D vitamini, son zamanlarda sıkça konuşulan bir vitamin türüdür. Dünyada ki nüfusun neredeyse yüzde 50’sinde D vitamini bulunmuyor. Peki D vitamini eksikliği neyi ortaya çıkarır derseniz; ağır kemik ve kıkırdak hastalığı, raşitizm bunlara ek olarak kalp hastalıkları, ajerjik hastalıkların yanı sıra günümüzde en çok konuşulan kanser hastalıklarına kadar bir çok hastalığa sebep olur. Raşitizm hastalığında çocukların kemikleri iyi gelişmediğinden vücutları çarpıktır. Bu vitamin eksikliğinde kemikler zayıf olmakta ve mineralizasyon bozulmaktadır. Bebeklikten itibaren D vitamini alınması gerekir.
D Vitamini takviyesi alması gerekenler;
- Küçük çocuklar
- Alerjisi olan çocuklar ve erişkinler,
- Astımı olan çocuklar ve erişkinler,
- Sürekli kemik ağrısı olan kişiler,
- Güneş görmeyen, kapalı alanda yaşayan ve çalışan kişiler,
- Bağırsaklarında yağ emilimi sıkıntılı olan kişiler,
- Karaciğer hastalığı olan kişiler,
- Böbrek hastalığı olan kişiler,
- Kemik erimesi olan kişiler,
- 50 yaşın üzerindeki kişiler,
- Gebeler ve emziren anneler,
Çocuklar için neden D Vitamini önemli?
Çocuklarımızın büyüme ve gelişmesinde çok büyük bir önem taşımaktadır. Vücuttaki kalsiyum fosfor dengesini kurarak çocuklarımızın dengeli ve sağlıklı büyümelerine katkı sağlar. D vitaminin 2 türü vardır; D2 ve D3…
Vitamin D-3, insan cildinde doğal olarak bulunmaktadır. Aldığımız güneş ışınları vücudumuzdaki bu vitamini etkin hale getirir. D vitamini kalsiyum ve fosforun kemiklerde istenen oranda birikimini sağlar. Çocukların her gün ortalama 400 ünite D vitamini almaları gerekmektedir.
Anne sütünde D vitamini miktarı azdır. İnek sütünde bu miktar daha da azdır. Bu nedenle, bebeklere ve çocuklara D vitamini içeren besinler vermemiz gerekmektedir. Sebze ve meyvelerdeki D vitamini oranı da çocuklarımızın büyümesi açısından yeterli değildir.
Örneğin, yoğurt gibi D vitamini zengini gıdalar çocuklarımız için önemli ve yararlıdır. Gıdalara ek olarak güneş ışığından yararlanmak çok önemlidir.
Özetlemek gerekirse; süt, bal, güneş ışığı, yumurta sarısında D vitamini oldukça fazladır. Fakat D vitaminini yeterli şekilde tüketmek gerekir. Çünkü D vitamini fazlalığı; ishal, kilo kaybı, dokularda kireçlenme, böbrek taşı gibi hastalıklara yol açabilir.
Türkiye’nin Yüzde 70’i D Vitamini Eksikliği yaşıyor
Yapışan araştırmalara göre D Vitamini eksikliğinde birinci sırayı yüzde 90 ile Kanada, yüzde 60 ile Amerika, yüzde 55 ile de Avrupa takip ediyor. Türkiye’de yüzde 70 ile D vitamini eksikliği yaşayan ülkeler arasında.
D Vitamini İhtiyacını Nasıl Karşılarız?
Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle evde yada kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmeye başlıyoruz ve buda d vitamini eksikliğine neden olan sebeplerin en başında geliyor. Yaz aylarında vücudun ihtiyacı olan D vitamini ihtiyacının yüzde 95’ini güneşten alabiliyoruz. Son yapılan araştırmalara göre D vitamini eksikliği sadece kemik hastalıklarına sebep olmuyor, bunların yanında alerjik rinit, alerjik astim, atopik dermait, sedef hastalığı gibi alerjik hastalıklar, kolon, bağırsak, pankreas, kadın üreme organları ile ilgili kanserler, metabolik sendrom, şişmanlık, tip II diyabet gibi metabolizmayla ilgili rahatsızlıklar ve hipertansiyon gibi kalp hastalıklarının, D vitamini eksikliğiyle olan ilişkisi de yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
D Vitamini Eksikliği yaşamamak İçin neler yapılmalı?
Yaz mevsiminde mümkün olduğu kadar depolamak
Güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde 11: 00 ile 15: 00 saatleri arasında, 20 -25 dakika dışarıda kremsiz yüz ve ellerin güneş görmesini sağlamak
Vitamin D açısından zengin olan somon, sardalya, uskumru, ringo, lüfer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketilmeli.
D Vitamini takviyeleri almak
Yılda bir kez D Vitamini testi yaptırmak
Bilgilendirme amaçlıdır, tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.