İçindekiler
Her ebeveyn, bebeklerinin daha zeki olması için hamilelik haberini aldığı günden itibaren elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Tabi ki daha mutlu ve daha akıllı bebekler için birkaç dikkat edilecek konu var.
Hamilelik döneminde duygularınızın ve yediklerinizin bebeğinizle nasıl bir etkileşim içerisinde olduğunu hiç düşündünüz mü?
Anne ve babadan gelen kalıtsal genler, bebeğiniz daha anne karnındayken zeka ve kişiliğinin oluşmasında önemli bir rol oynar. Tabi ki bu kalıtsal etkenlerin haricinde ebeveynlerin yaşam tarzı da bebeğinizin kişiliği üzerinde önemli bir etkiye sahip.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, zekanın sadece %50 sinin genlere bağlı olduğu düşünülüyor. Geri kalanın ise tamamen çevresel faktörlerin belirleyici olduğu düşünülüyor.
Daha Zeki Bebekler İçin Neler Yapmalıyız
Hikaye anlatın
Öğrenme ne zaman başlar? Bebeklerde dil gelişiminin temellerini daha anne karnındayken başlatabilirsiniz. Hamilelik 3 ana döneme ayrıldığından, üçüncü trimesterde yani 27. haftadan itibaren bebeğinizle düzenli olarak konuşmaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde duyduğu sesleri ezberlemeye başlarlar. Yapılan araştırmaya göre, bir çocuk kitabı olan şapkalı kediden seçilen bir bölüm düzenli olarak okunan bebek, doğumdan sonra okunduğunda hikayeyi hatırladığı gözlemlenmiş.
Egzersiz yapın
Yapılan egzersizden aldığınız endorfin artışı muhakkak sizi mutlu ediyordur, sizi mutlu ettiği kadar bebeğinizde mutlu oluyordur. Egzersiz boyunca salgılanan hormonlar bebeğinizi sekiz saate kadar mutlu edecektir. Bu süre içerisinde hızlanan kan dolaşımı bebeğinizin gelişimini de hızlandıracaktır.
Yapılan araştırmalara göre hamilelik boyunca yapılan egzersizlerin bebeğinizin öğrenme ve hafıza gelişimini %40 oranında arttırabileceğini söylüyor.
Güneş ışığı çok önemli
Hamile anneler üzerinde yapılan araştırmalara göre hamile annelerin neredeyse %70’inin D vitamini eksik. Bu eksikliğin sebebi de yeterince güneş ışığına maruz kalamamak ve beslenmelerine dikkat etmemekten kaynaklanmaktadır.
D vitamininin bebekler üzerinde önemli etkisi bulunmakta. Güçlü kemik ve kalp gelişimine yardımcı olmaktadır.
Masaj yapın
Kuşkusuz masaj hepimizin hoşuna gidiyor, bizlerin hoşuna gittiğine göre bebeğinizin de hoşuna gidecektir. 20nci haftadan sonra bebeğiniz karnınıza dokunduğunuzda dokunuşunuzu hissetmeye başlar. Anne karnında ki bebekler anne ve babasının dokunuşlarını bile ayırt edebiliyor. Karnınıza dokunarak onu mutlu edebilirsiniz. Bu küçük dokunuşların sakinleştirici etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Biraz badem yağı ile yapılan masaj onu ne kadar mutlu edeceğini tahmin edemezsiniz.
Yediklerinizi çeşitlendirin
Bebeğinizin bir gurme gibi damak tadına sahip olmasını istiyorsanız, yediklerinizi çeşitlendirin. Bebeklerde damak tadı yaklaşık 12nci haftadan sonra gelişmeye başlar ve 25nci haftada bebekler günde yaklaşık 2 litre kadar amniyotik sıvıyı absorbe ederek annelerinin tükettiklerinin tatlarını alabilirler. Yapılan araştırmalara göre hamileliği boyunca havuç suyu tüketen annelerin bebekleri emmeyi bıraktığında havuçları tercih ettiği gözlenmiş.
Anne karnında bebeğinizin koku alma duyusu olduğunu biliyor musunuz? Taze çiçekleri, meyveleri ve diğer güzel kokuları imkan buldukça denemeniz önerilir, yapılan bu egzersizler bebeğinizin beyin stimülasyonuna da yardımcı olacaktır.
Müzik dinletin
Anne karnında ki bebekler müzik dinlemeyi severler. Bu dönemde bebeğinizin müzik zevkini de şekillendirme imkanını da bulabilirsiniz. Müzik, bebeklerin serotonin gibi mutlu edici kimyasalları salgılamasına yardımcı olur ve sakinleşmesini sağlar. Doğumdan sonra da duyduğu melodileri hatırlar, müziğin sakinleştirici etkisinden doğum sonrası da faydalanabilirsiniz.
Bebeğinizle konuşun
Anne karnında ki bebekler düzenli olarak duyduğu sesleri ezberleyebilirler. Hatta 16ncı haftadan itibaren bebekler duymaya başlarlar, 27nci haftaya kadar da kulak ile beyin arasında ki bağlantılar gelişmiş olur. Yenidoğanlar anne karnında duydukları dillere tepki verdiği de gözlemlenmiş. Çok dilli ailelerde doğan bebekler doğduğu andan itibaren anne karnında duyduğu dillere tepki veriyor. Bu sebeple dil öğrenimi de bir yerde anne karnında başlıyor diyebiliriz
Tiroid seviyelerini kontrol edin
Tiroid vücut için çok önemlidir ve hamilelik sırasında ki dengesizlikler bebeğinizi de etkileyebilir. Annede ki tiroid eksikliği bebeğinizin zeka bölümünü de etkileyebilir.
Sodyum içeren sağlıklı ve dengeli diyet uygulamak önemli. Yeteri kadar iyot almadığınızı düşünüyorsanız iyotlu tuz ile menünüze yoğurt ekleyin.
** Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.