay ile başlanır. Uyku öğünü için belirlediğiniz saatlerde bebeğinizi emzirme veya biberon aracılığıyla besleyebilirsiniz. Bu onların gece boyunca daha uzun süre uyumasına yardımcı olacaktır. Böylece hem siz hem de bebeğiniz daha uzun süre uyumuş olacaksınız.
Bebekler 3ncü ayda henüz yenidoğan dönemini tam anlamıyla tamamlamadığından dolayı 3 aylık bebek gece beslenmesi anne sütü ile bebek her istediğinde devam ettirilmesi gerektiğini içerir. Bebeğiniz anne sütü yerine formül sütle besleniyorsa 2,5-3 saatte bir bebeğinizi beslemeniz gerektiğini unutmayınız. Bazen anneler her ağlamayı beslenmeye bağlarlar ve de bebeklerine aşırı besleme yapabilir. Aşırı besleme bebekte kusma problemlerine neden olabilir.
Uyku eğitimi ne zaman verilmeli sorunuzun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz…
Eğer bebeğiniz planladığınız rüya öğünü zamanına yakın bir zamanda uyandıysa, hemen beslenmemelidir. Bebeğinizi önce sakinleştirip ya da uykuya dönmesini sağlayıp devamında rüya öğünü yapılmalıdır. Belki bebeğiniz uykulu olması sebebiyle tam bir beslenmeyi tamamlayamayabilir fakat onun uyanmasını bir iki saat kadar öteleyecektir. Bebeğiniz uyanık durumdayken yapılan besleme rüya öğünü olmayacaktır.
Bazı durumlarda planladığınız saatte bebeğiniz beslenmeyi kabul etmeyebilir. Bu gibi durumlarda beslenmeyi 30-40 dakika kadar erteleyebilirsiniz.
Rüya öğünü saatlerini planlarken, bebeğinizin uyuma ve uyanma saatlerini dikkate alarak uyku süresini eşit bölümlere ayırmak kaydıyla yapabilirsiniz. Gece beslemelerinin tamamını uyku öğünü olarak ta yapılabilir. Mümkün olduğu kadar bebeğiniz aktif uykudayken yani REM uykusu olarak adlandırdığımız dönemde beslemeyi yapabilirsiniz. REM uykusu döneminde bebeğiniz kollarını, bacaklarını oynatabilir, gözlerini açıp kapayabilir. Eğer bu dönemi yakalayabilirseniz bebeğiniz olduğundan daha fazla beslenebilecektir. Tabi ki her zaman bu dönemi yakalamak mümkün olmayabilir, o zaman burada dikkat etmeniz gereken, mümkün olduğu kadar aynı saatlerde yapmanızdır. Bu sayede uykusuz anneler de kendilerine bir uyku düzeni oluşturmuş olur.
Size bir ek bilgi daha vermek istiyorum. Uykusuz anneleri biraz daha rahat ettirmesi amacıyla, yatağa girmeden yarım saat önce rüya öğünü yapın ki size de en az 2 saatlik bir uyku süresi kalmış olsun.
Rüya öğünü sıklığı tamamen doktorunuzun tavsiyesi ile gerçekleştirilmelidir. Bebeğin yaşı ve kilosu gibi durumlara göre değişiklik gösteren uyku öğünü yine doktorunuzun kontrolünde olacak şekilde 10 veya 11. aya kadar bu yöntem sürdürülebilir. Burada tercih tamamen ebeveynlerindir. Bebeklerinin ihtiyaçlarına göre gece beslenmesine devam edip ya da kesmesine karar verebilirler. Peki, bebeklerde rüya beslenmesi hangi durumlarda işe yarayan bir yöntemdir?
Bebeklerde Rüya Öğünü (Gece Beslenmesi) Hangi Durumlara Uygun Bir Yöntem Olarak Kullanılır?
- Gece beslenmesi bebeği uyandırmadan beslenme uygulanan yöntemidir.
- Bebeklerde rüya öğünü özellikle yeni doğanlarda işe yarayan bir yöntemdir. Ama bu durum yenidoğan gece beslenmesi ile karıştırılmamalıdır. Yani bebeklerde gece beslemesi zaten normaldir.
- Bebeklerde rüya beslenmesi yeterli miktarda anne sütü alamayan bebeklerde, yeteri kadar sütü olmayan annelerin uygulayabilecekleri etkili bir yöntemdir.
- Gece bebeğinin acıktığını düşünen ve bebeğin bu yüzden sık sık uyandığını düşünen annelerin uygulaması gereken bir yöntemdir.
- Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak 9. aydan sonra uyku beslenmesine sizin kararınızla sonlandırabilirsiniz.
- Rüya öğünü bebeğinizin beslenme ve uyku arasında ki ilişkinin sonlanmasına yardımcı olacaktır.
- Kilo alması gereken bazı bebeklerin rüya öğünü ile kilo almasına yardımcı olabilir.
Mama İle Beslenen Bebeklerde Gece Beslenmesi
Mama ile beslenen bebeklerde gece beslenmesi yapılırken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizde reflü problemi varsa gece beslenme miktarına daha dikkat etmelisiniz. Daha az sıklıkla bebeğinizi beslemeye çalışın. Mama ile beslenen bebeklerde gece beslenmesini çok sık yaptığımızda mama anne sütüne göre daha yoğun ve katı kıvamda olduğu için bebeğinizin şişkinlik problemi yaşamasına sebep olabilir.
Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Bıraktırılır?
- Bu süreçte bebeğinize karşı anlayışlı olmanız ve sabırlı olmanız çok önemli.
- Bebeğinizle inatlaşmayın, daima tutarlı ve sakin olun.
- Uyanır uyanmaz bebeğinizi beslemek yerine başka şikayetlerinin olup olmadığını kontrol edin. Bezinin temiz olduğundan, gaz sancısının olmadığından veya oda sıcaklığının normalin altında veya üstünde olup olmadığından emin olun. Bu durumların dışında bebeğinizin kabus görmüş ihtimali de olabilir.
- Bebeğinizin gece beslenmesi biberon ile yapılıyorsa yeterli ısıda olduğunu kontrol edin.
- Bebeğinizi uyandığı her anda beslemeniz, onu zamanla ancak beslendiği taktirde uyuyabilir hale gelecektir. Bu durum uzun vadede bıraktırılması zor bir alışkanlığa dönüşebilmektedir.
- Bebeğinizi özellikle uyuyacağı saate yakın bir saatte ve çok fazla beslemeyin. Çünkü bu durum hem midesindeki şişkinlikten dolayı hem de gaz gibi nedenlere bağlı olarak uyumasını zorlaştırır. Bazen uyku öncesi besleme bebeklerde reflü sorununa neden olabilir. Böylelikle bu durum çıkılması zor bir döngüye dönüşür. Bu yüzden bebeğinizi uyku saatinden önce besledikten sonra hemen yatırmamaya ve de kucağınızda mayıştırdıktan sonra uyutmaya çalışın.
Bebeklerde Gece Beslenmesi Ne Zaman Kesilir
Gece beslenmesi ne zaman kesilir sorusuna ilişkin nasıl ki bebeklerin gelişimi birbirinden farklı olduğu gibi ebeveynlerin de bu konudaki görüşleri farklıdır. 9. aylarda bebekler gece beslenmesini kesmek için hazır olurlar. Gece beslenmesini kesmek için ailelerin de hazır olması ayrıca doktorunuzun da durumu değerlendirerek onay vermesi gerekir. Gece beslenmesini kesmek için ayrıca bebeklerin bize verdiği sinyalleri iyi takip etmemiz gerekir.
Uyku Danışmanlığı
Uyku hayatın önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, birçok ebeveyn, bebeklerinin uykusunu nasıl yöneteceğini bilmiyor. Bir uyku danışmanı bu konuda yardımcı olabilir. Uyku danışmanları uyku alanında uzmandır. Ebeveynlere, bebeklerinin daha iyi uyuması için ne yapmaları gerektiği ve onlardan vazgeçmeden önce ne kadar süreyle farklı yöntemler denemeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.
Bir uyku danışmanı, bebeğin kendi kendine uyumasına izin vermek veya çok fazla emzik (emzik) kullanmak gibi ne yapılmaması gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunacaktır.
Bu içerikte bulunan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez…
Bebeğiniz için uyku danışmanı desteği almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz…